ΔΕΥΑΚ: Από την απαξίωση στον αυταρχισμό


[Του Αποστόλη Πίτσαβου – Δημοτικού συμβούλου].

Στο όνομα της «αυτοτέλειας» της ΔΕΥΑΚ είναι γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας δεν ασχολήθηκε με ζητήματα διαχείρισης και λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ παρά μόνο εκείνων που αφορούν την τιμολογιακή πολιτική της. Με δεδομένο τον σκόπιμο και μεθοδευμένο επί δύο χρόνια αποκλεισμό της μείζονος μειοψηφίας από το Δ.Σ. της, πολλά κύρια ζητήματα της λειτουργίας και της πολιτικής της δεν έγιναν γνωστά εκτός και μόνο όταν η μείζονα μειοψηφία ή άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι προκαλούσαν σχετική συζήτηση με ερώτηση ή αναφορά στο δημοτικό Συμβούλιο (π.χ. σύνδεση ακαθάρτων στο Τοπικό Διαμέρισμα Καρδιτσομαγούλας κ.λ.π). Τελικά η όποια πληροφόρηση επί των αποφάσεων του Δ.Σ. και της δράσης του ήταν ελλιπής, αποσπασματική ή και φιλτραρισμένη.

          Έγινε στο διάστημα αυτό, προσπάθεια από διάφορες πλευρές, το πρωτοφανές και μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά σε μέγεθος και σημασία έργο της ΔΕΥΑΚ της τελευταίας οχταετίας με την ένταξη και την ολοκλήρωση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης ύψους 20 εκατ. € να αμφισβητηθεί και να οικειοποιηθεί. Έγινε ακόμη δε προσπάθεια απαξίωσης της ΔΕΥΑΚ, αφού όλοι θυμόμαστε εκείνη τη μνημειώδη εξαγγελία του κ. Παλαμιώτη, προέδρου της ΔΕΥΑΚ, ότι «ήρθε να αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία της ΔΕΥΑΚ». Εξαγγελία που δυστυχώς έγινε παρουσία κορυφαίων, τότε και τώρα, υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι προφανώς άλαλοι και άβουλοι φαίνεται ότι συμφώνησαν με τη βαρύγδουπη, κακόβουλη, ατεκμηρίωτη, απαξιωτική, προσβλητική και ανιστόρητη διαπίστωση – εξαγγελία του κ. Προέδρου της ΔΕΥΑΚ.

          Αλλά φρόντισαν με κοπιώδη προσπάθεια όλοι τους, Διοίκηση υψηλότατα υπηρεσιακά στελέχη, εξωυπηρεσιακοί παράγοντες, να αποκαταστήσουν την «χαμένη αξιοπιστία» της ΔΕΥΑΚ. Έτσι λοιπόν μπορούν τώρα να δρέψουν τους καρπούς της εργώδους προσπάθειάς τους και κυρίως η Καρδίτσα και τα Τοπικά Διαμερίσματα να τους απολαύσουν κι αυτοί.

          Έτσι:

  • Δεν έγινε καμία δυστυχώς προεργασία – προετοιμασία για νέες σημαντικές χρηματοδοτήσεις.
  • Δεν έγινε, ούτε υπάρχει δυστυχώς προοπτική να γίνει ένταξη νέων έργων.
  • Παρατηρείται απελπιστικά χαμηλή απορροφητικότητα για τα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» (σχετικά μικρά έργα) και για τα οποία σημειωτέων πρέπει να ολοκληρωθεί η απορρόφηση των πιστώσεων μέχρι τέλους του 2009.
  • Η ΔΕΥΑΚ ουσιαστικά δούλεψε μέχρι τώρα με τα παλιά έργα και τα οποία τελείωσαν.
  • Προχώρησε ελάχιστα η κατάργηση (πολυδιαφημιζόμενη) του παλιού δικτύου ύδρευσης παρά το γεγονός νέων συνδέσεων που έγιναν και βεβαίως γίνονται.
  • Τα χρέη της ΔΕΥΑΚ προς τον Σύνδεσμο Ύδρευσης δεν μειώθηκαν καθόλου!
  • Συνέβη όμως κι αυτό: ΔΕΥΑ του νομού μας προχώρησε αλλά και άλλες προχωρούν σε προγραμματικές συμβάσεις με τη ΔΕΥΑ Λάρισας προκειμένου να εντάξουν έργα τους στα πλαίσια του ΕΣΠΑ (4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης). Να λοιπόν η καταξίωση της ΔΕΥΑΚ!!!
  • Προκάλεσαν μια πρωτοφανή αναστάτωση στον οργανωτικό ιστό της επιχείρησης με το κλίμα ευνοιοκρατίας και τρομοκρατίας που έχει επιβληθεί. Αποκορύφωμα δε αυτών των ενεργειών τους ήταν η εν κρυπτώ ουσιαστικά απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ (συνεδρίαση 28/1/2009) αφού δεν υπήρχε σχετική εισήγηση, μεθοδευμένη όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, για την αντικατάσταση του Χρήστου Τσιάκα, προϊσταμένου του τμήματος συντήρησης δικτύων, κατασκευών, Η/Μ εξοπλισμού, ο οποίος επί δεκαετίες ουσιαστικά ασχολείται και με το αντικείμενο αυτό και με επιτυχία συνέβαλλε τα μέγιστα στην απορρόφηση και το κλείσιμο του μεγαλύτερου μέρους των έργων των 20 εκατ. €. Πρόκειται για μια άκρως εκδικητική ενέργεια οι λόγοι της οποίας και είναι γνωστοί αλλά βεβαιότατα θα φανούν πιο καθαρά στο άμεσο μέλλον.

Να λοιπόν το έργο της «αποκατάστασης της χαμένης αξιοπιστίας της ΔΕΥΑΚ». Έργο που βαραίνει το Δ.Σ., υπηρεσιακούς και εξωυπηρεσιακούς παράγοντες. Αποτέλεσμα ανικανότητας, έλλειψη προγραμματισμού και εκδικητικών ρεβανσιστικών πρακτικών.

Αυτά προς το παρόν.

Καρδίτσα 5/2/2009

Αποστόλης Πίτσαβος

Δημοτικός Σύμβουλος   

Προηγούμενο άρθρο Ο Εικαστικός Όμιλος Καρδίτσας έκοψε την πίτα του
Επόμενο άρθρο Η εκπομπή «Μαγειρέματα» στη λίμνη Πλαστήρα