Σμύρνη: Η Μουσική ζωή 1900-1922


Το ομότιτλο βιβλίο παρουσιάστηκε την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013, στους μαθητές της ΣΤ τάξης του 6ου δημοτικού σχολείου, από το συγγραφέα του Αριστομένη Καλυβιώτη, έπειτα από πρόσκληση των εκπαιδευτικών που υλοποιούν σχετικό πολιτιστικό πρόγραμμα. Ο συμπολίτης μας, γνωστός ερευνητής του σμυρναίικου και ρεμπέτικου τραγουδιού, επικεντρώθηκε κατά την παρουσίασή του σε δύο κύριους άξονες: α) τη διερεύνηση του μουσικού πολιτισμού της Σμύρνης μέχρι το 1922 και β) το πώς η μουσική αυτή παρακαταθήκη, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μεταλαμπαδεύτηκε στην κυρίως Ελλάδα αποτελώντας τη βάση του ρεμπέτικου και, αργότερα, του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού.

Προσδιορίστηκαν οι οικονομικοί, κοινωνικοί, ιστορικοί παράγοντες που συνέβαλαν στη δημιουργία του σύνθετου Σμυρναίικου ύφους και ρεπερτορίου, ενώ τονίστηκε με αναφορές σε σχετικές πηγές και ο ταξικός διαχωρισμός στα ακούσματα και τη διασκέδαση τόσο των λαϊκών στρωμάτων, όσο και της οικονομικά εύρωστης αστικής τάξης.

Αναφέρθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις πρώτες ηχογραφήσεις του σχετικού ρεπερτορίου, τις ορχήστρες και τις νέες συνθέσεις των προσφύγων μουσικών στον ελληνικό πια χώρο, καθώς και σχετικά με τη λογοκρισία των στίχων και της μουσικής στα χρόνια του Μεταξά, έναν από τους λόγους που συνέβαλαν σημαντικά στην αποδυνάμωση της συγκεκριμένης μουσικής παραγωγής.

Σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης ο λόγος του ομιλητή αναμείχθηκε γόνιμα με σχετικά μουσικά παραδείγματα, γεγονός που όχι μόνο ευχαρίστησε, αλλά στην κυριολεξία «ταξίδεψε» μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Μουσικές μνήμες από τη Σμύρνη» συντονίζει η εκπαιδευτικός μουσικής Σόνια Κοζιού.

Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Αντώνης Μόλτσας, Λαμπρινή Κουκουρίκου, Μιχάλης Γεωργίου, Ευανθία Ιωσηφίδου και Σπυριδούλα Μόσχου.

Προηγούμενο άρθρο Κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του Σωματείου Ιδιωτ. Υπαλλήλων
Επόμενο άρθρο Την άλλη Πέμπτη το 6ο τουρνουά σύγχρονου τάβλι