Ομιλία Ταλιαδούρου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης


Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνεδρίασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), που λαμβάνει χώρα στο Στρασβούργο τόνισε ότι η διασφάλιση της πρόσβασης των νέων στα θεμελιώδη δικαιώματα, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση είναι θεμελιώδους σημασίας για την προσωπική τους ενδυνάμωση και ολοκλήρωση αλλά και για την αειφόρο ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών.

Ειδικότερα στην ομιλία του ο κ. Σπύρος Ταλιαδούρος επεσήμανε τα εξής:

«Η αποτελεσματική άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων από τους νέους ανθρώπους, όπως το δικαίωμα της πρόσβασης στον πολιτισμό και της συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, την θρησκευτική ελευθερία, την ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά τους να συγκροτήσουν την δική τους ταυτότητα. Αποτελεί πράγματι υποχρέωση των κρατών-μελών να εγγυώνται όχι μόνο την αποτελεσματικότητα αυτών των δικαιωμάτων, αλλά και τις συνθήκες στις οποίες οι νέοι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν πλήρως το δυναμικό τους.

Το αίτημα αυτό καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό στις μέρες μας λόγω της αύξησης της ανεργίας των νέων και της δυσκολίας τους ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από κοινωνικά μειονεκτούσες ομάδες, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση.

Θεωρούμε ότι ο διορισμός ενός Συνηγόρου του Πολίτη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο οποίος θα συνεργαστεί στενά με τους τοπικούς Συνηγόρους, για να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα των νέων είναι σεβαστά και προστατεύονται πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω. Επιπλέον, θα ήταν χρήσιμο να συσταθούν γραφεία νεολαίας μέσα στα σχολεία, στην κοινότητα και στις δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικά αν λειτουργούν σε εθελοντική βάση από τους μαθητές ή τους φοιτητές, όπως προτείνεται στο επίσημο έγγραφο, και να λειτουργούν ως ένας ανοικτός και ευέλικτος χώρος. Αυτό θα δημιουργήσει σίγουρα δυνατότητες διασύνδεσης και καλύτερης συνεργασίας εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών.

Eπίσης θεωρούμε ότι τα κράτη μέλη πρέπει:

-να αναπτύξουν ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που διευκολύνουν την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας,

-να αναπτύξουν φορολογικά και οικονομικά κίνητρα για να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους σε προσυμφωνημένα προγράμματα κατάρτισης στα οποία θα παρέχεται πιστοποίηση για το παρεχόμενο έργο, πράγμα που θα διευκόλυνε τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας

-να εισάγουν στοχευμένη οικονομική ενίσχυση ή / και κίνητρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων σε αξιοπρεπή, οικονομικά προσιτή στέγαση.

Η εκπαίδευση, όμως, δεν αφορά μόνο στην προετοιμασία των μαθητών προκειμένου να αποτελέσουν μέρος ενός υψηλά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Θα πρέπει να συμβάλει στην προσωπική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να εκτιμούν οι νέοι τον πολιτισμό και να συμμετέχουν στην πολιτιστική ζωή, καθώς και στην αειφόρο πολιτιστική, κοινωνικο­οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της κοινωνίας συνολικά.

Προς την κατεύθυνση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της δια βίου μάθησης, η μη-τυπική και η άτυπη εκπαίδευση είναι γενικά υποτιμημένες σε σχέση με την μεγαλύτερη βαρύτητα που αποδίδεται στην επίσημη εκπαίδευση. Η δια βίου μάθηση αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους πυλώνες που συμβάλλουν στον στόχο της σύνδεση της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, αλλά και στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των ατόμων, και, ως εκ τούτου, ο ρόλος της σε σχέση με την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία πρέπει να επαναξιολογηθεί.

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση μνήμης στις 9 Ιουνίου για το Ολοκαύτωμα Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Έξοδος σε ταβέρνα για τους νέους του Κέντρου Ορίζοντες