Σε απάντηση της με αριθμό 9567/11-04-2013 ερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ-μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Μιχαλάκης – προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας σχετικά με το «Θεσμικό έλλειμμα και την ακραία υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας» απάντησε μόνο ο Υπουργός Εσωτερικών κατά το λόγο αρμοδιότητάς του παραδεχόμενος απροκάλυπτα την αδυναμία καταβολής του οφειλόμενου προς τα κέντρα πρόληψης ποσού βάσει της από 9-04-2009 πενταετούς Προγραμματικής σύμβασης για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης. Βάσει των στοιχείων που παραθέτει από τα 49.000.000 ευρώ του προϋπολογισμού της σύμβασης που οφείλει το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα τα 19.700.000 . Την αιτία της αδυναμίας αποπληρωμής του οφειλόμενου ποσού αποδίδει στην υστέρηση των εσόδων που καθορίζουν το ύψος των Κ.Α.Π. , ενώ ασαφής και αόριστη είναι η απάντηση σε σχέση με την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης μέσω Κρατικού Προυπολογισμού για το 2013 που θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η απάντηση σχετικά με την ανανέωση της πενταετούς Προγραμματικής σύμβασης που λήγει εντός του 2013 και ακόμη δεν έχει υπάρξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τη διαδικασία ανανέωσής της από τους συναρμόδιους Φορείς.
Τα τρία τελευταία χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν με λιγότερο από το 35% της -προϋπολογισμένης και κοινά συμφωνημένης με βάση τις ανάγκες τους- χρηματοδότησης. Εξ αιτίας της ακραίας υποχρηματοδότησης, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στα πάγια έξοδά τους, κινδυνεύουν σοβαρά με διακοπή της λειτουργίας τους. Μάλιστα, ήδη υπάρχουν στις δομές εργαζόμενοι απλήρωτοι ως και 6 μήνες.
Ωστόσο η εγκληματική για την κοινωνία μνημονιακή πολιτική συνεχίζοντας τις περικοπές του κοινωνικού κράτους αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους που δουλεύουν απλήρωτοι καθυστερεί να δώσει μια οριστική και αξιοπρεπή λύση. Αποδεικνύεται έτσι ότι η κυβερνητική τρόικα προορίζει για τον κοινωνικό καιάδα τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στις οποίες κατά κύριο λόγο απευθύνονται τα Κέντρα Πρόληψης. Άνεργοι νέοι με τσαλαπατημένα όνειρα, οικογενειάρχες σε απόγνωση, ηλικιωμένοι που εισπράττουν την απαξίωση και την αδιαφορία του κράτους, έφηβοι που αναζητούν ταυτότητα και μέλλον σε μια κοινωνία που όλο και περισσότερο κλείνει τους ορίζοντές τους αφήνονται στην τύχη τους χωρίς συμβουλευτική κι επιστημονική υποστήριξη.Η βιωσιμότητα των Κέντρων Πρόληψης που αποτελούν ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπηρεσιών πρώτης γραμμής με στόχο την ενίσχυση των τοπικών πληθυσμών για την αποτροπή κάθε μορφής εξάρτησης και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των πολιτών, μέσα από την επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση και εκπαίδευσή τους περισσότερο από ποτέ κρίνεται επιβεβλημένη σήμερα που ο λαός δοκιμάζεται καθημερινά από τις επιταγές των μνημονίων.Το παρωχημένο, ιδιότυπο θεσμικό καθεστώς τους είναι ανάγκη να τροποποιηθεί προκειμένου να μετατραπούν αυτά σε μόνιμες δομές, με σαφή, πάγια και κεντρική κρατική χρηματοδότηση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, αλλά και στις ανάγκες της κοινωνίας.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση και του Υπουργού Υγείας που προς το παρόν σιωπά. Γιατί άραγε;