Β. Νίκου: 5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος


Σημαντική ημέρα ξημέρωσε σήμερα 5 Ιουνίου όπως κάθε έτος, μετά τον καθορισμό της να γιορτάζεται ως ‘’Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος’’ από τον ΟΗΕ το έτος 1972. Σκοπός της είναι η ενημέρωση όλων των ανθρώπων του πλανήτη της γης για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται προκειμένου να αντιμετωπισθούν για την επιβίωση του ανθρώπου και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

Η έννοια του Περιβάλλοντος για τον άνθρωπο περιλαμβάνει κάθε αγαθό υλικό, άυλο, πνευματικό, έμβιο ή άβιο που αναπτύχθηκε ή αναπτύσσεται γύρω του και επηρεάζει το σωματικό του, τον πνευματικό του κόσμο και τις δραστηριότητές του.

Περιβάλλοντα διακρίθηκαν και αναπτύχθηκαν πολλά διαχρονικά φυσικά, τεχνικά ή πνευματικά όπως το φυσικό , οικιστικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, θρησκευτικό και πληθώρα άλλων τα οποία λαμβάνουν παγκόσμιο χαρακτήρα προκειμένου να τα διαχειρισθεί ο άνθρωπος καλλίτερα προς όφελός του.

Με το πνεύμα αυτό λήφθηκαν αποφάσεις να γιορτάζονται η Παγκόσμια Ημέρα πολιτικής Προστασίας και Άμυνας 1η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας 22 Μαϊου, Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας-Χωροταξίας 8 Νοεμβρίου και άλλες ώστε κατά την ημέρα αυτή με την καμπάνια που γίνεται από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης και τις εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται, να εμπεδώνονται στον καθένα μας οι στόχοι που τίθενται να επιτευχθούν και οι κίνδυνοι που διατρέχει η ανθρωπότητα σε αντίθετη περίπτωση.

Βασικό για τον άνθρωπο είναι το ‘’Φυσικό Περιβάλλον’’, το οποίο περιλαμβάνει το φως, τον αέρα, το νερό, το έδαφος, την πανίδα (όλα τα ζώα) και τη χλωρίδα (όλα τα φυτά) με κυρίαρχο το ‘’Δασικό Περιβάλλον’’ που περιλαμβάνει φως, αέρα, νερό, έδαφος, την άγρια πανίδα (τα άγρια ζώα) και την άγρια χλωρίδα (τα άγρια φυτά) καταλαμβάνοντας έκταση 30% στον πλανήτη της γης, η οποία αντιστοιχεί σε 40 δισεκατομμύρια στρέμματα.

Ο υγιεινός ατμοσφαιρικός αέρας πρέπει να περιέχει αναλογία 20% περίπου οξυγόνο και να είναι απαλλαγμένος από σκόνη ,ρύπους και κάθε είδος αιωρούμενες τοξικές ουσίες και επιβλαβή αέρια τα οποία εκλύονται από τα εκατομμύρια κινούμενα μέσα, τα οποία χρησιμοποιούν μηχανές εσωτερικής καύσης όπως αυτοκίνητα, σιδηρόδρομοι, πλοία, αεροπλάνα και κινούμενα εργοστάσια με καύσιμα.

Το δάσος έχει την ικανότητα να συγκρατεί μεγάλες ποσότητες σκόνης και ρύπων με το φύλλωμα, τα κλαδιά, τους κορμούς και την παρεδαφιαία βλάστηση. Επιτυγχάνει να αραιώνει τις τοξικές ουσίες ιδιαίτερα όταν βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, με την διευκόλυνση που πραγματοποιεί στην διακίνηση των αερίων μαζών. Δεσμεύει παράλληλα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου και μονοξειδίου του άνθρακα αποδίδοντας στην ατμόσφαιρα με την αφομοίωση οξυγόνο, διατηρώντας την αναλογία στον αέρα και αξιοποιώντας τον άνθρακα για την ανάπτυξη των φυτών.

Τα δάση διατηρούν, δημιουργούν και γονιμοποιούν το έδαφος με το πλούσιο φύλλωμα, τα κλαδιά, την παρεδαφιαία βλάστηση, τους κορμούς των δένδρων που αποσυντίθενται , τα αποτιθέμενα περιττώματα των ζώων τα οποία διατρέφονται και την διεργασία η οποία γίνεται από τους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται εκεί και τα μικρά ή μεγάλα ζώα τα οποία διατρέφονται. Πλέον προστατεύουν το έδαφος με την πλούσια βλάστηση υψηλή και χαμηλή από την παρασυρτική δύναμη των ανέμων και αποτρέπουν την δημιουργία χειμάρρων οι οποίοι το παρασύρουν διαβρώνοντάς το.

Τα δάση αποτελούν ρυθμιστή της οικονομίας του νερού διότι εμπλουτίζουν και ανανεώνουν τις υπόγειες λεκάνες διατηρώντας σταθερή τη στάθμη των λιμνών και την παροχή των ποταμιών και των ρευμάτων. Αυτό οφείλεται στο αναπτυγμένο πορώδες του εδάφους το οποίο δημιουργείται από τις άπειρες στοές ριζών, ριζιδίων, σκουληκιών και άλλων ζώων εξασφαλίζοντας μεγάλη απορροφητικότητα.Επίσης η κομοστέγη , οι κορμοί, τα κλαδιά και η παρεδαφιαία βλάστηση μειώνουν την ταχύτητα πτώσης και την δύναμη πρόσκρουσης των όμβριων υδάτων ιδιαίτερα των σταγόνων της βροχής στο έδαφος και την ταχύτητα ροής προς τα χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να παραμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα διευκολύνοντας να απορροφηθούν και να διηθηθούν μεγάλες ποσότητες.

Το φως αποτελεί πηγή της ζωής του ανθρώπου και ολόκληρης της φύσης το οποίο αξιοποιείται ιδιαίτερα από το δάσος με τη φωτοσύνθεση, για την ανάπτυξή του παράγοντας καύσιμη ύλη που προκύπτει από διάφορα φυτά και άλλα χρήσιμα προϊόντα για τον άνθρωπο , τα διατρεφόμενα ζώα και τους άλλους ζωικούς οργανισμούς.

Η ηλιακή ακτινοβολία στο γυμνό έδαφος απορροφάται σε μεγάλο ποσοστό και ιδιαίτερα στις κατοικημένες περιοχές όπου υπάρχουν πολλές κάθετες επιφάνειες, οι οποίες την αντανακλούν στο έδαφος , αυξάνοντας την θερμοκρασία στα χαμηλά στρώματα σε πολλές περιπτώσεις υπερβολικά. Αντίθετα όπου υπάρχει δάσος και γενικότερα φυτά δεν αποταμιεύεται μεγάλη ποσότητα θερμότητας, διότι οι θερμικές ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται προς τον ουρανό και οι κάθετες επιφάνειες είναι πολύ λίγες. Έτσι παρατηρείται διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ γειτονικού δάσους και πόλης η οποία ξεπερνάει και τους 5 βαθμούς Κελσίου.

Η άγρια χλωρίδα του δάσους ομορφαίνει το περιβάλλον με τα χιλιάδες είδη φυτών μικρών και μεγάλων με τα ποικίλα χρώματα και σχήματα ανθών, φύλλων και κλαδιών. Ευωδιάζει τον αέρα με τα πολυάριθμα αρώματα που εκπέμπουν τα άνθη, τα οποία συνδυαζόμενα με το άκουσμα από το κελάηδημα των πουλιών, τις άγριες κραυγές των ζώων, το θρόισμα των φύλλων, το κελάρυσμα του ρυακιού και γενικότερα την απόκοσμη φωνή του δάσους δημιουργώντας ευχάριστο περιβάλλον. Πλουσιοπάροχα διατρέφει την άγρια πανίδα εξασφαλίζοντας τροφή, νερό, υγιεινό περιβάλλον και προστασία από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που μετριάζονται σημαντικά.

Στα δάση εκτός από τα άγρια ζώα διατρέφεται μεγάλος αριθμός κτηνοτροφικών ζώων παρέχοντας υψηλής ποιότητας και μεγάλης ποσότητας κρέας, άφθονο μαλλί και δέρμα. Με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στις δασόβιες εκτάσεις ασχολούνται πολλοί άνθρωποι κινώντας την οικονομία της περιοχής και καταπολεμώντας την ανεργία, η οποία ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια παγκόσμια σχεδόν τον άνθρωπο.

Το δασικό οικοσύστημα στο σύνολό του ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος παρέχει πλέον από τα αναφερθέντα πλήθος από ασχολίες και ευεργεσίες στον άνθρωπο. Δίνει την δυνατότητα να ασχοληθεί με σπορ ορειβασία, ποδηλασία, έρευνα και παρατήρηση των άγριων φυτών και ιδιαίτερα τις συνήθειες των άγριων ζώων, τον ρόλο του στις κλιματικές αλλαγές, στη βιοποικιλότητα και στο ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παρέχει άριστη αισθητική και ψυχαγωγική απόλαυση κάνοντας περιπάτους μακριά από τις πολυτάραχες πόλεις σε κάθε επισκέπτη. Τον χαρίζει ηρεμία βλέποντας τα πολυποίκιλα δένδρα με το φύλλωμα, τα πολύχρωμα άνθη, ακούγοντας την απόκοσμη φωνή του δάσους, εισπνέοντας τον κατακάθαρο μοσχομυρισμένο αέρα και πίνοντας γάργαρο δροσερό νερό από τις άφθονες πηγές που υπάρχουν.

Όλα τα παραπάνω λαμβάνοντας υπόψη ο καθένας ,όσα διαβάζει, ακούει, βλέπει και πέφτουν στην αντίληψή του προσθέτοντας ότι κρίνει ωφέλιμο για το δάσος ειδικότερα και για το περιβάλλον γενικότερα πρέπει να το προσθέσει, ώστε οι επερχόμενες γενιές να ζουν υγιεινά, να το χαίρονται και να το απολαμβάνουν.

 

Του Βασίλη Θ. Νίκου Προέδρου Δασολόγων Νομού Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Χορήγηση ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης για το 2013 στους κτηνοτρόφους ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος
Επόμενο άρθρο Η ΟΙΚΟΣΦΑΙΡΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2013