Ανάπλαση στρατοπέδου Λουμάκη & νοτίου Τμήματος Καρδίτσας


Σημαντικό έργο προωθεί για χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ ο Δήμος Καρδίτσας.

Η Α’ Φάση του «Ερευνητικού προγράμματος ΕΜΠ-Δήμου Καρδίτσας: Διερεύνηση σκοπιμότητας -εφικτότητας  Προγράμματος Παρεμβάσεων Ανάπλασης  στο Δημόσιο Κοινόχρηστο Χώρο της Καρδίτσας» παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο Καθηγητή Τομέα Πολεοδομίας -Χωροταξίας Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ,  Δρ. Αρχιτέκτων-Πολεοδόμο ΕΜΠ κ. Δ. Ν. Καρύδη, και την Αρχιτέκτονα κ. Α. Αυγεροπούλου – Καρύδη,  κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλη, του Αντιδημάρχου κ. Β. Σουφλάκου, των Δ/ντων Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών κ.κ. Τσούτσουρου και Ελευθερίου του Διευθυντή της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ) Α.Ε. κ. Β. Μπέλλη  και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου και της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε.

Ποιος ο στόχος του ερευνητικού προγράμματος

Η πρώτη φάση του ερευνητικού προγράμματος πέρα από τις τεχνικές προδιαγραφές οι οποίες έχουν κατατεθεί στην Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΕΜΠ και του Δήμου Καρδίτσας ανταποκρίνεται σε δύο καίριες απαιτήσεις που είχαν τεθεί από το Δήμο ως προδιαγραφές σκοπιμότητας:

  • να είναι δυνατόν, μέσω της τεκμηριωμένης και ενδελεχούς ανάλυσης να υποστηριχθεί αίτηση χρηματοδότησης προγράμματος έργων ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης / ανάπλασης για την οποία υπάρχει ανάλογο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στα ΠΕΠ προσανατολισμένο στο αστικό περιβάλλον, (τομέα με την υψηλότερη βαρύτητα στο στρατηγικό σχέδιο του Δήμου).
  • με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις να τεκμηριώνεται η δυνατότητα διασποράς ωφελειών στην πόλη (π.χ. με αύξηση στη ζήτηση υπηρεσιών) πέρα και πάνω από τα άμεσα πλεονεκτήματα που φέρνει η ανάπλαση σε κάθε συγκεκριμένη τοποθεσία.

Η έρευνα  συμβάλλει στο ζήτημα που έθεσαν αρχικά οι υπηρεσίες του Δήμου: Να ιεραρχηθούν Προτάσεις και Μελέτες ως προς το πρακτέον  κάτω από ένα δεδομένο πλαίσιο δυνατοτήτων και προοπτικών χρηματοδότησης και εκτέλεσης έργων, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκέντρωση πολλών προτάσεων που μέχρι τούδε τέθηκαν υπόψη του Δήμου, κυρίως προτάσεις από μακροσκοπική θεώρηση  και ελάχιστες  σε επίπεδο εφαρμογής.

Οι νέες ιδέες που εισάγει η Έρευνα, δίχως να παραβλέπουν την προσθήκη βλάστησης και φυσικής διαμόρφωσης που εξυπακούεται για τους χώρους αυτούς, προσδίδουν την αναπτυξιακή διάσταση της λειτουργίας ενός μείζονος κοινόχρηστου χώρου σε μία πρωτεύουσα νομού. Αυτή σχετίζεται με την ελκυστικότητα του χώρου για επίσκεψη τόσο από τον πληθυσμό της πόλης, όσο και από την τουριστική κίνηση του νομού, και με το θετικό και αλυσιδωτό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η δραστηριότητα του κοινόχρηστου χώρου στις άλλες -υφιστάμενες και νέες- λειτουργίες της πόλης και του νομού.

Οι ιδέες αυτές μπορούν να βρουν θετικό έδαφος υλοποίησης στο προγραμματικό πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου -Θεσσαλίας- Στερεάς του Δ΄ ΕΣΠΑ για τον πρόσθετο λόγω του ότι συνδέονται τόσο με την πολιτισμική ταυτότητα, όσο και με τη διαχρονική εμπειρία διαχείρισης της φύσης σε ένα αναδυόμενο σταυροδρόμι της περιφέρειας αυτής.

Προκαταρκτική πρόταση

Η προκαταρκτική πρόταση περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

-Ανάπλαση Στρατοπέδου Λουμάκη ως Θεματικού Πάρκου  με πυρήνα το υπαίθριο θέατρο -που για λόγους επιλεξιμότητας χαρακτηρίζεται ως «Χοροστάσι»- της Καρδίτσας έδρα διδασκαλίας, θεάματος και κοινωνικών εκδηλώσεων με αντικείμενο τις παραδόσεις του χορού, και με παράπλευρες δραστηριότητες υπαίθριων παιδότοπων (π.χ. για εξοικείωση των παιδιών με τις παραδοσιακές τεχνικές προσωρινών καταλυμάτων την ύπαιθρο) περιστασιακών εκθέσεων, μόνιμου εξοπλισμού ενημέρωσης για την πόλη και την ύπαιθρο της Καρδίτσας- δραστηριότητες που ζωντανεύουν και καθιστούν ασφαλή χώρο τη σημερινή χέρσα  έκταση των 50 στρ. η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της θα φυτευθεί, ώστε να καταστεί Άλσος και Πάρκο και θα φιλοξενήσει εναλλακτικές πορείες για πεζούς και ποδήλατο που έχει ανάγκη η καθημερινή ζωή της πόλης και οι οποίες δεν ικανοποιούνται από τη χωρητικότητα των δρόμων.

-Δίκτυο Ροών Πρασίνου και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας πάνω σε Διαδρομές με προσανατολισμό σε αξιοθέατα της πόλης που θα μπορούσε να αξιοποιήσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης επισκεπτών.

-Σημειακές Αναπλάσεις – Υπέργειες προσπελάσεις για σύνδεση τμημάτων της πόλης εκατέρωθεν της Νότιας περιμετρικής αρτηρίας και των γραμμών του σιδηροδρόμου

(Υδατόπυργος- Σταθμός ΟΣΕ, Αθλητικό Γήπεδο Παλέρμο-Προνοιακό Συγκρότημα Πολυκατοικιών -Άλσος Λουμάκη), Διαμόρφωση χώρου στην είσοδο του Νοσοκομείου και γενικότερα στη ΝΔ Είσοδο της πόλης.

– Δεύτερο Θεματικό Πάρκο  Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων σε τμήμα του Χώρου ιδιοκτησίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που κατέχει το Δασαρχείο, τον οποίο το ΓΠΣ προδιαγράφει ως έκταση Περιαστικού Πρασίνου.

Δήλωση Δημάρχου Καρδίτσας

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης σχετικά με το ερευνητικό πρόγραμμα και τις προτάσεις του δήλωσε τα εξής:

« Ως Δήμος Καρδίτσας επιδιώκουμε και προετοιμαζόμαστε, ώστε να αξιοποιήσουμε πόρους του ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση αναγκαίων έργων που θα αλλάξουν την όψη της Καρδίτσας τα επόμενα χρόνια. Στις προτεραιότητές μας είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπλασης στο νότιο τμήμα της πόλης, στον άξονα της σιδηροδρομικής γραμμής, όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν νέο πόλο έλξης και παράλληλα ανάπτυξης για την πόλη αναβαθμίζοντας το αστικό περιβάλλον και κατ΄ επέκταση την ποιότητα ζωής που θα απολαμβάνουν οι δημότες και οι επισκέπτες. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις της πρώτης φάσης του  ερευνητικού προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα εξειδικευτούν περαιτέρω στη συνέχεια και σε σύντομο διάστημα θα έχουμε έτοιμη την πρότασή μας που θα είναι επιλέξιμη στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου, ώστε να χρηματοδοτηθεί»

Προηγούμενο άρθρο Παρουσιάστηκε η έκδοση της Ν.Α. για τα μνημεία του Νομού
Επόμενο άρθρο Εθισμός των εφήβων στο Ιnternet: μια υπαρκτή απειλή