Οι πράσινες business του κ. Βερίλλη


Η γνωστή στον στενό κομματικό κύκλο του ΠΑΣΟΚ ανεπάρκεια και ανικανότητα του κ. Βερίλλη, λίγο καιρό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του άρχισε να γίνεται φανερή και στους δημότες της Καρδίτσας. Πιστεύαμε ότι η ανεπάρκειά του αυτή ίσχυε και για τις όποιες … επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Ίσως όμως εδώ – δυστυχώς για μας – διαψευστούμε. Έχουμε πλέον αρκετά δείγματα (παραχώρηση οικοπέδου στην αστυνομία για ανέγερση κτιρίου με το σύστημα ΣΔΙΤ δηλαδή ιδιώτες, συνεργασία με ιδιωτική εταιρία για παροχή υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής στους δημότες, σύμβαση με εταιρία υποκρυπτόμενη πίσω από το ΕΜΠ για την ελεγχόμενη στάθμευση κλπ). Αποκορύφωμα, η πρόσφατη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου για παραχώρηση σε ιδιώτη όλων των στεγών ή δωμάτων των σχολικών κτιρίων καθώς και των στεγών των κτιρίων ιδιοκτησίας του Δήμου, προκειμένου να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκές  μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Βερίλλης με προχθεσινό του δημοσίευμα στον τοπικό τύπο, με κατηγόρησε ότι ενημέρωσα μονομερώς το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Καρδίτσας γύρω από το θέμα. Τίποτε ψευδέστερο. Ανέφερα ό,τι ακριβώς είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι παρά την ενημέρωση, παρά την αντίφαση με το αίτημα της ΤΕΔΚ, οι παρατάξεις των κ. Βερίλλη και Παλαμιώτη, αποφάσισαν να προχωρήσει ο Δήμος σε παραχώρηση των κτιρίων σε ιδιώτη.

Ας δούμε όμως και τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα που θα δημιουργήσει τυχόν υλοποίηση της απόφασης αυτής του Δημ. Συμβουλίου.

  1. Πρώτα – πρώτα σύμφωνα με τον νόμο 1894/1990, τα σχολικά κτίρια που μεταβιβάζονται στους ΟΤΑ ανήκουν κατά κυριότητα στον Δήμο, πλην όμως βαρύνονται με δουλειά υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (άρθρ. 5, παρ. 16), δηλ. ανήκουν στους ΟΤΑ μόνον όταν χρησιμοποιούνται για στέγαση σχολείων ή παρεμφερείς δραστηριότητες. Άρα οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα κατ’ αρχήν αποκλείεται.
  2. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο (άρθ. 5, παρ. 4), οι πρόσοδοι κάθε είδους από τα ακίνητα αυτά προορίζονται αποκλειστικά για την λειτουργία των σχολικών μονάδων που στεγάζουν. Άρα ο Δήμος δεν μπορεί να εισπράξει τα οποιοδήποτε μισθώματα για λογαριασμό του, απλώς θα τα μεταβιβάζει στην εκάστοτε σχολική επιτροπή.
  3. Οι επισκευές των στεγών και των δωμάτων των σχολικών κτιρίων σύμφωνα με τον ίδιο παραπάνω νόμο (άρθρο 5), θεωρούνται επισκευές μεγάλης κλίμακας και ως τέτοιες ανήκουν στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που τις εκτελεί με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣΔΑ (Ν.2880/2001). Άρα η όποια ζημιά κυρίως στις στεγανοποιήσεις στεγών και δωμάτων που είναι σφόδρα πιθανή με την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων, αφ’ ενός θα δημιουργήσει προβλήματα λειτουργίας των σχολείων και αφ’ ετέρου θα καλείται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το ελληνικό δημόσιο (δηλαδή εμείς) να πληρώνει ζημιές επ’ ωφελεία του όποιου ιδιώτη, στο όνομα της επιχειρηματικής (;) δραστηριότητας του κ. Βερίλλη.
  4. Πέραν των παραπάνω, όπως προανέφερα, η ΤΕΔΚ Καρδίτσας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζήτησε και πέτυχε από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΟΣΚ χρηματοδότηση ύψους 366.300 ευρώ για να εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκές μονάδες σε τέσσερα διδακτήρια του νομού, δύο στην Καρδίτσα και δύο στο Μουζάκι.
  5. Τέλος δεν είδαμε ο κ. Βερίλλης να σκέφτεται και να δρα τόσο ‘’πράσινα” όσο διακηρύττει, αφού ούτε τα δώματα των σχολείων και των δημοτικών κτιρίων πρότεινε να φυτευτούν (ξεκίνησε μεγάλο πρόγραμμα φύτευσης δωμάτων από την πολιτεία για μείωση CO2 κλπ), ούτε τα πεζοδρόμια και τους ποδηλατοδρόμους απελευθέρωσε προκειμένου ο κόσμος να κατεβαίνει στο κέντρο με τα πόδια ή με ποδήλατα και όχι με αυτοκίνητα, ούτε πρόταση για πάρκο φωτοβολταϊκών υπέβαλε για κάποιους από τους πολλούς ακάλυπτους και ακαλλιέργητους χώρους που ο Δήμος διαθέτει περιμετρικά της πόλης, ούτε ξεκίνησε διαδικασίες σύνδεσης των σχολικών μονάδων και των λοιπών δημοτικών κτιρίων με το δίκτυο φυσικού αερίου. Απλώς ενέκρινε μια πρόταση που κάποιοι του πλάσαραν, χωρίς μελέτη, χωρίς προεργασία, χωρίς έλεγχο, που δεν εντάσσεται σε κάποιο γενικότερο πρόγραμμα, σε κάποια περιβαλλοντική δράση. Τα όσα λοιπόν ισχυρίζεται ο κ. Βερίλλης δεν είναι πράσινη λογική και πράσινος σχεδιασμός. Απλώς είναι …πράσινα άλογα.

Εν κατακλείδι, η απόφαση αυτή του Δημ. Συμβουλίου για φωτοβολταϊκά στις στέγες, πέρα από ανεφάρμοστη, κατ’ αρχήν τουλάχιστον ακυρώνει κατά 50% το – πιλοτικό επαναλαμβάνω – πρόγραμμα της ΤΕΔΚ, δηλαδή στην ουσία ακόμα και αν αυτό αποδειχθεί λειτουργικό, επικερδές και εφαρμόσιμο, ο Δήμος Καρδίτσας θα απεμπολήσει δωρεάν εγκαταστάσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ που θα είναι για πάντα στην ιδιοκτησία των σχολικών μονάδων, προκειμένου να παραχωρήσει σε ιδιώτη για 25 ή και πλέον χρόνια την χρήση των στεγών και των δωμάτων των σχολικών κτιρίων.

Δεν έχουμε δίκιο λοιπόν να πιστεύουμε ότι ίσως για τις … επιχειρηματικές ικανότητες και δραστηριότητες του κ. Βερίλλη, διαψευστήκαμε πλήρως;

                                                                                   

                                                                                    Χρήστος Τέγος

Προηγούμενο άρθρο Κείμενο από τον Βασίλη Κρανιά
Επόμενο άρθρο Γιατί τιμωρούμε τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες;