13 εκ. € για αποκατάσταση χωματερών Θεσσαλίας


Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας υπέγραψε πρόσκληση για την Αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α) μέσα  από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – ΕΣΠΑ 2007-2013,  συνολικού προϋπολογισμού 13  εκατομμυρίων ευρώ.

Στην πρόσκληση μπορούν να ενταχθούν έργα που αφορούν σε εργασίες αποκατάστασης των ανενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.) της Περιφέρειας Θεσσαλίας και απευθύνεται στις παρακάτω κατηγορίες Δυνητικών Δικαιούχων :

  • ΟΤΑ Α΄ Βαθμού
  • ΟΤΑ Β΄ Βαθμού
  • Διεύθυνση Δημόσιων Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΔΔΕ)
  • Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η αξιολόγηση των προτάσεων  είναι συγκριτική και οι προτάσεις που θα επιλεγούν συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και από εθνικούς πόρους. 

Οι προτάσεις  θα υποβληθούν σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή, στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή (ΕΔΑ) Περιφέρειας Θεσσαλίας

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτιος Γκούπας δήλωσε « Η συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε χρόνια τώρα μέσα από το Γ ΠΕΠ, το ΕΠΠΕΡ , το Ταμείο Συνοχής και το αναπτυξιακό πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ,  με στόχο την αποκατάσταση και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, συνεχίζεται και μέσα από το ΕΣΠΑ 2007 -2013.

Έχει πλέον ενεργοποιηθεί πλήρως ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, ο οποίος αφορά στη λειτουργία των ΣΜΑ και ΧΥΤΑ, καθώς και στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Έχουν πλέον καταστεί ανενεργές οι χωματερές της Θεσσαλίας και έχουν  αποκατασταθεί 419  από αυτές. Η πρόσκληση που ανακοινώνουμε σήμερα  αφορά  στην αποκατάσταση  των επιπλέον χωματερών και για το σκοπό αυτό επενδύουμε 13 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί ένα καλύτερο επίπεδο ζωής και ένα πιο υγιές και ανθρώπινο περιβάλλον  στους πολίτες της Θεσσαλίας, βάζοντας  τέλος στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε με  τις ενεργές χωματερές της χώρας.

Καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως υπηρεσίες και τοπική αυτοδιοίκηση  σε εγρήγορση και συνεργασία προκειμένου, η προσπάθεια που γίνεται χρόνια τώρα να συνεχιστεί και να έχει τελικό αποδέκτη τον πολίτη. Ζητούμε όμως και τη  δραστηριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, καθώς καμία πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος δε μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αν δεν συμβάλλουμε όλοι.»

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. Μητρόπολης
Επόμενο άρθρο Η Ασημίνα Σκόνδρα για άλλη μία φορά με τους αγρότες…