Την απόφαση να αποσυρθούν και τα τελευταία μπλόκα από τις εθνικές οδούς έλαβε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης το πρωί της Παρασκευής το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των αγροτών. Ήδη, στην πλειονότητά τους οι κόμβοι στις εθνικές οδούς έχουν ανοίξει. Μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η απομάκρυνση των τρακτέρ από την Αλαμάνα και το Κάστρο Βοιωτίας, ενώ τα μπλόκα παραμένουν στη Νίκαια της Λάρισας, στον Προμαχώνα των Σερρών και την Κρήτη, τα οποία και ενισχύονται συνεχώς.
Στη Νίκαια
Αμετακίνητοι παραμένουν στη θέση τους οι αγρότες της Καρδίτσας οι οποίοι περιμένουν την απάντηση του υπουργού, στα καίρια αιτήματα που του έθεσαν. Συγκεκριμένα, έχουν θέσει επιτακτικά το ζήτημα της λειψυδρίας, δηλαδή αν τα 70.000 στρέμματα που επλήγησαν από την ξηρασία είναι μέσα στο πακέτο της αποζημίωσης ή το έχουν «πετάξει» απ’έξω για το λόγο ότι καλλιεργήθηκαν μόνο για τη συνδεδεμένη επιδότηση, ενώ ζητούν εχέγγυα για το κόστος παραγωγής, την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο κλπ.
Αγροτικά μπλόκα 2009
Για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για τις αγροτικές εξελίξεις μόνο όταν τα τρακτέρ της οργής κατακλύζουν τις εθνικές οδούς, η κινητοποίηση των τελευταίων ημερών είναι παρόμοια, με το μεγάλο μπλόκο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 1996. Όσοι όμως παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας, ο φετινός ξεσηκωμός των αγροτών και μάλιστα από άκρου εις άκρον της χώρας, δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την προ 12ετίας διαμαρτυρία των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας. Αυτή τη φορά μιλάμε για γενικευμένη αντίδραση όλων των συντελεστών της πρωτογενούς παραγωγής, η οποία παίρνει αφορμή από την ραγδαία άνοδο του κόστους παραγωγής (τιμές εισροών) στη διάρκεια της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου και την κάθετη πτώση των τιμών παραγωγού για μια σειρά προϊόντων μεγάλων κυρίως καλλιεργειών, κυρίως ως αποτέλεσμα των συνθηκών στις διεθνείς αγορές.
Οι δύο παραπάνω παράμετροι δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που φέρνει τα αγροτικά νοικοκυριά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στα πρόθυρα του οικονομικού αδιεξόδου.
Γιατί, η αντίδραση του αγροτικού κόσμου εκδηλώθηκε τόσο ξαφνικά για ορισμένους ή γιατί πήρε πολύ γρήγορα αυτή τη δυναμική; Για τους εξής ακόλουθους λόγους:
– Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα ο μέχρι πρότινος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προερχόμενος από την “καρδιά” του αγροτοσυνεταιριστικού κατεστημένου, ως στέλεχος της ΣΕΚΕ επί σειρά ετών, αξιοποίησε προσωπικές σχέσεις και φιλίες με τους αγροτοσυνδικαλιστές για να κερδίσει χρόνο και να κρατήσει τις διαμαρτυρίες σε ελεγχόμενα επίπεδα.
– Η καθυστέρηση την οποία εξασφάλισαν, η νεοφώτιστη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρχικά και η πολιτική φυσιογνωμία του Αλέξανδρου Κοντού, με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, στη συνέχεια, σε συνδυασμό με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος, υποχρέωσαν κάποιους «νεολαίους» του αγροτικού χώρου, οι οποίοι έχουν επενδύσει σημαντικά για την ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεών τους, να κινηθούν ανεξάρτητα και πάνω από παραδοσιακές οργανώσεις και κόμματα και να διαμορφώσουν προϋποθέσεις μαζικής αντίδρασης των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου.
Στην κυβέρνηση, είναι αλήθεια, ελάχιστοι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται τα νέα δεδομένα. Πέραν των βαρύγδουπων “…έχουν δίκιο”, αυτό το οποίο διαφαίνεται από τις τελευταίες επαφές και δηλώσεις, είναι μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν κατά κάποιο τρόπο, κάποιοι καλλιεργητές, από κάποιες περιοχές, να υπάρξει διάσπαση των διαμαρτυρομένων και να διαλυθούν τα μπλόκα! Έτσι, μπορεί απλά να χαθεί… άλλη μια 12ετία!