Νέο ραντεβού στις 15 Μαρτίου στο Κιλελέρ έδωσαν οι αγρότες της Καρδίτσας


Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι Θεσσαλοί αγρότες, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Βαγ. Μπούτα, που κρατούσαν αποκλεισμένη την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της Νίκαιας. Οι αγρότες δήλωσαν ότι αναστέλλουν για λίγο τις κινητοποιήσεις τους, ενώ έδωσαν νέο “ραντεβού” στις 15 Μαρτίου στο Κιλελέρ. Ο δρόμος έμεινε κλειστός μέχρι την ώρα της αποχώρησης τους, ενώ αμετάβλητη παραμένει, η κατάσταση στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, τον οποίο εξακολουθούν να κρατούν κλειστό, αγρότες της περιοχής. Αποφάσεις αναμένεται να λάβουν την Τετάρτη. 

Την απόφαση να κλείσουν οριστικά το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, πήραν οι αγρότες της περιοχής, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας, στο λιμάνι του Πειραιά, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αγροτών της Κρήτης. “Δεν θα ξανανοίξουμε τα σύνορα”, δήλωσε ο πρόεδρος των “Αδέσμευτων Αγροτών Νιγρίτα” Στέργιος Λίτος και πρόσθεσε: “είναι ανεπίτρεπτο, αστυνομικός να επιτίθεται σε αγρότη, όταν μάλιστα πρόκειται για μία ειρηνική διαδήλωση των αγροτών”.

Τα αιτήματα των αγροτών της Καρδίτσας

1. Αναπλήρωση εισοδήματος για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα για τη χρονιά που πέρασε. 2. Εγγυημένες κατώτερες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προιόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Βαμβάκι 0,60, σιτάρι 0,40, καλαμπόκι 0,27, γάλα πρόβειο 1,40, γάλα αγελαδινό 0,70. 3. Μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση στα μέσα και εφόδια, με επιτόκια στην ΑΤΕ όσο και ο πληθωρισμός με κατάργηση το ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο. 4. Αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης κάθε χρόνο στο ύψος του πληθωρισμού. 5. Προστασία της ντόπιας αγροτικής παραγωγής από τις εισαγωγές με μέτρα της κυβέρνησης. 6. Εκδημοκρατισμό και ενίσχυση των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων. 7. Αποζημίωση στο 100% των καλλιεργειών που επλήγησαν από την ξηρασία, ριζική αλλαγή του νόμου που ιδιωτικοποιεί τον ΕΛΓΑ και πλήρη ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου. 8. Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών, πάγωμα για τρία χρόνια και να αποδίδεται το 100% της ενιαίας ενίσχυσης. 9. Εκτέλεση των βασικών έργων υποδομής που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψυδρίας με έργα στο δίκτυο Σμοκόβου, επιδότηση για στάγδην άρδευση σε όλα τα δίκτυα, κατασκευή των φραγμάτων Αχελώου, Μουζακίου και κατασκευή λιμνοδεξαμενών. 10. Άτοκα δάνεια για κατασκευή πρώτης κατοικίας στα νέα ζευγάρια. 11. Να καταβληθούν τώρα οι επιδοτήσεις για τα προγράμματα και τα σχέδια βελτίωσης των νέων αγροτών. 12. Τα δικαιώματα από το αποθεματικό να δίνονται στους νέους αγρότες με ευνοϊκή μεταχείριση στους μικρούς και μεσαίους αγρότες. 13. Να μην περικοπούν οι επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών. 14. Να διπλασιαστούν οι αγροτικές συντάξεις και οι άνδρες να βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 και οι γυναίκες στα 55 χρόνια. 15. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια, άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής του 25% στα φάρμακα.

Προηγούμενο άρθρο Σε εφαρμογή το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης
Επόμενο άρθρο Από τον Δ. Ιτάμου τιμήθηκε η μνήμη κάρας Άγ. Τρύφωνα