Συνεργασία φορέων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών


«Στα πλαίσια των προσπαθειών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2013, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι τις τεράστιες ευθύνες που έχουμε για την προστασία του δασικού μας πλούτου, αλλά και των περιουσιών των πολιτών», τόνισε η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη, κατά την ομιλία της στην σύσκεψη για την Πολιτική Προστασία, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου στη Λάρισα. Το θέμα της σύσκεψης ήταν: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών». Στόχος ο καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για την καλύτερη αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού θέματος.

Η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τόνισε τα εξής:

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα πρέπει να ληφθούν έγκαιρα όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, αλλά και να προβούμε στη δραστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση τους, εφόσον προκύψουν. Με δεδομένο ότι η πρόκληση δασικών πυρκαγιών από φυσικά αίτια (πτώση κεραυνών) είναι σχετικά μικρή, η αποτελεσματική αντιμετώπιση τους επιβάλλει τη λήψη μέτρων με τα οποία επιδιώκεται η μείωση των αιτίων που οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό σε ανθρώπινες δραστηριότητες και τα οποία μέτρα θα καταστήσουν το έργο της καταστολής περισσότερο αποτελεσματικό.

Με γνώμονα την πρόληψη – καταστολή και πρωτίστως την αποφυγή της καταστροφής, των πυρκαγιών που ενδεχομένως προκύψουν, η σημερινή σύσκεψη έχει ως σκοπό την εξέταση και μελέτη όλων των θεμάτων που αφορούν τον αντιπυρικό Σχεδιασμό σε Περιφερειακό επίπεδο. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη άριστου συντονισμού ενεργειών μεταξύ των Υπηρεσιών και των Φορέων Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα Μέτρα Προστασίας που αναφέρονται στη σχετική Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην οποία υπενθυμίζονται οι υποχρεώσεις των εμπλεκομένων στη σημαντική αυτή προσπάθεια που αφορά στη προστασία και διατήρηση του Δασικού μας Πλούτου». Τις κατευθυντήριες οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρουσίασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Δ. Τσιόφας. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

  1. Ενημέρωση των Δασικών Υπηρεσιών από το ΣΠΕΚ για έναρξη πυρκαγιών

  2. Σε επαναλαμβανόμενες δασικές πυρκαγιές στην ίδια περιοχή, θα βγαίνουν μικτά περίπολα Πυροσβεστικής – Αστυνομίας και Δασαρχείων

  3. Συνεργασία των φορέων εφαρμογής της Πυροσβεστικής Διάταξης 9/2000, για αποφυγή πυρκαγιών στην ύπαιθρο από γεωργικές εργασίες.

  4. Συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών με τους Δήμους και τις Περιφερειακές Ενότητες για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου.

  5. Παρουσία στον τόπο της πυρκαγιάς των Δασικών Υπαλλήλων, κ.α.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός της κ. Γερακούδη, ο Δ/ντης Περιφερειακής Διοίκησης Θεσσαλίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αρχιπύραρχος Νικόλαος Μιχαλάκης, οι Διοικητές Π.Υ. των Νομών της Περιφέρειας, ο εκπρόσωπος του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Σουγλιέρης και οι Αστυνομικοί Δ/ντές των Νομών, ο Γενικός Δ/ντης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Αντώνιος Καλόγηρος, ο Διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, κ. Βασίλειος Μιχαλές, οι Δ/ντες Δασών και οι Δασάρχες, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Δημήτριος Τσιόφας κ.α.

Προηγούμενο άρθρο Στο Φεστιβάλ Τουρισμού Θεσσαλονίκης η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Προχωρούν τα έργα κατασκευής νέων διδακτηρίων για το 1ο λύκειο και το 18 Δημ. Σχολείο