6 Απρίλη 1941. Από μέρες όλα έδειχναν ότι κάτι ετοιμάζεται. Η Άνοιξη μάλλον θα αργούσε φέτος.
Η φρουρά του οχυρού αποτελείται από 27 Αξιωματικούς και 950 οπλίτες. Απέναντι έχουν αναπτυχθεί το 125ο Γερμανικό Σύνταγμα επιλέκτων «το οποίο είχε λάβει μέρος με επιτυχία στις μάχες της γραμμής Μαζινό στη Γαλλία», η 2η Τ/Θ Γερμανική Μεραρχία και δύο Βουλγάρικες μεραρχίες πεζικού.
Την Κυριακή 6 Απρίλη 1941, οι Γερμανοί με το πρώτο φως της ημέρας, αρχίζουν σφοδρό βομβαρδισμό με πυρά πυροβολικού. Στη συνέχεια, υπό την προστασία σμήνους αεροσκαφών, «στούκας», αυτοκινούμενο πυροβολικό και πεζικό διέρχονται τον ποταμό Μπιστρίτσα και κατευθύνονται προς το οχυρό.
Ταυτόχρονα, λέμβοι εφόδου προσπαθούν να διασχίσουν τον ποταμό Στρυμόνα για να βρεθούν πίσω απ ΄ τα μαχόμενα τμήματα του Ελληνικού Στρατού. Όλες οι επιθέσεις αποτυγχάνουν, τα δε επιτιθέμενα τμήματα αποδεκατίζονται.
Δευτέρα 7 Απρίλη. Με το πρώτο φως της ημέρας οι Γερμανοί προκαλούν κόλαση φωτιάς απ ΄ το πυροβολικό και τα «στούκας», όμως τα επιτιθέμενα τμήματα αποδεκατίζονται και πάλι απ ΄ τους άξιους Μαχητές του οχυρού. Βλέποντας το αδιέξοδο, η Γερμανική διοίκηση τις απογευματινές ώρες θέτει σε εφαρμογή σχέδιο παράκαμψης των οχυρών, απ ΄ την κοιλάδα του Στρούμνιτσα ποταμού, προς τη λίμνη Δοϊράνη.
Τρίτη 8 Απρίλη, Οι Γερμανοί αποτυγχάνουν για ακόμα μια φορά. Δεν μπορούν να το πιστέψουν ότι μια χούφτα Έλληνες τους εμποδίζουν στα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους. Οι Έλληνες Αξιωματικοί, εμπνέουν τους Έλληνες φαντάρους και αυτοί σταματούν με το θράσος και το θάρρος τους για ακόμη μια φορά τον εχθρό.
Τετάρτη 9 Απρίλη. Πέντε το απόγευμα. Το οχυρό από εκεί αγέρωχο μετά και την πρωινή επίθεση. Ξάφνου εμφανίζονται Γερμανοί αγγελιοφόροι προ του υψώματος Ούσιτα και γνωρίζοντας ότι είχε υπογραφεί η συνθηκολόγηση με την Ελληνική Κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, απαιτούν παράδοση του Οχυρού.
Ο Διοικητής του «Συγκροτήματος Ρούπελ», Ταγματάρχης Δουράτσος, αποστέλλει τον Ανθ/λγό Δαμιανό Αξιωματικό απ ΄ το ύψωμα Ούσιτα με εντολή να διαμηνύσει στο Γερμανό Αξιωματικό τα εξής :
1ο «Τα οχυρά παραδίνονται μόνον όταν κυριευθώσιν παρα του αντιπάλου»
2ο «Τοιούτων διαταγών περί ανακωχής στερούμεθα παρά των ιεραρχικώς προϊσταμένων μας αρχών»
3ο «Διαταγάς λαμβάνομεν και εκτελούμεν μόνον τας προερχομένας εκ των προϊσταμένων μας αρχών»
4ο «Ο Αγών θα συνεχισθεί. Πάσα δε απόπειρα προσεγγίσεως του οχυρού θα συντριβεί»
Στις 23.30 λαμβάνει τηλεφωνικά και κατόπιν εγγράφως διαταγή, με την οποία εξουσιοδοτείται ο Ταγματάρχης Δουράτσος για την υπογραφή συμφώνου καταπαύσεως των εχθροπραξιών. Αμέσως καλεί σε συγκέντρωση τους διοικητές των Λόχων, όπου αποφασίζεται ομόφωνα η παραμονή στο οχυρό και η συνέχιση του αγώνα. Όμως, ύστερα από επικοινωνία με τους Προϊσταμένους τους και αφού έλαβε πλήρη εικόνα της κατάστασης και το άσκοπο των παραπέρα θυσιών, λαμβάνει την απόφαση συμμορφώσεως προς τας διαταγάς των Προϊσταμένων του.
Πέμπτη 10 Απρίλη. Στις 6.00 το πρωί μεταβαίνει ο Ταγματάρχης Δουράτσος προς συνάντηση Γερμανού Αξιωματικού, ο οποίος τον συγχαίρει για την Ηρωϊκή αντίσταση και του ζητά την παράδοση του Οχυρού.
Ο Ταγματάρχης Δουράτσος Αξιώνει «ουδείς Γερμανός να εισέλθει στο οχυρό προ της αναχωρήσεως των Ελλήνων Μαχητών» και το τίμημα, μετά από λίγο, γίνεται αποδεκτό απ ΄ τους Γερμανούς.
Την 11.00 ώρα, αφού οι Ηρωϊκοί Μαχητές απένειμαν τιμές προς τους πεσόντες συντρόφους τους, κινήθηκαν πεζοί μέσω Σιδηροκάστρου στις Σέρρες.
Κατά την κίνησή τους, Γερμανικό τμήμα στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Στρυμόνα, τους απέδωσε τιμές και οι Έλληνες ήρωες ανταπέδωσαν τον χαιρετισμό.
Εκ της δυνάμεως του οχυρού Ρούπελ, οι απώλειες από Ελληνικής πλευράς ήταν 44 νεκροί και 38 τραυματίες.
Οι Γερμανικοί απώλειες κατά τις επιχειρήσεις εναντίον των Οχυρών από 6-10 Απρίλη 1941, έφτασαν στους 555 νεκρούς, 2.134 τραυματίες και 170 αγνοούμενους. Το δε 125ο Σύνταγμα Επιλέκτων, τέθηκε εκτός μάχης και αποσύρθηκε για ανασυγκρότηση. Οι απώλειες των Βουλγάρων δεν έγιναν γνωστές ποτέ.
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ.
Ντενησιώτης Ιωάννης του Ηλία
Έφεδρος Λοχαγός
Πρόεδρος Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας