H φωτοβολταϊκή επανάσταση έφτασε και στην Καρδίτσα


Τα φωτοβολταϊκά είναι μια από τις πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες της νέας εποχής που ανατέλλει στον χώρο της ενέργειας, ο οποίος θα χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από τις μικρές αποκεντρωμένες εφαρμογές σε ένα περιβάλλον ελεύθερης αγοράς. Τα μικρά, ευέλικτα συστήματα που μπορούν να εφαρμοστούν σε επίπεδο κατοικίας, εμπορικού κτιρίου ή μικρού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να κατακτήσουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς τα χρόνια που έρχονται.  Την εισήγηση για τη διακήρυξη φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση Οροφών Δημοτικών Κτιρίων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στην τελευταία του τακτική συνεδρίαση. Συγκεκριμένα:

1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο φόβος για την καταστροφή του κόσμου, όπως τον ξέρουμε σήμερα, από τη μόλυνση του περιβάλλοντος οδήγησε την ανθρωπότητα σε μια στροφή στις φυσικές-καθαρές πηγές ενέργειας. Το φυσικό ενεργειακό δυναμικό μπορεί να αποτελέσει την καθαρή κινητήρια δύναμη της νέας χιλιετίας.

Τα τελευταία χρόνια είναι εμφανή η προσπάθεια, που γίνεται από όλες τις κυβερνήσεις, για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας με τα φωτοβολταϊκά συστήματα και την μετατροπή της σε ηλιακή.

Τα φωτοβολταϊκά συνεπάγονται σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία, για τον καταναλωτή, για τις αγορές ενέργειας και για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα φωτοβολταϊκά εγγυώνται:

  • μηδενική ρύπανση
  • υψηλή και εγγυημένη απόδοση
  • αθόρυβη λειτουργία
  • αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής (που φθάνει τα 30 χρόνια)
  • απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές
  • δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες
  • ελάχιστη συντήρηση

Η ηλιακή ενέργεια είναι καθαρή, ανεξάντλητη, ήπια και ανανεώσιμη. Η ηλιακή ακτινοβολία δεν ελέγχεται από κανέναν και αποτελεί ένα ανεξάντλητο εγχώριο ενεργειακό πόρο, που παρέχει ανεξαρτησία, προβλεψιμότητα και ασφάλεια στην ενεργειακή τροφοδοσία.

Τα φωτοβολταϊκά παρέχουν τον απόλυτο έλεγχο στον καταναλωτή και άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν την παραγόμενη και καταναλισκόμενη ενέργεια. Τον καθιστούν έτσι πιο προσεκτικό στον τρόπο που καταναλώνει την ενέργεια και συμβάλλουν μ’ αυτό τον τρόπο στην ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση της ενέργειας. Δεδομένου ότι η παραγωγή και κατανάλωση του ηλιακού ηλεκτρισμού γίνονται τοπικά, αποφεύγονται οι σημαντικές απώλειες της μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρισμού και κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 10% σε σχέση με τη συμβατική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του δικτύου.

Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν αθόρυβη λειτουργία, αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής, δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες, δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας (στο δίκτυο ή σε συσσωρευτές) και απαιτούν ελάχιστη συντήρηση.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η ΕΕ πιστεύει ότι αν «ντυθούν» τα κατάλληλα κτίρια της χώρας με συλλέκτες τότε η ελληνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα εξασφαλίσει το 30% της δύναμής της. Με τον τρόπο αυτό ίσως η χώρα μας να καταφέρει να αντιπαρατεθεί με αξιώσεις στη «σκοτεινή» Γερμανία που με τη βοήθεια του ήλιου φτάνει τα 1.200 MW παραγωγή, ενώ η «φωτεινή» Ελλάδα μόλις ξεπερνάει τα 5,5 MW περίπου. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μέχρι τις 31-12-2006 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατατέθηκαν 2.482 επενδυτικά σχέδια για την παραγωγή 32.019 MW από ΑΠΕ, δηλαδή τριπλάσια της συνολικής εγχώριας εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας.

2. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω ο Δήμος Καρδίτσας προτίθεται να προβεί στην διακήρυξη φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση Οροφών Δημοτικών Κτιρίων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ως κατάλληλες χαρακτηρίζονται είτε μεσημβρινές στέγες με επιφάνεια (προς Νότο) τουλάχιστον 250 τ.μ., χωρίς σκίαση, όπου μπορούν να εγκατασταθούν συστήματα ισχύος μέχρι 20KW, είτε δημοτικά οικόπεδα.

Οι χώροι που ενδεικτικά τίθενται προς μελέτη-διερεύνηση είναι οι παρακάτω:

α/α ΣΧΟΛΕΙΟ α/α ΣΧΟΛΕΙΟ
1 1 & 12 Δημοτικό Σχολείο 26 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΟΜΑΓΟΥΛΑΣ
2 2 & 15 Δημοτικό Σχολείο 27 1 ΛΥΚΕΙΟ
3 3 & 13 Δημοτικό Σχολείο 28 3 ΛΥΚΕΙΟ
4 4 Δημοτικό Σχολείο 29 5 ΛΥΚΕΙΟ
5 5 & 16 Δημοτικό Σχολείο 30 ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ- ΛΥΚΕΙΟ
6 6 & 20 Δημοτικό Σχολείο 31 1 ΤΕΕ- ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΕΕ-ΣΕΚ
7 7 & 21 Δημοτικό Σχολείο 32 3 ΤΕΕ
8 8 Δημοτικό Σχολείο 33 ΚΑΠΗ
9 9 & 17 Δημοτικό Σχολείο 34 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
10 10 & 18 Δημοτικό Σχολείο 35 ΔΕΥΑΚ
11 11 Δημοτικό Σχολείο 36 ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ (ΑΜΕΑ)
12 14 Δημοτικό Σχολείο 37 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ)
13 19 Δημοτικό Σχολείο 38 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ (ΓΗΠΕΔΟ)
14 ΕΙΔΙΚΟ Δημοτικό Σχολείο 39 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
15 Δημοτικό Σχολείο ΚΑΡΔΙΤΣΟΜΑΓΟΥΛΑΣ 40 ΠΑΙΔΙΚΟΙ & ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
16 Δημοτικό Σχολείο ΑΡΤΕΣΙΑΝΟΥ 41 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
17 Δημοτικό Σχολείο ΠΑΛΑΙΟΚΛΗΣΣΙΟΥ 42 διάφορα ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ
18 Δημοτικό Σχολείο ΡΟΥΣΣΟΥ  43 ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
19 Δημοτικό Σχολείο ΑΓΙΟΠΗΓΗΣ 44 ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
20 1 & 6 ΓΥΜΝΑΣΙΟ 45 ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΛΗΣ
21 2 & 5 ΓΥΜΝΑΣΙΟ-2 ΛΥΚΕΙΟ 46 ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΚΕΡΚΙΔΑΣ
22 3 ΓΥΜΝΑΣΙΟ
23 4 ΓΥΜΝΑΣΙΟ-4 ΛΥΚΕΙΟ
24 7 ΓΥΜΝΑΣΙΟ
25 ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

3. ΑΔΕΙΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ο ανάδοχος θα αναλάβει όλες τις αδειοδοτικές διαδικασίες, χωρίς καμιά επιβάρυνση και εμπλοκή του Δήμου. Αξίζει να σημειωθεί,  ότι για εγκαταστάσεις μέχρι 20 KW, η αδειοδοτική διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και σύντομη, καθώς δεν απαιτείται καν περιβαλλοντική μελέτη, εφόσον βρίσκονται εκτός περιοχών NATURA, εθνικών δρυμών, παραδοσιακών οικισμών και περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

4. ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΤΗΣΙΟ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ

Η ενοικίαση οροφών και η χρήση για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι μια συνηθισμένη πρακτική. Οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται από 4-10€/ KW.

Παρόλα αυτά ορίζεται ότι το ελάχιστο ύψος του προσφερομένου ετήσιου μισθώματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο:

  • Για τον πρώτο χρόνο της μίσθωσης των 20€ το χρόνο ανά εγκατεστημένη ισχύ ενός (1) KW
  • Για τα επόμενα εννέα (9) χρόνια της μίσθωσης το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται ανά έτος κατά ποσοστό ίσο με την μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή όπως θα ανακοινώνεται από την ΕΣΥΕ.
  • Για τον ενδέκατο χρόνο θα είναι διπλάσιο του κατά τα παραπάνω διαμορφωθέντος για τον δέκατο χρόνο της μίσθωσης τελικού μισθώματος

Για τα επόμενα εννέα (9) έτη το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται ανά έτος κατά ποσοστό ίσο με την μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή όπως θα ανακοινώνεται από την ΕΣΥΕ.

Μετά τα είκοσι χρόνια θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Αν δεν συμφωνηθεί παράταση της μίσθωσης πέραν των είκοσι (20) ετών ο εξοπλισμός της επένδυσης θα πρέπει να αποσυναρμολογηθεί και αποσυρθεί με έξοδα του μισθωτή.

Ο προσδόκιμος χρόνος της επένδυσης υπολογίζεται στα 28-30 χρόνια και ο ανάδοχος οφείλει να προσκομίσει εγγύηση για όλα τα υλικά για τουλάχιστον 25 χρόνια.

Η απόδοση του συστήματος υπολογίζεται σε 92% για 28 χρόνια. Αν η απόδοση είναι μικρότερη από 90% στη πρώτη 10ετία, ή 80% στη δεύτερη 10ετία, οποιαδήποτε αντικατάσταση καλύπτεται από την εγγύηση.

Στόχος της πρότασης είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να ανέρθει στα 1MW (1000KW – 50 μονάδες από 20 KW).

5. ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ

  • Οικονομικό όφελος για το Δήμο όσο διαρκεί η εκμίσθωση (20 χρόνια) χωρίς οποιοδήποτε κίνδυνο (ηλιοφάνεια, απόδοση συστημάτων).
  • Καμιά υποχρέωση συντήρησης και παρακολούθησης ή οποιοδήποτε άλλο οικονομικό κόστος για όλη τη διάρκεια εκμίσθωσης (20 χρόνια).
  • Παραγωγής καθαρής (πράσινης) ηλεκτρικής ενέργειας εντός των ορίων του Δήμου
  • Προβολή του Δήμου συμμετέχοντας στο εθνικό σχέδιο μείωσης εκπομπής ρύπων CO2 για αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. (εξοικονόμηση περίπου 1200 τόνων ετησίως).
  • Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτει τις ανάγκες περίπου 450 μονοκατοικιών ετησίως.

6. ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΗΜΩΝ

Ανάλογες προσπάθειες εκμίσθωσης δημοτικών οροφών για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων βρίσκονται εν εξελίξει στου Δήμους Λάρισας και Λαμίας.

Στη Γερμανία, στη χώρα όπου τα φωτοβολταϊκά γνωρίζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, υπάρχει το πρόγραμμα «100.000 στέγες», όπου πάνω από 65.000 στέγες έχουν φωτοβολταϊκά συστήματα.  

Προηγούμενο άρθρο Ξανά στα μπλόκα η ηγεσία της Ν.Α. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Στα λευκά τα ορεινά του Νομού. Τα 20 εκ. έφτασε το χιόνι στους αυχένες