Δ. Βερίλλης: Κανένας δεν μπορεί να κρύβεται πλέον για το ΤΕΙ Δασοπονίας


Αυτή την περίοδο η Καρδίτσα υποβαθμίζεται διπλά.

Καταστρέφεται το μέλλον μιας περιοχής με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας μας, χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική για το μέλλον των νέων εδώ, ακόμη και αν η σημερινή οικονομική κατάσταση κάποτε βελτιωθεί.

Το τελευταίο χρονικό όποια αρνητική πρωτοβουλία ξεκινάει από κεντρικό επίπεδο έχει σαν πρώτο αποδέκτη την περιοχή μας

Ιδιαίτερα κατά την ψήφιση του λεγόμενου σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» για τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν έγινε μόνον απομάκρυνση κάποιου τμήματος αλλά μετά από 32 χρόνια λειτουργίας το Παράρτημα Καρδίτσας του ΤΕΙ σταματά τη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα και ενώ θα έπρεπε να δημιουργηθούν δύο σχολές, μια με τα τμήματα Δασοπονίας και Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου- Επίπλου και η άλλη με τα τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και Διαιτολογίας, με το σχέδιο Αθηνά, το Παράρτημα ως διοικητική μονάδα από 1-9-2013 παύει να υπάρχει.

Και αυτό γιατί το τμήμα Δασοπονίας καταργείται (για καθαρά πολιτικούς λόγους), τα δε άλλα τμήματα διοικητικά μεταφέρονται σε σχολές στη Λάρισα. Το τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου – Επίπλου αποτελεί πλέον τμήμα της σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) και τα άλλα δύο τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και Διαιτολογίας αποτελούν τμήματα της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας (ΣΤΕΓ).

Και οι δύο αυτές σχολές βρίσκονται στη Λάρισα!!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην Καρδίτσα από το Σεπτέμβριο να μην υπάρχει πλέον Διευθυντής, άρα τα τρία τμήματα της Καρδίτσας να μην έχουν εκπρόσωπο στο συμβούλιο του ιδρύματος.

Επίσης με τις νέες ρυθμίσεις στο τμήμα Τεχνολογίας Παραγωγής Επίπλου και Σχεδιασμού Επίπλου δεν έρχεται το τμήμα Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων από τις Σέρρες όπως ήταν στον αρχικό σχεδιασμό. Δεν μετακομίζει σχολή των Σερρών όπως ήταν στις αρχικές διαβεβαιώσεις.

Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν σε άλλα επίπεδα και με αδιαφανή κριτήρια .Ότι οι αποφάσεις άλλαζαν συνεχώς από μέρα σε μέρα ανάλογα με την ισχύ και το «βέτο» που έθεταν κάθε φορά διάφοροι τοπικοί παράγοντες.

Τελικά μετά από παρεμβάσεις βουλευτών, δημάρχων και παραγόντων όλων των άλλων πόλεων κατέληξαν στο «επιστημονικό» συμπέρασμα ότι πρέπει να την πληρώσει ο πλέον αδύναμος πολιτικά και ο πλέον πειθήνιος κομματικά.

Πήραν πίσω το σύνολο των αρνητικών προτάσεων για τις άλλες πόλεις και έμεινε μόνον η Καρδίτσα σαν να έφταιγε για όλα μόνον το παράρτημα ΤΕΙ Καρδίτσας με τα 4 τμήματά του και έπρεπε να θυσιαστεί για να πραγματοποιήθηκε η δήθεν μεγάλη μεταρρύθμιση .

Την μεγάλη αυτή αδικία σε βάρος της Καρδίτσας την μετονόμασαν «Μεταρρύθμιση» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα.

Aλλά αυτό που γίνεται με το ΤΕΙ Δασοπονίας είναι πρωτοφανές και ξεπερνά κάθε όριο.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το τελευταίο Σχέδιο«Αθηνά» το Τμήμα Δασοπονίας της Καρδίτσας πρόκειται να συγχωνευτεί με το ομότιτλο που εδρεύει στο Καρπενήσι και που διοικητικά υπάγεται στο ΤΕΙ Λαμίας.

Το διοικητικό προσωπικό και οι υποδομές του Τμήματος μεταφέρονται στο Καρπενήσι χωρίς να προβλέπεται ούτε καν μεταβατικό στάδιο μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι φοιτητές που σήμερα σπουδάζουν για να προγραμματίσουν τη ζωή τους αυτοί και όλο το προσωπικό του τμήματος.

Έτσι την ύστατη αυτή στιγμή, το έμψυχο υλικό του Τμήματος έκανε έκκληση προς

τον Υπουργό της Παιδείας και γενικότερα την Ελληνική Πολιτεία τους βουλευτές και τη δημοτική αρχή να εισακούσει το αίτημά , για πρόβλεψη στο υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα, για το ΤΕΙ Δασοπονίας μεταβατικής περιόδου, μέχρι τουλάχιστον την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών .

Ένα αίτημα δίκαιο και ανθρώπινο το οποίο οι τοπικοί παράγοντες και ο Δήμαρχος Καρδίτσας θα πρέπει να λάβουν υπόψη και να αντιδράσουν τώρα, μιας και όλα τα άλλα σημαντικά χάθηκαν.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να κρύβεται ….μέχρι να περάσει η μπόρα…

Εξάλλου στη βράση κολλάει το σίδηρο και μετά μένουν μόνον οι δικαιολογίες, για την τιμή των όπλων, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

 

 

Δομήνικος Βερίλλης

Προηγούμενο άρθρο Μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο Ιτέας
Επόμενο άρθρο Εκπαιδευτικές επισκέψεις του 1ου ΕΠΑΛ Σοφάδων