Ο Έλληνας αστροφυσικός Μάνος Δανέζης στην Καρδίτσα


 

Την προσεχή Κυριακή 14 Απριλίου 2013 ο Μάνος Δανέζης, προσκεκλημένος από το παράρτημα Ν. Καρδίτσας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, θα δώσει διάλεξη στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο με θέμα «Το Μαθηματικό Σύμπαν».

Ο Έλληνας αστροφυσικός, πανεπιστημιακός και συγγραφέας Μάνος Δανέζης είναι ένας πραγματικός Επιστήμονας , ταγμένος στην ανακάλυψη και στη διάδοση της Γνώσης. Είναι ένας πρωτοποριακός ερευνητής στο χώρο της Αστροφυσικής κι ένας συγγραφέας που, σε συνεργασία με τον συνάδελφό του Στράτο Θεοδοσίου, έχει γράψει μέχρι στιγμής 14 επιστημονικά βιβλία (Το Μέλλον του Παρελθόντος μας, Το Σύμπαν που Αγάπησα, Μετρώντας τον Άχρονο Χρόνο, Η Κοσμολογία της Νόησης, Η Οδύσσεια των Ημερολογίων κ.α). Πάνω απ’ όλα όμως είναι ένας εκπληκτικός εκλαϊκευτής της επιστημονικής γνώσης, όπως τον απολαύσαμε και μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 : «Το Σύμπαν που αγάπησα».
Η παρουσία του επιστήμονα-φιλοσόφου στην πόλη μας αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή.
Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα ενδεικτικά της πρωτοποριακής επιστημονικής του σκέψης και της ευρύτητας του πνεύματός του:

«Οι τρεις πυλώνες της συγκρότησης ενός πολιτισμικού ρεύματος, πολύ περιληπτικά, είναι η επιστήμη, η θεολογία και η κοινωνική δομή – και συνιστούν ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο, μέσα στο οποίο κάθε συνιστώσα επηρεάζει και επηρεάζεται από τις δύο άλλες. Το αδιάσπαστο αυτό οικοδόμημα ονομάζεται Πολιτισμός. Αν ανατραπεί ένας από αυτούς τους πυλώνες, το πολιτισμικό σύστημα καταρρέει. Αν πάλι επαναπροσδιοριστεί ένας πυλώνας, τότε αυτό επηρεάζει όλο το οικοδόμημα. Οι βάσεις, πάλι, των θετικών επιστημών είναι οι επόμενες τρεις θεμελιώδεις έννοιες: η ύλη(μάζα), ο χρόνος και ο χώρος(διάσταση). Οι έννοιες αυτές δεν αποτελούν όμως τη βάση μόνο του πυλώνα της επιστημονικής κοσμοθεωρίας, αλλά και των άλλων δύο πυλώνων ενός πολιτισμικού ρεύματος, της θρησκευτικότητας και της κοινωνικής φιλοσοφίας».

«Η ανατροπή των εννοιών «Χώρος», «Χρόνος», « Ύλη» δεν είναι φιλοσοφική υπόθεση, είναι το αποτέλεσμα μιας συνεπούς θεωρητικής και πειραματικής Επιστημονικής διαδικασίας».

«Το σύμπαν είναι ένας σκληρός δίσκος, που επάνω του είναι καταγεγραμμένα τα πάντα. Όταν καταλάβουμε ότι το σύμπαν είναι ένα – και ότι παρελθόν, παρόν και μέλλον δεν υπάρχει, διότι αυτός ο χρονικός διαχωρισμός είναι πλαστός και ανθρώπινος, τότε θα κατανοήσουμε ότι όλα είναι τώρα. Η γνώση ενυπάρχει σε ένα κλειστό σύστημα. Αυτό που ισχύει τώρα ίσχυε στο παρελθόν και θα ισχύει και στο μέλλον (κατά τον πλαστό διαχωρισμό).

«Αυτό το οποίο αντιλαμβανόμαστε και μετράμε ως Σύμπαν δεν είναι το πραγματικό τετρασδιάστατο και μη Ευκλείδειο πραγματικό Σύμπαν αλλά η προβολή του μέσα στον ψευδοευκλείδειο χώρο».

 

«Σε πολλές διαλέξεις μου λέω ότι πρέπει να μελετάμε την Ελληνική Γραμματεία όχι μόνο ως μνημόσυνο των προγόνων μας, όχι ως προγονοπληξία, αλλά για να προσπαθήσουμε να τους ξεπεράσουμε. Διότι, αν δεν τους ξεπεράσουμε και δεν αναγνωρίσουμε το δικαίωμα στον Έλληνα να ξεπεράσει τον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη, τότε δεν είμαστε απόγονοι τους. Άρα, η απόδειξη της ελληνικότητάς μας είναι η δυνατότητα να παράγουμε καινούργια γνώση και καινούργια σκέψη. Εμείς διαβάζουμε την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία από το πρωτότυπο για να πάρουμε καλές ιδέες, να προωθήσουμε την επιστήμη μας σήμερα. Ο στόχος μας είναι να βρούμε καλές και χρήσιμες ιδέες, για να μας λύσουν προβλήματα σημερινά στην επιστήμη!»

Παραθέτουμε ένα σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του Μάνου Δανέζη

Ο Μάνος Δανέζης είναι Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής, στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (από το 1988). Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 16 Οκτωβρίου του 1949. Πήρε πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1974) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Αστροφυσική στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983).

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι:

Φασματοσκοπική μελέτη θερμών αστέρων εκπομπής στην ορατή περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και στο υπεριώδες (UV) μέσω δορυφορικών δεδομένων (IUE, HST),

Φασματοσκοπική μελέτη Ενεργών Γαλαξιακών Πυρήνων (AGNs) στην ορατή και υπεριώδη φασματική περιοχή, Αστρικές ατμόσφαιρες, Διπλά συστήματα αστέρων και Ιστορία και Φιλοσοφία των Θετικών Επιστημών.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 140 επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά με κριτές και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εργασθεί στα Αστεροσκοπεία του Παρισιού και της Haute Provence (Γαλλία), της Τεργέστης (Ιταλία), του Konkoly (Ουγγαρία), του Βελιγραδίου (Σερβία) και του Κρυονερίου (Ελλάδα).

Έχει εκπονήσει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο με περισσότερα από 14 βιβλία Φυσικής και Αστροφυσικής (μεταξύ των οποίων: “Τα Άστρα και οι Μύθοι τους – Εισαγωγή στην Ουρανογραφία” (1991), “Μετρώντας τον Άχρονο Χρόνο – Ο Χρόνος στην Αστρονομία” (1994), “Αστρολογία – Επιστήμη ή Θρησκεία” (1994), “Η Οδύσσεια των Ημερολογίων, τόμος Α: Αναζητώντας τις ρίζες της γνώσης, και τόμος Β: Αστρονομία και Παράδοση” (1995), “Στράμαν – Το παραμύθι του Ουρανού” (1996), “Το Σύμπαν που Αγάπησα – Εισαγωγή στην Αστροφυσική” τόμοι Α και Β (1998), “Στα Ίχνη του Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. – Αστρονομία, Ιστορία, Φιλοσοφία” (2000), “Η Κοσμολογία της Νόησης – Εισαγωγή στην Κοσμολογία” (2003), “Ο Κύκλος του Χρόνου – Αστρονομία και Μυστηριακές Λατρείες” (2004), “Το Μέλλον του Παρελθόντος μας – Επιστήμη και Νέος Πολιτισμός” (2005)).

Στο βιβλίο “Η Κοσμολογία της Νόησης – Εισαγωγή στην Κοσμολογία” απονεμήθηκε το βραβείο “Αρώνη” από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004).

Επίσης, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 8 Διδακτικών Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων, έχει κάνει την επιστημονική επιμέλεια 4 βιβλίων και 12 στατιστικές μελέτες. Ακόμη, είναι συγγραφέας 850 επιστημονικών άρθρων και άρθρων κοινωνικού ενδιαφέροντος στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Ε. Θεοδοσίου, υπήρξε δημιουργός, παρουσιαστής και επιστημονικός υπεύθυνος της τηλεοπτικής επιστημονικής σειράς “Το Σύμπαν που αγάπησα”, που συμπλήρωσε 100 επεισόδια. Για την τηλεοπτική αυτή σειρά του απονεμήθηκε το “Hellenic-American University prize” στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών.

Έχει τιμηθεί από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών για τη συνολική επιστημονική και εκπαιδευτική του δράση.

Είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Κοινότητας (E.A.S.), της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας (Hel.A.S.), της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, του “Συλλόγου Διατήρησης της Γλωσσικής Κληρονομιάς” και του “Συλλόγου Ιστορικών Σπουδών των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών”.

 

Προηγούμενο άρθρο Μαχαιριές μέσα σε καφενείο για ασήμαντη αφορμή - Εκτός κινδύνου το θύμα
Επόμενο άρθρο Ημερίδα για την εκπαίδευση στα άτομα με ειδικές ανάγκες Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Αναπηρία ν. Καρδίτσας καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου να παραβρεθούν το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 στην Ημερίδα που διοργανώνει η Ε.Σ.Α.μεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) με θέμα «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία», στο ξενοδοχείο THESSALIKON GRAND (θεσσαλικό γκραντ), 3ο χλμ Καρδίτσας – Μητρόπολης και ώρα 9.30 π.μ. – 13.00μ.μ.