Ζούμε καθημερινά σε πόλεις που όλα είναι ρυθμισμένα στα όρια. Οι άνθρωποι, τα αυτοκίνητα, ο χρόνος, οι υποχρεώσεις μας τρέχουν με απίστευτους ρυθμούς κάνοντας τη ζωή μας δύσκολη, ως και αφόρητη ορισμένες φορές. Το χειρότερο είναι πως φαίνεται να έχουμε πλέον συνηθίσει σε αυτές τις συνθήκες και επιβάλλουμε σε εμάς και τα παιδιά μας να προσαρμοστούμε σε ένα τόσο αφύσικο περιβάλλον. Μαθαίνουμε να μετακινούμαστε αποκλειστικά με το αυτοκίνητό στις πόλεις μας, οι οποίες με τη σειρά τους ασφυκτιούν από το κυκλοφοριακό, και εγκλωβισμένοι πλέον στην παγίδα που φτιάξαμε για τον εαυτό μας, νευριάζουμε, κορνάρουμε, βρίζουμε και φωνάζουμε, ουρλιάζουμε σε αυτό το τρελό κυνήγι της ουράς μας, ενώ οι συναγερμοί, τα κομπρεσέρ, τα μηχανήματα συμπληρώνουν το εκκωφαντικό αλαλούμ. Ακόμη και η διασκέδασή μας γίνεται… πλέον στα κόκκινα… Εμείς οι ίδιοι στηρίζουμε με τις επιλογές μας πολύβουα μέρη και πόλεις που ποτέ δεν κοιμούνται, όπου οι φωνές δυναμώνουν για να ακουστούν στο φόντο της μουσικής και αυτή με τη σειρά της ξαναδυναμώνει για να επιβληθεί συμβάλλοντας σε ένα παρανοικό τσίρκο φασαρίας. Ακόμη και το σπίτι μας που παλαιότερα ήταν σημείο γαλήνης και ηρεμίας, έχει μεταμορφωθεί σε βασίλειο φασαρίας με την τηλεόραση, τα στερεοφωνικά, τα tvstations, τους υπολογιστές, τα τηλέφωνα κλπ. να επιβάλλουν τα δικά τους επίπεδα έντασης
Όμως, ο θόρυβος μας εκδικείται αργά και σταθερά.
Είναι μια από τις βασικές παραμέτρους που δυσχεραίνουν την ποιότητα της ζωής μας και μια από τις μεγαλύτερες μορφές ρύπανσης, ένα σοβαρός κίνδυνος για την υγεία μας. Με αφορμή λοιπόν την ημέρα κατά του θορύβου (Τετάρτη 23 Απριλίου), μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε ορισμένα σχόλια.
Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου έχει κηρυχθεί από το 1992 ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής. Ο θόρυβος μπορεί να στοιχίσει πολλά περισσότερα από την ακοή μας, μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης ατυχημάτων και σε συνδυασμό με άλλους κινδύνους στους χώρους εργασίας, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγείας.
Οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης στον άνθρωπο είναι πολλές. Μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, άγχος, απώλεια ακοής κ.ά.
Η ηχορύπανση επηρεάζει πολύ αρνητικά την υγεία μας. Προκαλεί διάφορα προβλήματα ακοής, άγχος, αλλά και ψυχοσωματικές ασθένειες. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε θόρυβο έχουν: αυξημένη πίεση, διαταραχές ύπνου, κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση στην εργασία, πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες, καθώς και δυσκολία συγκέντρωσης ή απομνημόνευσης.[
«Δεν είναι στη φύση του ανθρώπου να δέχεται πληθώρα ηχητικών ακουσμάτων, και μάλιστα έντονων. Γι’ αυτό και αντιδρά.». Η Χαρά Νομικού, κλινική ψυχολόγος, διδάκτορας Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Toulouse ΙΙ, δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο θόρυβος επιδεινώνει τα οποία οργανικά και ψυχολογικά προβλήματα. «Η πρώτη αντίδραση του ατόμου που πλήττεται από το θόρυβο είναι η φυγή. Θέλει να ξεφύγει από αυτό που το ενοχλεί. Από τους επιθετικούς ήχους. Οι ανθρώποι γίνονται ευερέθιστοι, οξύθυμοι και οδηγούνται σε ξεσπάσματα». «Η έκθεση σε θόρυβο επιτείνει το άγχος και την κατάθλιψη», προσθέτει ο ψυχολόγος Γιάννης Τακματζίδης.
Όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) («Burden of disease from environmental noise : Quantification of healthy life years lost in Europe», WHO), η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία.
Σύμφωνα με την έρευνα, η έκθεση στον θόρυβο είναι μια ύπουλη διαδικασία της οποίας οι άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν είναι ούτε ορατές, ούτε αναγνωρίσιμες, αλλά ωστόσο υποσκάπτουν συστηματικά την υγεία και διογκώνουν τα μη υγιή προσδόκιμα χρόνια ζωής των πολιτών της Ευρώπης. Η διαρκής και μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων σε θορυβώδη περιβάλλοντα προκαλεί σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, πρόσκαιρες ή παραμένουσες βλάβες της ακοής, ενοχλήσεις (ναυτία, ζάλη, πονοκεφάλους), διαταραχές ύπνου και μαθησιακές δυσλειτουργίες.
Κατά τις εκτιμήσεις της ΠΟΥ, στη Δυτική Ευρώπη χάνονται κάθε χρόνο συνολικά 1.000.000 υγιή έτη προσδόκιμης ζωής από κυκλοφοριακούς θορύβους.
Η Ελλάδα έχει 5 πόλεις στη λίστα με τις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης: Αθήνα, Θες/νίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λαμία. Στην Αθήνα, το 60% του πληθυσμού εκτίθεται ημερησίως κατά μέσο όρο σε ήχους άνω των 75 dB (που είναι το όριο της «θορυβώδους κατάστασης»). Το δε καλοκαίρι, η ηχορύπανση εξαπλώνεται σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.
Είναι στο χέρι μας όμως να αντισταθούμε σε όλες αυτές τις πιέσεις και να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, πιο έξυπνη, πιο ήρεμη και σίγουρα καλύτερη. Είναι στο χέρι μας να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αλλάξουμε πορεία… διεκδικώντας την Καρδίτσα που θέλουμε, και ορίζοντας το ύφος και τις συνθήκες των πόλεων και των χωριών μας που θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας.
Η Οικόσφαιρα έχοντας βαθιά πίστη στην άποψη πως τη γη μας την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και πρέπει να τη φυλάξουμε για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας μέσα από τη δράση της (Οικολογική γιορτή, Εαρινή γιορτή της φύσης, Ανταλλακτικό Παζάρι, Παρεμβάσεις στο ανάχωμα, Αλ.Μα. κ.α.) στηρίζει ένα πρότυπο ζωής που σέβεται τη φύση, τον άνθρωπο και την αρμονική τους συνύπαρξη.