Τον καταξιωμένο Διευθυντή Ορχήστρας κ. Δημήτρη Αγραφιώτη τιμά το 29ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας – Δ.Η.Κ.Ε.Κ., της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και την υποστήριξη της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Το τιμητικό αφιέρωμα στον σημαντικό αυτό καλλιτέχνη θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου 30 Μαρτίου, ενώ αναφορά στη ζωή και το έργο του θα κάνει ο Μουσικολόγος κ. Χρήστος Μητσάκης.
Ο Δημήτρης Αγραφιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε βιολί και ανώτερα θεωρητικά. Συνέχισε σπουδές σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας στο Μόναχο, Σαλτσμπουργκ και Βερολίνο. Από την Μουσική Ακαδημία MOZARTEUM πήρε δίπλωμα διεύθυνσης ορχήστρας με τη διάκριση της “καλλιτεχνικής ωριμότητας” και έγινε βοηθός μαέστρος του προέδρου του Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ, διάσημου αρχιμουσικού Μ. Παουμγκάρτνερ, διευθύνοντας την Καμεράτα Ακαντέμικα και την ορχήστρα Μοτσαρτέουμ.
Επί δεκαετία υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Βυρτεμβέργης (Στουτγάρδη-Ρώυτλινγκεν). Το 1977-81 ήταν τακτικός φιλοξενούμενος αρχιμουσικός της ορχήστρας LAMOUREUX των Παρισίων και της κρατικής όπερας Καρλσρούης μέχρι το 1988. Έχει διευθύνει γνωστές ορχήστρες της Γερμανίας και επί δεκαετία ηχογραφούσε προγράμματα στη Ραδιοφωνία Μπάντεν-Μπάντεν.
Το 1993-1999 εγκαθίσταται στην Θεσσαλονίκη και αναλαμβάνει τη καλλιτεχνική διεύθυνση της Δημοτικής Συμφωνικής Ορχήστρας, την οποία αναδιοργανώνει οδηγώντας την στο δρόμο της αναγνώρισής της, προωθώντας παράλληλα και την ιδέα δημιουργίας Όπερας-Θεσσαλονίκης με ετήσιες παραγωγές έργων παλιού και σύγχρονου ρεπερτορίου.
Δικές του συνθέσεις έχουν παιχτεί τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Έχει τιμηθεί με Α΄Βραβείο από την ΚΟΘ για το ορχηστρικό του έργο Τρίπτυχο και με το χρυσό μετάλλιο “Λιοϊ” της πόλης Ρόπλιγκεν / Στουτγάρδης για την πλούσια μουσική δραστηριότητά του. Ήταν συχνά προσκεκλημένος της “Εταιρίας Μπράμς” στο Μπάντεν – Μπάντεν, όπου διέμενε και μελετούσε στο σπίτι – μουσείο του Γιοχάνες Μπράμς. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, του Διεθνούς Ιδρύματος Μοτσαρτέουμ του Σάλσμπουργκ και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Έχει παρουσιάσει στο εξωτερικό σημαντικό αριθμό έργων Ελλήνων συνθετών (πολλά σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση).
Αυτή θα είναι η προτελευταία βραδιά. του φετινού Φεστιβάλ, αφού την Κυριακή θα «πέσει» η αυλαία και θα μάθουμε τα αποτελέσματα της Κριτικής Επιτροπής για τους 8 συνολικά διαγωνιζόμενους θιάσους.
Το εισιτήριο είναι συμβολικό και κοστίζει μόλις 5 ευρώ. Παρουσιάζουν ο Αλέξης Κωστάλας και η Αθηνά Σιδέρη.
Η Κριτική Επιτροπή
Πιο αναλυτικά, η Κριτική Επιτροπή του 29ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας στελεχώνεται από τους εξής :
- Γιώργη Χριστοφιλάκη, θεατρικό συγγραφέα
- Βασίλη Κυρίτση, σκηνοθέτη
- Τάσο Ψαρρά, σκηνοθέτη
- Άγγελο Αντωνόπουλο, ηθοποιό
- Αλίκη Καγιαλόγλου, ερμηνεύτρια
- Μίρκα Ψαροπούλου, κριτικό χορού
- Γιώργο Χουλιαρά, εικαστικό
Το πρόγραμμα του Σαββάτου 30/3
Ώρα 8.30μμ.
> Διαγωνιστικό μέρος
Ερασιτεχνική Σκηνή του Δημοτικού Οργανισμού Άθλησης, Πολιτισμού και Νεολαίας Λάρισας «Ανδρέας Τσατσαρής» με το έργο «Πέντε στρέμματα παράδεισος» των Α. Φραγκιά – Γ. Σταύρου
> Τιμητικό Αφιέρωμα
Στον μαέστρο Δημήτρη Αγραφιώτη
Ομιλητής : Χρήστος Μητσάκης, μουσικολόγος
Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της Μάχης της Ματαράγκας
Τέλος, εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της περιώνυμης Μάχης Ματαράγκας – Πετρομαγούλας Κιερίου (21 Μαρτίου 1878) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας, και ώρα 11.00πμ, στα πλαίσια του 29ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας και σε συνεργασία με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας (ΣΤ ΄ Τάξη).
Το πρόγραμμα έχει ως εξής :
- Χαιρετισμός του κ. Νικολάου Κατοίκου, καθηγητή φιλολογίας
- Ομιλία του κ. Βασιλείου Μαγόπουλου, δασκάλου – ερευνητή Τοπικής Ιστορίας
- Θεατρικό δρώμενο από τους μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης τού 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας με τίτλο: «Η περιώνυμη Μάχη της Ματαράγκας – Πετρομαγούλας Κιερίου (21 Μαρτίου 1878)»
Τη θεατρική διασκευή τού βιβλίου έκανε ο Σεραφείμ Ασκητής, δάσκαλος του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας.