Γενική περιγραφή του Δ. Μουζακίου


Μουζάκι

Η κωμόπολη του Μουζακίου είναι χτισμένη στις παρυφές του Ίταμου (παρακλάδι του Κόζιακα), κοντά στο χείμαρρο Πάμισο που χύνεται στον Πηνειό, με τα πανέμορφα πλατάνια στις όχθες του. Σημαντικό εμπορικό, διοικητικό, γεωργικό κέντρο της ευρύτερης ορεινής κυρίως περιοχής και κόμβος επικοινωνίας για το νομό. Βρίσκεται ΒΔ της Καρδίτσας, από την οποία απέχει 30 χλμ., και 20 χλμ. απέχει από τα Τρίκαλα. Η αρχαία πόλη των Γόμφων 2 τοποθετείται στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται η κωμόπολη του Μουζακίου.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο Δήμος βρίσκεται Βορειοδυτικά του νομού Καρδίτσας και συνορεύει Βόρεια με το νομό Τρικάλων. Ο νέος Δήμος Μουζακίου προήλθε από τη συνένωση των Ο.Τ.Α: Δήμο Μουζακίου, Κ. Αμυγδαλής, Κ. Ανθοχωρίου (με τους οικισμούς Ανθοχώρι, Πλατανάκο), Κ. Βατσουνιάς, Κ. Γελάνθης, Κ. Δρακότρυπας (με τους οικισμούς Δρακότρυπα, Αρπακιά, Κεραμαριώ, Μηλιές, Σπάθες, Τρυγόνα, Τσαρούχι), Κ. Ελληνοκάστρου (με τους οικισμούς Ελληνόκαστρο, Αγ. Παρασκευή, Πετρωτά), Κ. Κρυοπηγής (με τους οικισμούς Κρυοπηγής, Λάκκες, Ξηρόκαμπος), Κ. Λαζαρίνας, Κ. Μαγουλίτσας, Κ. Μαυρομματίου (με τον οικισμό Γ. Καραισκάκη), Κ. Οξυάς (με τους οικισμούς Οξυά, Βαγένια, Δάφνη, Ζαμανάτικο, Κούρα, Μεγάλη Βρύση, Μεσοράχη, Παλαιάμπελα, Παλαιοχώρι, Πλατανιά, Σούλα και Συκιά), Κ. Πευκοφύτου (με τους οικισμούς Πευκόφυτο, Νησιά, Πάδη, Χαραυγή), Κ. Πορτής (με τους οικισμούς, Πορτή, Μαρτίνι, Μέλιγος, Παλαιόκαστρο). Τα Δημοτικά Διαμερίσματα Γελάνθης, Μαγουλίτσας, Λαζαρίνας είναι πεδινά, το Μουζάκι και το Μαυρομμάτι ανήκουν στο ημιορεινό τμήμα της περιοχής. Τα υπόλοιπα Δ.Δ είναι ορεινά και βρίσκονται στην οροσειρά της Πίνδου. Ο πλέον σημαντικός ποταμός της περιοχής είναι ο Πάμισος, ο οποίος πηγάζει από το όρος Τύμπανος και καταλήγει στον Πηνειό. Η έκταση του είναι 179.521 σε στρέμματα. Οι μόνιμοι κάτοικοι, κατ’ εκτίμηση, είναι 12.500 κάτοικοι. Κατά την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού ο πληθυσμός ανέρχεται στους 13.500 κατοίκους.

Οι κάτοικοι των ορεινών Δ.Δ ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία ενώ των πεδινών με την γεωργία. Ο δευτερογενής τομέας αν και δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος εντούτοις διαθέτει αρκετές βιοτεχνίες επεξεργασίας ξύλου (επιπλοποιία, πριστήριο), 3 τυροκομεία, 1 δημοτικό σφαγείο,1 μονάδα παραγωγής τοματοπολτού και μία μονάδα καλλιέργειας μανιταριών στη Λαζαρίνα. Περισσότερο από 35% του ενεργού πληθυσμού απασχολείται στον τριτογενή τομέα, κυρίως στο Μουζάκι όπου συγκεντρώνονται όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες. Το κύριο οδικό δίκτυο έχει συνολικό μήκος 101 χλμ., από τα οποία 96χλμ. είναι ασφαλτοστρωμένα. Το δευτερεύον οδικό δίκτυο που συνδέει τους οικισμούς με τις κοινότητες παρουσιάζει προβλήματα, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, όπου στην περιοχή επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις, πάγος κ.α ). Oι πολιτιστικές δραστηριότητες της περιοχής καλύπτονται από το πολιτιστικό Κέντρο Μουζακίου, το πνευματικό Κέντρο Μαυρομματίου και τις κοινοτικές βιβλιοθήκες που λειτουργούν στο Ανθοχώρι, στο Μαυρομμάτι, στην Οξυά, στο Πευκόφυτο. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι στην περιοχή υπάρχουν αρκετά αξιόλογα αρχαιολογικά μνημεία όπως η αρχαία πόλη των Γόμφων, τα προϊστορικά τείχη της Πορτής, τα βυζαντινά μοναστήρια, τα οποία παραμένουν άγνωστα και αναξιοποίητα. Η μοναδική επιχείρηση του δήμου είναι η Υδροηλεκτρική Α.Ε που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βατσουνιάς και απασχολεί 2 άτομα.

Υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης της περιφέρειας του Ο.Τ.Α Στην έδρα του Δήμου λειτουργούν υπηρεσίες του Ο.Τ.Ε , ΕΛ.ΤΑ, Δ.Ο.Υ , Ι.Κ.Α, Ειρηνοδικείο, Αστυνομικός Σταθμός, Γραφείο Ο.Α.Ε.Δ , Τράπεζες ( Εθνική , Αγροτική), Συμβολαιογραφείο, Υποθηκοφυλακείο, Κτηνιατρείο, Δασαρχείο, Αγρονομείο και Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης. Λειτουργούν επίσης 3 Νηπιαγωγεία, 2 Δημοτικά Σχολεία, 2 Γυμνάσια και 1 Λύκειο. Στη Βατσουνιά, Γελάνθη, Λαζαρίνα, Μαγουλίτσα, Μαυρομμάτι λειτουργούν νηπιαγωγεία και σε όλα τα Δ. Δ εκτός της Αμυγδαλής, Ελληνοκάστρου και Κρυοπηγής λειτουργούν δημοτικά σχολεία

Υγεία _ Πρόνοια

Οι υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας παρέχονται από 1 κέντρο Υγείας στην έδρα του Ο.Τ.Α και 3 αγροτικά Ιατρεία, στη Δρακότρυπα, στην Κρυοπηγή και στο Μαυρομμάτι. Στο Μουζάκι λειτουργεί ένας Παιδικός Σταθμός.

Νομικά Πρόσωπα

Το μοναδικό Ν.Π.Δ.Δ που έχει συσταθεί στην περιοχή του νέου Δήμου είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη στο Μουζάκι.

Αθλητισμός

Υπάρχουν 4 γήπεδα ποδοσφαίρου στην περιοχή του δήμου που καλύπτουν τις αθλητικές δραστηριότητες.

ΑΝΘΟΧΩΡΙ (Φλωρέσι)

Περιγραφή

Το Ανθοχώρι, χτισμένο σε 700 μ. υψόμετρο, ανήκει στον Δήμο Μουζακίου. Απέχει από την Καρδίτσα 40 χλμ. και από το Μουζάκι 12 χλμ. Στο Ανθοχώρι υπάγεται και ο οικισμός Πλατανάκου. Η παλιότερη ονομασία του χωριού, Φλωρέσι, σύμφωνα με την παράδοση προέρχεται από τη λατινική λέξη flores=άνθος .

Παραγωγή – Οικονομία

Ο πληθυσμός του Ανθοχωρίου -250 άτομα-, διπλασιάζεται κατά τους θερινούς μήνες. Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία (καλαμπόκι, μηδική, πατάτα, φασολάκια, ντομάτα, αμπελώνες, αροτραία), η κτηνοτροφία και οι οικοδομικές εργασίες.

Ιστορία – Μνημεία – Αξιοθέατα

Αρχικά το χωριό ήταν εγκατεστημένο στη θέση Παληοχώρι, πάντα σύμφωνα με την παράδοση, και άρχισε να αναπτύσσεται το 15ο αι. Μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση το 18ο αι. λόγω θανατηφόρου επιδημίας. Πιθανολογείται ότι οι πραγματικές αιτίες μεταφοράς του χωριού ήταν οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων που χειροτέρευαν διαρκώς από τις επιδρομές αλβανικών συμμοριών, από τη φτώχεια και τον υπερπληθυσμό. Από τα νεότερα μνημεία αξιόλογο είναι το τοξωτό γεφύρι «Καμάρα» στο ρέμα της Κορομηλιάς προς τις πηγές «Εννέα Βρύσες». Σε πολύ καλή κατάσταση διατηρείται και ο νερόμυλος του χωριού.

Έθιμα – Παραδόσεις

Οι εκκλησίες του Ανθοχωρίου είναι παλιές και αξιόλογες, ο ναός του Αγ. Γεωργίου χτίστηκε το 1623 και ανακαινίστηκε το 1717 και η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής χτίστηκε το 1887.

Φυσική Ομορφιά – Δραστηριότητες

Κορυφές γύρω από το χωριό είναι το Φυτευτό, το Ζυγουρολίβαδο, ο Προφήτης Ηλίας και ο Δερματάς με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Επίσης η «Γριά» είναι ένα σημείο με ιδιαίτερη θέα. Ο ποταμός Ανθοχωρίτης έχει άφθονο νερό και καταρράκτες σε κάποια σημεία του. Ενδιαφέροντα είναι το φαράγγι και η «καμάρα» που συνδέει το μονοπάτι Νεβρόπολης-Αργιθέας. Οι «Εννέα Βρύσες» σε υψόμετρο 1.500 μ. είναι προσβάσιμες από καλό οδικό δίκτυο.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις

Ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Ανθοχωριτών «Εννέα Βρύσες» που εδρεύει στην Καρδίτσα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Ανθοχωριτών «Το Φλωρέσι» που εδρεύει στην Αθήνα, δραστηριοποιούνται για τα δρώμενα του χωριού. Στις 20/7 του Προφήτη Ηλία, πανηγυρίζει την παραμονή και ανήμερα το ομώνυμο ξωκλήσι με γλέντι στην πλατεία του χωριού. Στις 26/7 της Αγ. Παρασκευής μετά τη Θεία Λειτουργία διεξάγεται παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού. Την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου διοργανώνονται εκδηλώσεις στην περιοχή «Εννέα Βρύσες», από τον ομώνυμο Σύλλογο του χωριού. Τέλος, το τελευταίο Σάββατο πριν το Δεκαπενταύγουστο, στην πλατεία του Ανθοχωρίου γίνεται το Αντάμωμα της Νεολαίας Ανθοχωριτών.

ΒΑΤΣΟΥΝΙΑ

Περιγραφή

Σε απόσταση 10 χλμ. από το Μουζάκι και 40 χλμ. από την Καρδίτσα, βρίσκεται η Βατσουνιά. Είναι χτισμένη σε 430 μ. υψόμετρο και ανήκει στο Δήμο Μουζακίου. Χωριό με ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, αραιοκατοικημένο αλλά συνάμα κυριολεκτικά πνιγμένο από καστανιές, έλατα και δρυς.

Παραγωγή – Οικονομία

Ο σημερινός της πληθυσμός είναι 520 άτομα. Κύριες πηγές εισοδήματος των κατοίκων του χωριού είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία (εκτροφή 5.000 περίπου γιδοπροβάτων, βοοειδών και χοίρων).

Ιστορία – Μνημεία – Αξιοθέατα

Η ίδρυση της Βατσουνιάς χρονολογείται πολύ παλιά. Αναφέρεται ότι στη θέση «Παλιοκκλήσι» ήταν το βασίλειο των αρχαίων Σελών και αναφέρονται επίσης μάχες στην περιοχή γύρω στο 1800. Στο τέλος του προηγούμενου αιώνα ήρθε ομάδα ατόμων από την Κόνιτσα της Ηπείρου και εγκαταστάθηκε στο χωριό.

Έθιμα – Παραδόσεις

Αξιόλογες για τον επισκέπτη είναι και οι δύο εκκλησίες της Βατσουνιάς. Η εκκλησία της Κοίμησης της Παναγίας που χρονολογείται το 16ο αι. και είναι κατάγραφη από τοιχογραφίες, βρίσκεται στη θέση «Παναγιά» στο κέντρο του οικισμού. Ο ναός του Αγ. Νικολάου μέσα στο χωριό, χτίστηκε το 1900 και είναι ρυθμού βασιλικής.

Φυσική Ομορφιά – Δραστηριότητες

Σύμφωνα με χημικές αναλύσεις, το νερό της Βατσουνιάς είναι ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Τρεις είναι οι πηγές στην περιοχή της Βατσουνιάς, μία όμως από αυτές μόνο, η πηγή «Σκλήθρο», είναι εύκολα προσβάσιμη από πεζόδρομο. Ο ποταμός Μπλιούρης διέρχεται από το κέντρο του οικισμού και εκβάλλει στον Πηνειό. Παρόχθια η βλάστηση είναι πολύ πλούσια και η ορνιθοπανίδα ενδιαφέρουσα. Στις κορυφές «Καραβούλα» και «Τύμπανος» η θέα προς το θεσσαλικό κάμπο είναι μοναδική και η χλωρίδα και πανίδα πλούσια.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις

Στη Βατσουνιά ο επισκέπτης θα βρει αρκετή δροσιά κατά τους θερινούς μήνες, που συνδυάζεται άριστα με καλό φαγητό και θα έχει ακόμη την ευκαιρία να παρευρεθεί σε τοπικά γλέντια. Πανηγύρι διοργανώνεται στο χωριό στις 21 Ιουλίου (Αγ. Παρθενίου) στη θέση «Πλατάνια» με Εσπερινό, Θεία Λειτουργία, παράθεση γεύματος και πολιτιστικές εκδηλώσεις (παραδοσιακοί χοροί από Ομίλους, θέατρο κ.λπ.). Επίσης στις 26/7 (Αγ. Παρασκευής) στην ίδια θέση «Πλατάνια» με πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ολονύχτιο γλέντι με παραδοσιακές ορχήστρες (κλαρίνα) σε όλα τα κέντρα του χωριού. Στο χωριό δραστηριοποιείται ο Εκπολιτιστικός-Λαογραφικός-Χορευτικός Όμιλος Βατσουνιάς.

ΕΛΛΗΝΟΚΑΣΤΡΟ (Βούνιστα)

Περιγραφή

Το Ελληνόκαστρο είναι χτισμένο σε 550 μ. υψόμετρο, από όπου η θέα προς την κορυφογραμμή της Πίνδου είναι εντυπωσιακή. Ανήκει στο Δήμο Μουζακίου και σ_ αυτό υπάγονται οι οικισμοί Πετρωτά και Αγ. Παρασκευή. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. Α του Μουζακίου και 33 χλμ. από την Καρδίτσα.

Παραγωγή – Οικονομία

Οι 50 μόνιμοι κάτοικοι του χωριού (που κατά τους θερινούς μήνες με τους επισκέπτες αυξάνονται σε 250) ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο κάτοικος του χωριού Κωλέττας Κων/νος ασκεί ακόμη το παραδοσιακό επάγγελμα του ξυλογλύπτη.

Ιστορία – Μνημεία – Αξιοθέατα

Την παλιότερη γραπτή μνεία για το χωριό τη συναντούμε το 1662. Παλιότερα ονομαζόταν «Χώρα Βούνιστα» και πιθανή χρονολογία ίδρυσής του κατά την παράδοση είναι ο 14ος-15ος αι. Η ονομασία Ελληνόκαστρο δόθηκε μετά το 1950 ίσως γιατί στην περιοχή υπάρχει η κορυφή «Παλαιόκαστρο», όπου εικάζεται ότι κάποτε υπήρχε κάστρο. Για την ιστορία και παράδοση του Ελληνόκαστρου έχει εκδοθεί βιβλίο από τον Ταξιάρχη Κωλέττη Χαρίλαο.

Έθιμα – Παραδόσεις    

Το Ελληνόκαστρο έχει την εκκλησία Αγ. Τριάδας (17ου-18ου αι.), την οποία συναντάμε κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο πριν φτάσουμε στο χωριό και άλλες δύο εκκλησίες, της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Ιω. του Προδρόμου (17ου-18ου αι.)

Φυσική Ομορφιά – Δραστηριότητες

Οι πηγές Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Ιω. Προδρόμου δροσίζουν με το γάργαρο νερό τους. Από την κορυφή Παλιόκαστρο, στην οποία η πρόσβαση γίνεται μέσω χωματόδρομου, η θέα προς το θεσσαλικό κάμπο είναι πολύ όμορφη. Για το σπήλαιο «του Αράπη» υπάρχει χωματόδρομος μέχρι ένα σημείο και στη συνέχεια αρκετά δύσβατο μονοπάτι.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις

Το χωριό πανηγυρίζει του Αγ. Πνεύματος και το Δεκαπενταύγουστο με γλέντι και παραδοσιακούς χορούς. Κατά το τοπικό αυτό πανηγύρι, τα μαγαζιά του χωριού παρέχουν ψητό σε ντόπιους και ξένους. Υπάρχουν δύο Σύλλογοι που εδρεύουν αμφότεροι εκτός χωριού, είναι όμως αρκετά δραστήριοι. Ο Σύλλογος Ελληνοκαστριτών Αττικής «Η Βούνιστα» και ο Σύλλογος Ελληνοκαστριτών Θεσ/νίκης.

Πηγή: www.ecoguide.gr

Προηγούμενο άρθρο Να παραχωρηθεί το parking στον Δήμο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Κοπή πίτας των ετεροδημοτών Ιτάμου του Βόλου