Ισχυρό ενδιαφέρον από την Καρδίτσα για συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας προκύπτει από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν μέχρι τις 8 Απριλίου, οπότε έληξε η προθεσμία υποβολής. Σε σύνολο 1.528 αιτήσεων που υποβλήθηκαν σε όλη τη Θεσσαλία από γυναίκες που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, οι 212 είναι Καρδιτσιώτισσες, οι οποίες -σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησης του προγράμματος (ΑΕΔΕΠ) ενδιαφέρονται κυρίως για το εμπόριο (χονδρικό και λιανικό), για οικονομοτεχνικές μελέτες και λογιστικές υπηρεσίες, προσανατολίζονται στον κλάδο της εστίασης και ψυχαγωγίας (παιδότοποι), σε γυμναστήρια, ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια κλπ. Ειδικότερα, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τους 6 Δήμους του νομού μας είναι: Δήμος Αργιθέας 2, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα 3, Δήμος Μουζακίου 16, Δήμος Πλαμά 27, Δήμος Σοφάδων 17 και Δήμος Καρδίτσας 147. Να σημειωθεί οτι οι αιτήσεις δεν είναι όλες επιλέξιμες και στην παρούσα φάση γίνεται έλεγχος δικαιολογητικών παράλληλα με αξιολόγηση.
Χαρακτηριστικά του προγράμματος
Το Πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό Δημόσιας Δαπάνης 40.000.000 ευρώ και περιλαμβάνει δύο Υποδράσεις:
1) Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για γυναίκες 18-35 ετών
2)Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για γυναίκες 36-64 ετών
Ποσοστό Επιδότησης: 100%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: €32.000
Τομείς ενδιαφέροντος: Υπηρεσίες – Εμπόριο , Βιομηχανία – Μεταποίηση ,Τουρισμός , Πληροφορική – Τηλεπικοινωνίες ,Έρευνα – Τεχνολογία – Καινοτομία
Κατηγορία δικαιούχων – Σε ποιους απευθύνεται:
- έχουν την ιδιότητα της ανέργου, ή
- έχουν απολυθεί την τελευταία τριετία και βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, ή
- έχουν κλείσει την ατομική ή προσωπική τους επιχείρηση κατά την τελευταία τριετία, δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ή
- απειλούνται από ανεργία, π.χ. εργαζόμενες σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή
- έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας κλπ. αυτοαπασχολούμενες ασφαλισμένες σε οικείους ασφαλιστικούς φορείς με εισόδημα χαμηλότερο από το εισοδηματικό όριο φτώχειας, όπως αυτό ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Τι χρηματοδοτείται
- Λειτουργικές δαπάνες επιχείρησης (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, δαπάνες ίδρυσης, δαπάνες παροχής υπηρεσιών νομικής και λογιστικής υποστήριξης, έξοδα προβολής κλπ.).
- Ασφαλιστικές εισφορές του επιχειρηματία (στον κύριο φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης).
- Δαπάνη παροχής υπηρεσιών συμβούλου για την σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου.
- Δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών mentoring / coaching από συμβούλους με σκοπό την υποστήριξη των ωφελούμενων στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής ιδέας και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για διάστημα έξι (6) μηνών από την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
- Δαπάνες κατάρτισης του δικαιούχου επιχειρηματία ή / και του νεοπροσλαμβανόμενου (ανέργου / άνεργης ή απειλούμενου / -ης από ανεργία) σε πιστοποιημένο φορέα επαγγελματικής κατάρτισης.
- Ετήσιο μισθολογικό κόστος (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών) που θα προκύψει από τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας.