Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ του Μέλλοντος (;)


[Του Νικ.Καλιακούδα*

nikaliak@yahoo.gr].

Είναι φανερό ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ με τις δομές που έχει, αλλά και τις αντιλήψεις που διακρίνει πολλά από τα στελέχη του, δεν μπορεί να έχει μέλλον, έστω και με νικηφόρο το επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι ολοφάνερο και στην μικρή κοινωνία που ζούμε. Στην Καρδίτσα υπάρχει μια “καθημερινή γκρίνια” εδώ και χρόνια, να ξορκίζουμε τους μηχανισμούς και σχεδόν όλοι, να τους υιοθετούμε και να τους χρησιμοποιούμε. Κανείς δεν επιθυμεί να εντάξει τον εαυτό του αλλά και το δυναμικό των ανθρώπων που εκφράζει, σε μια συλλογική προσπάθεια. Η εκπροσώπηση του προοδευτικού χώρου βασίζεται σε πρώην, νυν αλλά και εν αναμονή αξιωματούχους. Μάλιστα πολλοί απ’ αυτούς, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα κοινωνικά ερείσματα αλλά και το στοιχειώδες πολιτικό περιεχόμενο, αποσκοπούν με την φαινομενική συμμετοχή τους, όποτε έχουμε οτιδήποτε εκλογές,  να «πλασαριστούν» στην εξουσία «της επόμενης μέρας». Είναι πρόσωπα που εκφράζουν ένα συγκεκριμένο πολιτικό λόγο, ύφος και συμπεριφορά, έχουν κουράσει ή εκνευρίσει ή έχουν στρέψει τον κόσμο στην αδιαφορία για τα πολιτικά δρώμενα. Πολλοί απ’ αυτούς προτιμούν τον ρόλο του ενδιαφερόμενου και του απαθούς συμμέτοχου και όχι του καθοδηγητή της κοινωνίας μέσα από ιδέες, πρωτοβουλίες και προτάσεις για το τοπικό κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η πραγματική και σε βάθος ανανέωση του προοδευτικού χώρου, θα κερδηθεί όταν τα αξιώματα στην κοινωνία δεν θα είναι αυτοσκοπός προσωπικής ανάδειξης, αλλά μετερίζια αντιπαράθεσης ιδεών, προτάσεων και επιχειρημάτων με σκοπό την σύνθεση και τελικά την συλλογική δικαίωση. Ο κόσμος και ιδίως η νέα γενιά δεν θέλει την πολιτική…για ρόλους και μάλιστα για δοτούς ρόλους.

Αυτή η λογική δεν εκφράζει την τοπική κοινωνία και την νεολαία της. Δεν αφορά τον συμπολίτη μας και τα προβλήματά του. Αυτός είναι ο λόγος που ο κόσμος, αποξενώνεται από την πολιτική και απαξιώνει τους πολιτικούς. Το δυστύχημα είναι ότι, ο πολίτης που αποξενώνεται, είναι κυρίως αυτός που έχει ευαισθησίες, αυτός που ενδιαφέρεται για μια δίκαιη πραγματικά κοινωνία, μακριά από μικροκομματικές λογικές, εγωισμούς και μικροσυμφέροντα. Είναι ο πολίτης που αισθάνεται ανήμπορος να επηρεάσει την εξέλιξη των πραγμάτων. Έτσι δεν συμμετέχει, αφού δεν βλέπει κάτι διαφορετικό και εύκολα καταλήγει στην φράση: «μία από τα ίδια».

Συμπέρασμα:

  • ¨ Είναι χρέος μας να αφήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να επιλέγουν τα πρόσωπα που θα πλαισιώνουν τα κάθε λογής ψηφοδέλτια. Στο κοινοβούλιο, στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στις τοπικές κομματικές οργανώσεις, στους συλλόγους κ.ά.
  • ¨ Είναι ανάγκη οι διαδικασίες αυτές να μη στοιχίζονται πίσω από πρόσωπα, τάσεις και συστήματα.
  • ¨ Είναι χρέος μας, να ανοίξουμε χώρο για να εκφρασθούν οι γνήσιες παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.
  • ¨ Απαιτείται τα συλλογικά όργανα να λειτουργήσουν …συμμετοχικά και φυσικά πρέπει τα κλειστά οργανωτικά μοντέλα των κομμάτων, να ανοίξουν, για να «οξυγονωθούν» με φρέσκες και καινοτόμες ιδέες.
  • ¨ Πρέπει επιτέλους να παραχθούν τοπικές πολιτικές.

Η διάψευση αυτών των προσδοκιών, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη, και ίσως μη αναστρέψιμη, απαξία της πολιτικής και των πολιτικών. Με αυτό τον τρόπο οι συντηρητικές δυνάμεις- που βρίσκονται φυσικά σε όλους τους κομματικούς χώρους-θα μπορέσουν να στερεώσουν πολύ πιο βαθύτερες ρίζες στην κοινωνία.

Τώρα είναι η ευκαιρία για κάποιες καλές επιλογές. Τώρα που η κοινωνία βιώνει την ανασφάλεια, την ανησυχία και το φόβο. Τώρα που η νεολαία ψάχνει και… ψάχνεται για το δικό της όνειρο, για το δικό της αύριο και το δικό της μέλλον. Τώρα που η αγροτιά της Καρδίτσας, αντιμετωπίζει χωρίς πυξίδα και όραμα το δικό της αβέβαιο μέλλον. Τώρα που η αγροτική περιφέρεια ζει την δική της εγκατάλειψη και την δική της ανασφάλεια.

Επιστροφή λοιπόν στην πραγματική πολιτική που να μπορεί να εκφρασθεί γνήσια, και μάλιστα οι εκφραστές της να είναι σε θέση να παράγουν, να συνδιαμορφώνουν αλλά και να προωθούν τοπικές πολιτικές.

* O Νικ. Καλιακούδας είναι οικονομολόγος, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Καταγγελίες για προσλήψεις, εκτός ΑΣΕΠ, στο Υπ. Δικαιοσύνης
Επόμενο άρθρο Επέκταση ποδηλατοδρόμων από Καρδίτσα προς Δέλτα & Τρίκαλα