Εκδήλωση για την Τ.Α. και τον πολιτισμό


Εκδήλωση με θέμα «Πολιτισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Πρωταγωνιστές για τα μικρά και τα μεγάλα» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, από την οργανωτική επιτροπή του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, με τη συμμετοχή ανθρώπων της πολιτικής, του πολιτισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την εκδήλωσε συντόνιζε ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης, ενώ συμμετείχαν:

*Ο Σταύρος Μπένος, πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Υφυπουργός Εσωτερικών, πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας, ένας από τους πλέον καταξιωμένους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώην Βουλευτής.

*Ο Γιώργος Κουρουπός, συνθέτης, Πρόεδρος της Ορχήστρας των Χρωμάτων κ.α.

*Ο Διευθυντής της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης.

Επίσης, παραβρέθηκαν ο βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας κ. Τσιάρας, η αντινομάρχης κα Βασιλού, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Κατσαρός, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βερίλλης, ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Αντωνίου, οι Δήμαρχοι Πλαστήρα και Φύλλου κ.κ. Τσιαντής και Αγγέλου, ο Δήμαρχος Λάρισας κ. Τζανακούλης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πολιτευτές του ΠΑΣΟΚκ. Γιώργος Κωνσταντάκος, ο κ. Γιάννης Σάπκας(επικεφαλής της μείζονος  αντιπολίτευσης στο Δήμο Λάρισας), ο Αντιδήμαρχος Παλαμά κ. Απόστολος Φιρφιρής και άλλοι.

Ο κ. Βερίλλης

Χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 26ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας και καλωσορίζω στην πόλη μας τους διακεκριμένους ομιλητές που θα αναπτύξουν το θέμα «Πολιτισμός και τοπική αυτοδιοίκηση: πρωταγωνιστές στα μικρά και τα μεγάλα».

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η συμβολή του πολιτισμού και των πολιτιστικών αγαθών είναι καθοριστική για την ανάπτυξη, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε εθνικό και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αφ΄ ενός να στηρίξει και να αναδείξει την πολιτιστική παραγωγή και το πολιτιστικό δυναμικό του τόπου και αφ’ ετέρου να αξιοποιήσει τον πολιτισμό ως  συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια για την ανάπτυξη και ευημερία της τοπικής κοινωνίας.

Η προβολή και ανάδειξη των πολιτιστικών και πολιτισμικών μας χαρακτηριστικών και η διάδοση σημαντικών πτυχών της πολιτιστικής μας παραγωγής και παράδοσης,  είναι  προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής και προσπαθούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να στηρίζουμε δράσεις και εκδηλώσεις που εξυπηρετούν αυτό το στρατηγικό στόχο. Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της αποτελεί πάντως σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για να ανταποκριθεί στον σημαντικό της ρόλο.

Ο χώρος που μας φιλοξενεί, άλλη μία εστία πολιτισμού, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι ο πολιτισμός αποτελεί ευθύνη της πολιτείας. Η σχέση όμως της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον πολιτισμό είναι αυτή που αν πραγματωθεί σωστά, το αποτέλεσμα θα είναι προνόμιο και προϊόν της τοπικής κοινωνίας.

Η δραστηριότητα του δήμου στον τομέα αυτό είναι γνωστή, όπως και η προσπάθεια για αναβάθμιση των θεσμών και πολλαπλασιασμό των δράσεων. Με αφορμή τον χώρο που μας φιλοξενεί, το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο σύντομα θα γίνει επισκέψιμο συμβάλλοντας στη γνώση του αρχαιολογικού πλούτου του νομού, θα ήθελα να αδράξω την ευκαιρία για να αναφερθώ σύντομα σε ένα ακόμη μουσείο που θα ανοίξει σύντομα τις πύλες: το μουσείο πόλης, ένα μωσαϊκό τεκμηρίων από τον 15ο αιώνα ως τη δεκαετία του 1950, θα αποτελέσει σύντομα έναν βιωματικό μουσειακό χώρο που θα βοηθήσει όλους μας να κατανοήσουμε καλύτερα τον χαρακτήρα και την προοπτική της πόλης που ζούμε.

 Θα ήθελα να σας ανακοινώσω με ιδιαίτερη χαρά ότι πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε μετά από καθυστέρηση ετών την τελική συγκατάθεσή του, ώστε να παραχωρηθούν και να εκτίθενται εκεί μόνιμα τα αρχαιολογικά αντικείμενα που είχαμε ζητήσει για τη μόνιμη έκθεση. Η πολύ ενθαρρυντική αυτή εξέλιξη σημαίνει ότι μπορούμε σε λίγους μήνες να έχουμε πλέον ένα ακόμη σύγχρονο μουσείο, από τα ελάχιστα του είδους, για την ιστορία και την εξέλιξη της Καρδίτσας και της περιοχής της. Αυτόνομη ιστοσελίδα, διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα για την τοπική ιστορία, έντυπα, cd-rom και ψηφιακές παρουσιάσεις που θα ερμηνεύουν οπτικοακουστικά τα εκθέματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην τελική φάση της υλοποίησης και θα δοθούν στο κοινό μαζί με τον εκθεσιακό χώρο, αποτέλεσμα της άρρηκτης συνεργασίας της δημοτικής αρχής και του δραστήριου συλλόγου φίλων του μουσείου, στη βάση της κοινωνίας των πολιτών που περιγράψαμε.

Ελπίζουμε τα μουσεία της πόλης να χαράξουν από κοινού στρατηγική προσέγγισης του κοινού, ώστε να πετύχουν μεγαλύτερα και πιο ουσιαστικά αποτελέσματα. Είναι ευχή και πάγιος στόχος που θα επιδιώξουμε με συνέπεια… 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει αύριο το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ
Επόμενο άρθρο Οι δάσκαλοι έκοψαν την πίτα τους