Επίσκεψη του ΦΟΚ στο Βιολογικό Αγρόκτημα Βασιλάκου


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΦΟΚ: Την περασμένη Τετάρτη 22-5-13 επισκέφτηκε το Αγρόκτημα Βασιλάκου ο Φυσιολατρικός Όμιλος Καρδίτσας (ΦΟΚ), στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων ΚΑΠΑΤΣΙΝΕΙΑ 2013, προκειμένου να ιδούν και να ενημερωθούν γύρω από θέματα βιολογικής καλλιέργειας. Η ομάδα του ΦΟΚ αποτελούνταν από 15 περίπου μέλη με επικεφαλής τον πρόεδρό του. Κατά την δίωρη παραμονή τους τα μέλη ξεναγήθηκαν από το γεωπόνο κ. Σωκράτη Βασιλάκο, στις καλλιέργειες του αγροκτήματος, στους κοινωνικούς βιολογικούς κήπους, αλλά και στους παιδικούς και ακολούθησε συζήτηση γύρω από θέματα βιολογικής καλλιέργειας.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Από την περασμένη Πέμπτη άρχισαν οι ενημερωτικές συναντήσεις στο ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ. Πρόκειται για μια προσπάθεια που γίνεται 2η χρονιά και με τη συμβολή και άλλων γεωπόνων καθώς και επιστημόνων διάφορων ειδικοτήτων, ώστε να δοθούν πρακτικές γνώσεις στους ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν πίσω στη γη,

προσπαθώντας να γίνουν αυτάρκεις καλλιεργώντας το δικό τους κήπο, αλλά και να αποκτήσουν γνώσεις και να προβληματιστούν γύρω από περιβαλλοντικά θέματα καθώς και υγείας.

Την περασμένη Πέμπτη μίλησαν οι γεωπόνοι Γιάννης Χατζής και Σωκράτης Βασιλάκος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την 1η αυτή συνάντηση, τίμησαν με την παρουσία τους οι γεωπόνοι, πρ. δήμαρχος Παλαμά και πρ. Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Έξαρχος και ο πρ. διευθυντής της Δ/νσης Γεωργίας Καρδίτσας κ. Νίκος Χατζής.

Ο κ. Χατζής αναφερόμενος στο βιολογικό τρόπο παραγωγής είπε μεταξύ των άλλων:

Η βιολογική γεωργία προέκυψε ως ανάγκη μετά τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε η συστηματική και εντατική χρήση της συμβατικής – χημικής γεωργίας. Ιδιαίτερα στα τελευταία χρόνια η ολιστική θεώρηση με την οποία περιβάλλει η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία τις μεθόδους παραγωγής αλλά και την φύση γενικότερα αποτελεί μια διέξοδο για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε αγροτικά προϊόντα, κυρίως λόγω του ότι αντιμετωπίζουμε την γεωργία με αυστηρά οικονομικούς όρους.

Οι βασικές αρχές στις οποίες «πατάει» ο βιολογικός τρόπος παραγωγής είναι η αμειψισπορά, η συγκαλλιέργεια, η μη χρησιμοποίηση χημικών (λιπασμάτων και βιοκτόνων), διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους και της γενετικής ποικιλομορφίας των γεωργικών οικοσυστημάτων και γενικά να προσφέρει έναν αειφορικό τρόπο γεωργικής παραγωγής.

Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την επιτυχημένη εφαρμογή του βιολογικού τρόπου παραγωγής σε επίπεδο οικονομικής βιωσιμότητας. Ο σημαντικότερος είναι να ακολουθηθεί μια σταθερή και συνεχής πολιτική σε σχέση με τα βιολογικά προϊόντα και όχι αποσπασματικού τύπου επιδοτήσεις. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η γεωργική της ιδιομορφία (λίγες πεδιάδες, ιδανικό κλίμα, μικρός κλήρος, πλούσια γεωργική παράδοση) αποτελεί ιδανικό σημείο για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων υψίστης διατροφικής αξίας

Ο κ. Βασιλάκος αναφέρθηκε στις καλλιεργητικές φροντίδες του μήνα Μαΐου, όπως κλάδεμα ντομάτας και αγγουριού, ποτίσματα, σκαλίσματα όλων των ανοιξιάτικων κηπευτικών και στις κυριότερες ασθένειες και εχθρούς των φυτών αυτής της εποχής.

Οι συναντήσεις είναι υπαίθριες και μπορούν να πάρουν μέρος, εκτός από τους καλλιεργητές των κήπων και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος πολίτης της Καρδίτσας,

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Τηλ. 24410/21000 και 28550 κιν. 6976017907, ηλεκτρονική δ/νση: agroktima@sokratisvasilakos.gr και ιστοσελίδα: www.sokratisvasilakos.gr

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

 

Προηγούμενο άρθρο Διασυλλογικός ποδηλατικός αγώνας αντοχής την Κυριακή στους Σοφάδες
Επόμενο άρθρο Το ΤΕΙ Ξύλου στις επιχειρήσεις ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε. και COCOMAT σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη