Τα απορρίμματα μεταφέρονται μέσω Σ.Μ.Α. στον ΧΥΤΑ Τρικάλων


Κλείνει οριστικά η κεντρική χωματερή του Δήμου Παλαμά.  

Άρχισε η μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Παλαμά στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Καρδίτσας και από  εκεί με κοντέινερς στον ΧΥΤΑ Τρικάλων.

Όλα τα απορριμματοφόρα του Δήμου Παλαμά έχουν προγραμματιστεί, σε καθημερινή βάση, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, να μεταφέρουν τα απορρίμματα στον ΣΜΑ και όχι στην χωματερή του Δήμου, η οποία κλείνει οριστικά ενώ ο χώρος θα αποκατασταθεί πλήρως, με κατάλληλη διαμόρφωση του εδάφους για δεντροφύτευση.

Οι αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών είναι αυστηρές και απαιτούν πιστή εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με τους οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακριβώς για το σκοπό αυτό, την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή της ανεξέλεγκτης ρύπανσης εξαιτίας «ρίψης» απορριμμάτων στους δρόμους, στα αρδευτικά κανάλια, στους ποταμούς, στους κοινόχρηστους χώρους και οπουδήποτε αλλού, η Πολιτεία εκπόνησε μελέτες για όλους τους Δήμους και επιχορήγησε με κονδύλια την αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Ο Δήμος Παλαμά επιχορηγήθηκε με ποσό ύψους  350.000€ ώστε να κλείσουν και να αποκατασταθούν όλες οι χωματερές.

Ο Δήμος Παλαμά παράγει ετησίως 2.500 τόνους απορρίμματα, τα οποία μέσω του ΣΜΑ θα μεταφέρονται ήδη στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Τρικάλων, ενώ το κόστος μεταφοράς διαμορφώθηκε στα 30€ ανά τόνο.

Ο ΣΜΑ Καρδίτσας έχει έκταση 4.500 τ.μ., είναι ένας χώρος περιφραγμένος και διαθέτει 3 χοάνες υποδοχής απορριμμάτων, γεφυροπλάστιγγα και σύγχρονο εξοπλισμό για τη συμπίεση των σκουπιδιών.

Ο Δήμος Παλαμά είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης απορριμμάτων και συγκεκριμένα υλικών όπως γυαλί, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, το οποίο λειτουργεί ικανοποιητικά και έχει δώσει θετικά αποτελέσματα, αφού μειώθηκε σημαντικά ο όγκος των απορριμμάτων που παράγονται καθημερινώς.

Το Σταθμό Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Καρδίτσας επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Παλαμά και Αντιπρόεδρος της ΠΑΔΥΘ, κ. Βασίλειος Καραδήμος, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο, κ. Κων/νο Νασιούλη, υπεύθυνο της υπηρεσίας καθαριότητας Παλαμά, για να παρακολουθήσει από κοντά όλη τη διαδικασία μεταφοράς των απορριμμάτων από τον ΣΜΑ στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Τρικάλων.

Ο κ. Βασίλειος Καραδήμος είχε συνάντηση με τον Διευθυντή της ΠΑΔΥΘ, κ. Ορέστη Πλιάσσα και αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας των ΣΜΑ και γενικότερα για το μείζον θέμα της διαχείρισης και διάθεσης των απορριμμάτων.

Προηγούμενο άρθρο Περιοδεία του Νομάρχη στο Φανάρι και τα Κανάλια
Επόμενο άρθρο Πλήγμα στους μηχανικούς από την ύφεση οικοδομικής δραστηριότητας