Η μάχη της Σέκλιζας μας νουθετεί & μας διδάσκει


Στις 9 έως 11 Φεβρουαρίου, έγινε η μάχη της Σέκλιζας, την περίοδο της Θεσσαλικής Επαναστάσεως του 1878.

Κατά την διήμερη αυτή σκληρή μάχη, ολιγάριθμοι Έλληνες επαναστάτες, αντιμετώπισαν πολλαπλάσιο εμπειροπόλεμο τουρκικό τακτικό στρατό με ιππικό και πυροβόλα και τον εξανάγκασαν σε υποχώρηση με πολύ υψηλές απώλειες.

Η λαμπρή αυτή σελίδα της ιστορίας μας, διδάσκει μεταξύ άλλων ότι δεν είναι η αριθμητική δύναμη ή η υλική υπεροχή εκείνη που κερδίζει τις μάχες και γράφει την ιστορία αλλά το υψηλό ηθικό, η ανώτερη ψυχοπνευματική δόμηση, η εμπνευσμένη ηγεσία και κυρίως το όραμα και ιδίως το όραμα της ελευθερίας.

Οι Θεσσαλοί επαναστάτες και οι νοτιοελλαδίτες εθελοντές του 1878, δεν πολέμησαν για το νεφελώδες όραμα κάποιας κοινωνικής απελευθέρωσης ή για οποιοδήποτε ατομικό τους συμφέρον και επιδίωξη αλλά για την ελευθερία και ολοκλήρωση του ελληνικού έθνους και μόνον.

Το πάθος για την ελευθερία της πατρίδος, συνόδεψε τον λαό μας σε όλες τις φάσεις της πολύχρονης ιστορίας του και υπήρξε πάντα ο αποφασιστικός παράγοντας σε όλες τις νίκες του που πολλές φορές άλλαξαν όχι μόνο την δική μας αλλά και την ιστορία της ανθρωπότητος.

Σήμερα, το Ελληνικό έθνος περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας του. Σε υλική, ηθική και πνευματική υποχώρηση, γεωγραφική συρρίκνωση και δημογραφικό μαρασμό, χρειάζεται οπωσδήποτε να βρεί τον τρόπο για να επανεύρει τον χαμένο του εαυτό.

Ας μην αναζητούμε τον τρόπο αυτό σε ξένα πρότυπα και ιδέες, ας πάψουμε να πιστεύουμε πως η υποταγή μας στις διαθέσεις των εκάστοτε ισχυρών της γης δεν θα μας στερήσει τον αυτοσεβασμό, την τιμή και την περηφάνια μας, ας πιστέψουμε στον εαυτό μας, στην πατρίδα και τις δυνάμεις μας και ας απαιτήσουμε από τους άρχοντές μας, να νιώσουν επιτέλους στους ώμους τους το βάρος της ιστορίας, των αγώνων και θυσιών, του πολιτισμού και του προορισμού του λαού μας, να αναλάβουν τις ευθύνες και τα καθήκοντα που απορρέουν από αυτά και να κυβερνήσουν την χώρα αυτή όχι σαν τοποτηρητές ξένων πολιτικών και συμφερόντων αλλά σαν αυτό που έχουν καθήκον να είναι: η αιχμή του δόρατος και ο διευθύνων νους του Ελληνικού λαού στην ιστορική του πορεία.

Μπορούν και έχουν καθήκον να το κάνουν. Στο χέρι τους είναι να προσπαθήσουν.

Διαφορετικά, είναι στο δικό μας χέρι να τους αλλάξουμε.

Καρδίτσα 6 Φεβρουαρίου 2009

Κώστας Καρδαράς

Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής

ΛΑ.Ο.Σ Καρδίτσης

Προηγούμενο άρθρο Μπροστά στην κρίση
Επόμενο άρθρο Τι θα ντυθείτε τις Απόκριες;