Ημερίδα για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας


Το ΚΠΓ προσφέρει στους πολίτες σύγχρονη, αξιόπιστη και ισχυρή πιστοποίηση στη γνώση ξένων γλωσσών.

Η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Καρδίτσας με αφορμή την τρέχουσα περίοδο υποβολής αιτήσεων για τις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας διοργάνωσε, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πιστοποίησης της Γνώσης Ξένων Γλωσσών του ΥΠ.Ε.Π.Θ., ενημερωτική ημερίδα για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009 στις 11:00 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τ.Ε.Δ.Κ. Καρδίτσας. Κύριος ομιλητής της ημερίδας θα είναι ο κ. Αντώνιος Τσοπάνογλου, Καθηγητής Διδακτικής των Γλωσσών και Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης -Πρόεδρος της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, ο οποίος προσέγγισε τα ακόλουθα θέματα:

α) «Ιστορικό και Προοπτικές του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας»

β) «To ύφος των θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας σε όλες τις γλώσσες».

Στην ημερίδα παρέστη και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και η Διευθύντρια της Δ/νσης Πιστοποίησης της Γνώσης Ξένων Γλωσσών του Υπουργείου Παιδείας, κα Χαρά Κατσαφάδου, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων και αντάλλαξε απόψεις μαζί τους.

         

Ο κ. Ταλιαδούρος

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος κατά το σύντομο χαιρετισμό του στην Ενημερωτική Εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας σε συνεργασία με τη  Διεύθυνση Πιστοποίησης της γνώσης ξένων γλωσσών του ΥΠΕΠΘ για τις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, επεσήμανε τα εξής:

                 

          «Ζούμε στην εποχή που χαρακτηρίζεται από την επανάσταση της Γνώσης και της Τεχνολογίας. Ο κόσμος αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται και σημειώνει σημαντικά βήματα στην πορεία για την ολοκλήρωσή της. Δημιουργούνται νέα δεδομένα, νέες ευκαιρίες, νέες προκλήσεις.

Στη σύγχρονη αυτή πραγματικότητα η Παιδεία οδηγεί τις χώρες που επενδύουν σε αυτή, στην ανάπτυξη, στην πρόοδο και στην ευημερία. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα κάθε εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να παρέχει υψηλού επιπέδου μόρφωση και δυνατότητες διαρκούς εξοικείωσης με το εξελισσόμενο περιβάλλον γνώσεων και τεχνολογιών.

Η γλωσσομάθεια θεωρείται το πιο σύγχρονο εφόδιο ζωής. Το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκοντας να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας δημιούργησε το θεσμό του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας με γνώμονα τον πολίτη και τις ανάγκες του και όχι το κέρδος. Για το λόγο αυτό:

  • Καθιέρωσε την πιστοποίηση σύμφωνα με την εξάβαθμη κλίμακα του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • Ανέθεσε στα Πανεπιστήμια της χώρας την εκπόνηση των θεμάτων των εξετάσεων, τα οποία εγκρίνονται από την κεντρική Εξεταστική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας
  • Οργανώνει και εποπτεύει τις εξετάσεις του ΚΠΓ μέσω της Διεύθυνσης Πιστοποίησης της Γνώσης Ξένων Γλωσσών
  • Χρησιμοποίει το μηχανισμό και το εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο διαθέτει για τις πανελλήνιες εξετάσεις εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση
  • Χρησιμοποιεί τα Δημόσια Σχολεία για εξεταστικά κέντρα
  • Θεωρεί τις γλώσσες ισότιμες και διενεργεί με ενιαίο τρόπο εξετάσεις σε πολλές γλώσσες.
  • Επιχορηγεί το ΚΠΓ, έτσι ώστε να διατηρούνται χαμηλά εξέταστρα.

Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, βασισμένο στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς (CEF), το οποίο παρέχει μια κοινή βάση περιγραφής γλωσσικών σκοπών, περιεχομένων, μεθόδων διδασκαλίας και αξιολόγησης στην Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική πολιτική, αποτελεί ένα από τα πλέον έγκυρα και αξιόπιστα συστήματα αξιολόγησης και πιστοποίησης ξένων γλωσσών στην Ελλάδα που περιλαμβάνεται στο «προσοντολόγιο» του ΑΣΕΠ και σε όλες τις διμερείς μορφωτικές συμφωνίες που συνάπτει το Υπουργείο.

Ουσιαστικά, αυτή η προσπάθεια κρατικής πιστοποίησης με κοινά κριτήρια διευκολύνει την αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών γλωσσομάθειας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών εξυπηρετώντας έτσι την κινητικότητα των Ευρωπαίων πολιτών στο επίπεδο εργασίας και εκπαίδευσης.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι το ΚΠΓ είναι σύστημα πιστοποίησης του οποίου ο επιστημονικός σχεδιασμός στηρίζεται μεν στη διεθνή εμπειρία αλλά η εφαρμογή του λαμβάνει υπόψη τις ελληνικές κοινωνικές συνθήκες.

Το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της γλωσσομάθειας προωθεί τη σύνδεσή της με την εκπαίδευση και αναπτύσσει το θεσμό του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας με ψηφιακές υπηρεσίες και κοινωνικές προδιαγραφές. Προσφέρει έτσι στους πολίτες μας σύγχρονη, αξιόπιστη και ισχυρή πιστοποίηση στη γνώση ξένων γλωσσών».

Προηγούμενο άρθρο Τοπική ιστορική επέτειος «Μάχη της Σέκλιζας»
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη για τις αρχαιότητες στο Δήμο Μουζακίου