Σήμερα, οι κάπως παλαιότεροι, θυμούνται την καλή λειτουργία της Σχολής Νηπιαγωγών στην πόλη μας μιάς και η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται για την Καρδίτσα.
Τότε,μετά από μία μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είχε προταθεί να κλείσουν οι Σχολές Νηπιαγών και να μεταφερθούν σε άλλες πόλεις με το αιτιολογικό ότι αναβαθμίζονται και γίνονται πλέον πανεπιστημιακές σχολές.
Τελικά, μετά από πολλές παρασκηνιακές συζητήσεις και παρεμβάσεις δημάρχων και τοπικών παραγόντων των άλλων πόλεων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεταρρύθμιση έπρεπε να εφαρμοσθεί μόνον στη Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας, η οποία και μεταφέρθηκε στο Βόλο.
Αντίθετα οι σχολές της Φλώρινας και της Μυτιλήνης, με τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις, παρέμειναν στον τόπο τους.
Κατά την απομάκρυνση της Σχολής Νηπιαγωγών ίσχυσε και τότε η διαδικασία της ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Δηλαδή δεν έκλεισε αμέσως η Σχολή αλλά έπαψε να εισάγει νέους σπουδαστές και όταν αποφοίτησαν και οι τελευταίοι σπουδαστές έκλεισε ήρεμα και χωρίς κάποιο πολιτικό κόστος.
Με τον τρόπο αυτό το κακό το οποίο έγινε στην πνευματική και κοινωνική ζωή της Καρδίτσας και την αγορά συνειδητοποιήθηκε , όχι όταν λαμβάνονταν οι αποφάσεις αλλά λίγο αργότερα , σταδιακά, όταν άρχισαν να γίνονται περισσότερο αντιληπτές οι συνέπειες της απόφασης..
Σήμερα μετά από τόσα χρόνια κανένας δεν θα μπορούσε να φαντασθεί ότι η ιστορία θα επαναλαμβανότανε, σχεδόν με καρμπόν.
Πάλι μεταρρύθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πάλι προτάσεις ,παρεμβάσεις δήθεν διάλογος και κριτήρια.
Πάλι τρία τα τμήματα Καρπενησίου , Δράμας και Καρδίτσας και πάλι χρυσώνουν το χάπι με τη ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ .Δηλαδή δεν το κλείνουν αμέσως αλλά σταματούν την εισαγωγή νέων σπουδαστών έτσι ώστε να σβήσει μόνο του , σταδιακά, και με λιγότερο κόστος.
Βέβαια το τμήμα Δασοπονίας δεν είναι του αριθμητικού μεγέθους της Σχολής Νηπιαγωγών αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι-πέραν του ότι είναι άδικη και αναιτιολόγητη η απόφαση σχετικά με το Καρπενήσι- έχει μεγάλη σημασία για την Καρδίτσα για δύο, κυρίως, λόγους.
Αφενός γιατί συνοδεύεται και από το κλείσιμο του παραρτήματος ΤΕΙ Καρδίτσας μετά από32 χρόνια και αφετέρου γιατί αφορά τον λεγόμενο Πρωτογενή Τομέα. όπου η περιοχή μας έχει αρκετές δυνατότητες και προοπτικές.
Έτσι σιγά – σιγά περιορίζονται οι δυνατότητες και η στόχοι της Καρδίτσας να διαδραματίσει στο μέλλον-όταν ενδεχόμενα βελτιωθεί η κατάσταση- κάποιο σημαντικό ρόλο και να αναπτυχθεί οικονομικά σε ένα χώρο που διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα.
Εάν για παράδειγμα το θέμα αφορούσε κάποια νομική ,θεωρητική , ή σχολή που να σχετίζεται με τη βιομηχανία θα υπήρχαν λογικά επιχειρήματα.
Αλλά υποβάθμιση στη γεωργία ,την κτηνοτροφία ή τον δασικό πλούτο μιας περιοχής με το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων στον πρωτογενή τομέα , στο κέντρο της Ελλάδας και με μεγάλη παράδοση αγώνων και προσφοράς δεν δικαιολογείται.
Θα περίμενε κάποιος ,σε μία σοβαρή μεταρρύθμιση, να ακουστούν προτάσεις ακόμη και για μεταφορά Γεωπονικής Σχολής από αστικό κέντρο στο φυσικό της χώρο.
Το χειρότερο είναι ότι αυτές τις ενέργειες αυτές ακολουθούν και άλλες πρωτοφανείς και απαράδεκτες προτάσεις.
Έφτασαν στο σημείο να προτείνουν ακόμη και την μεταφορά από την Καρδίτσα
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ και του ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΖΩΩΝ που λειτουργούν στην περιοχή μας με μεγάλη εμπειρία και καλή απόδοση για πολλά χρόνια. Προτείνουν , δε , την εγκατάστασή τους σε μεγάλες πόλεις με αστικό πληθυσμό!!
Αλλά για την Καρδίτσα δεν είναι τα μόνα αρνητικά.
Όποια αρνητική πρωτοβουλία και αν υπάρξει σε κεντρικό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, σαν πρώτο στόχο έχει την Καρδίτσα που δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο.
Κάτι που οφείλεται ,στην κυβερνητική πολιτική, στη νοοτροπία ορισμένων και την έλλειψη τοπικιστικών διεκδικήσεων.
Δομήνικος Βερίλλης