Την ανάγκη υιοθέτησης εφαρμογών της Γεωργίας Ακριβείας από τον αγροτικό κόσμο για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενή τομέα, ώστε να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα ανέδειξε η Ημερίδα που διοργάνωσε την Παρασκευή 15/3 στην αίθουσα του ΕΒΕ, ο Δήμος Καρδίτσας
Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15/3, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, η ημερίδα για τις εφαρμογές της Γεωργίας Ακριβείας που διοργάνωσε το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Καρδίτσας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος TAPAC (TransAtlantic Precision Agriculture Consortium). Το πρόγραμμα αφορά τη συνεργασία των ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Πάντοβας (Ιταλία) και Μονάχου (Τεχνικό Πανεπιστήμιο- Γερμανία) και των αμερικανικών Πανεπιστημίων της Georgia και Auburn και έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Αμερικανική Κυβέρνηση (FIPSE).
Το ενδιαφέρον για τις εφαρμογές της Τεχνολογίας στον τομέα της Γεωργίας αποδείχθηκε τεράστιο, καθώς η αίθουσα του ΕΒΕ γέμισε ασφυκτικά από γεωτεχνικούς και παραγωγούς της περιοχής μας που άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων με τα συμπεράσματα από την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογικά συστημάτων σε διάφορες καλλιέργειες.
“ Είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε την Τεχνολογία στη Γεωργία μας από τη στιγμή που το κάνουν ήδη ανταγωνιστές μας επιτυγχάνοντας μείωση του κόστους παραγωγής, αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους. Διαφορετικά θα μείνουμε στο περιθώριο. Η κρίση μπορεί να γίνει μια ευκαιρία να ανασυγκροτηθούμε και να ανανεώσουμε τη γεωργία μας με νέες ιδέες και καινοτομίες. Αν πεθάνει η γεωργία, θα πεθάνει και η χώρα.” τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γέμτος στην εισηγητική του τοποθέτηση ως υπεύθυνος του προγράμματος που υλοποιεί την τελευταία 5ετία το θεσσαλικό τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασ. Τσιάκος στο χαιρετισμό του συνεχάρη το Δήμο Καρδίτσας για τη διοργάνωση της ημερίδας, υπογραμμίζοντας οτι αν θέλουμε η χώρα μας να βγει από την κρίση, πρέπει να στηριχθεί κατά προτεραιότητα ο πρωτογενής τομέας και να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Ο κ. Τσιάκος υπογράμμισε οτι η Περιφερειακή Ενότητα, σε συνεργασία με τους Δήμους υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού συνολικού ύψους 1,8 εκ.ευρώ και προχωρά στην προμήθεια Inverter για την βελτίωση της λειτουργίας των γεωτρήσεων, αλλά και των αρδευτικών δικτύων.
“ Διαχειριζόμαστε το υστέρημά μας για να υλοποιήσουμε έργα σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν βασικές υποδομές που θα έπρεπε να γίνουν, όταν δίνονταν πολλαπλάσια χρήματα.” τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης εκτιμώντας οτι “ ο πρωτογενής τομέας μπορεί να φέρει την ανάπτυξη”
Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Καρδίτσα είναι μια από τις τρείς ευρωπαϊκές πόλεις, στην οποία πραγματοποιείται η ημερίδα αυτή, επισημαίνοντας οτι “ως Δήμος Καρδίτσας πιστεύουμε στην ανάγκη της έγκυρης ενημέρωσης των αγροτών της περιοχής μας για τις προοπτικές νέων και δυναμικών καλλιεργειών και μεθόδων γι’ αυτό και βασική προτεραιότητα του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου που συγκροτήσαμε από την αρχή της θητείας μας είναι να παρακολουθεί συνεχώς και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και των νέων καλλιεργειών και μεθόδων. Η σημερινή ημερίδα είναι πιστεύω για όλους μας και ιδιαίτερα για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούμε από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες για τις εφαρμογές της τεχνολογίας στη γεωργία, εγχείρημα που πριν λίγα χρόνια μάλλον θα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Η σημερινή ημερίδα είναι πιστεύω για όλους μας και ιδιαίτερα για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούμε από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες για τις εφαρμογές της τεχνολογίας στη γεωργία, εγχείρημα που πριν λίγα χρόνια μάλλον θα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Σήμερα όμως είναι μια πραγματικότητα σε πολλές προηγμένες χώρες και είναι πλέον θέμα χρόνου να διαδοθεί ευρύτερα και στη χώρα μας και γι’ αυτό οι αγρότες μας θα πρέπει να είναι έγκαιρα και έγκυρα ενημερωμένοι.
Είναι γεγονός οτι η μεγάλη πλειοψηφία των γεωργών παραμένει ακόμη σήμερα μακριά από τη νέα μέθοδο και οι κυριότεροι λόγοι γι’ αυτό είναι το υψηλό κόστος της επένδυσης και ειδικότερα η αγορά του τεχνολογικού εξοπλισμού και η απόκτηση δεδομένων. Το μεγάλο στοίχημα είναι στο πώς θα πειστούν οι γεωργοί για τα οφέλη που θα έχει η παραγωγή τους αλλά και το περιβάλλον από μια τέτοια επένδυση και μέσα από τέτοιες ημερίδες, όπως η σημερινή, δίνονται υπεύθυνες και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα και τις επιφυλάξεις τους.
Η γεωργία ακριβείας, βασισμένη σε νέες τεχνολογίες, όπως η επιστήμη των υπολογιστών και η χρήση σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και αισθητήρων, έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη για διαχείριση της αγροτικής παραγωγής, βασισμένη στην παρατήρηση, τις μετρήσεις και την αντιμετώπιση των διαφοροποιήσεων, μέσα στην κάθε γεωργική έκταση.
Είναι με λίγα λόγια ο συνδυασμός της κλασικής γεωπονίας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, με στόχο την καλύτερη επιλογή των γεωργικών πρακτικών και την ορθολογικότερη εφαρμογή τους, σε συνάρτηση με τις ανάγκες των καλλιεργειών.
Η εφαρμογή της μπορεί να συμβάλει στη μείωση των αρνητικών επιδράσεων στο περιβάλλον και ταυτόχρονα στην ελαχιστοποίηση των περιττών εξόδων των παραγωγών από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, αλλά και από την υπέρμετρη χρήση γεωργικών μηχανημάτων.
Η γεωργία ακριβείας είναι σήμερα μια σοβαρή και καινοτόμα πρόταση και οφείλουμε να αναδείξουμε προς τον αγροτικό κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που στρέφονται το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα στην καλλιέργεια της γης.” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλός τονίζοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι νέες συλλογικότητες των αγροτών.
“ Δεν θα έρθουν άλλοι να μας σώσουν. Εμείς θα πρέπει να το κάνουμε, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και πνεύμα συνεργασίας” κατέληξε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας,.
Ακολούθησε η εισήγηση του Εντεταλμένου Συμβούλου για θέματα αγροτικής ανάπτυξης και υπευθύνου για το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Καρδίτσας κ. Αθ. Μαρκινού, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του ΕΒΕ για την παραχώρηση της αίθουσας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον κ. Θεοφ. Γέμτο για την διοργάνωση της ημερίδας στην Καρδίτσα, τόνισε οτι η επιλογή της πόλης μας πέρα από τιμητική είναι και απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς εδώ και ειδικότερα στην Μυρίνη, το 2001 και για πρώτη φορά στη χώρα μας έγινε από τον ίδιο εφαρμογή γεωργίας ακριβείας σε επίπεδο αγροτεμαχίου.
Ο κ. Μαρκινός παρουσίασε την εμπειρία του από την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας , δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για τις τεχνολογικές εφαρμογές και τα συστήματα που από τότε χρησιμοποιεί στις καλλιέργειές του, υπογραμμίζοντας τα θετικά αποτελέσματα αυτής της χρήσης, όσον αφορά το κόστος παραγωγής και την απόδοση.
Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά σε συστήματα και εφαρμογές όπως: χαρτογράφησης παραγωγής, χαρτογράφησης της ηλεκτρικής αγωγιμότητας, τηλεπισκόπησης, εφαρμογές αισθητήρων στη διαχείριση και τον προγραμματισμό των αρδεύσεων και τον έλεγχο των αντλητικών συστημάτων, εφαρμογές αισθητήρων στα ψεκαστικά μηχανήματα , εφαρμογή συστήματος καταγραφής και υποβοήθησης της λήψης αποφάσεων στο αγρόκτημα , ενώ παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά την εφαρμογή συστημάτων πλοήγησης στο χωράφι.
Ο κ. Μαρκινός παρουσίασε στοιχεία για τα αποτελέσματα από την εφαρμογή όλων των παραπάνω συστημάτων στις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας, κυρίως στη βαμβακοκαλλιέργεια.
Ο καθηγητής Γιώργος Βελλίδης, του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Georgia παρουσίασε την Διεθνή εμπειρία από την εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας στο βαμβάκι και εφαρμογές για βελτίωση της διαχείρισης της καλλιέργειας, τη μείωση του κόστους και αύξηση των περιθωρίων κέρδους.
Στην Εφαρμογή Γεωργίας Ακριβείας στο σιτάρι αναφέρθηκε στη συνέχεια ο καθηγητής Francesco Morrari, του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, ενώ για την χρήση αισθητήρων για βελτίωση της διαχείρισης της καλλιέργειας μίλησε η καθηγήτρια Brenda Ortiz, του Πανεπιστημίου Auburn , με την οποία ολοκληρώθηκε και το πρώτο μέρος της ημερίδας.
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις:
– Εφαρμογή σε καλλιέργειες υψηλής αξίας: Εφαρμογή σε μήλα (Βασίλης Λιάκος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
– Εφαρμογή σε καλλιέργειες υψηλής αξίας: Εφαρμογή σε ελιές – και σε ελαιώνες πυκνής φύτευσης (Σάκης Γκέτσης, Perrotis College – Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης)
-Οικονομικά των Τεχνολογιών Γεωργίας Ακριβείας (Dr. Markus Gandorfer, TU München)
– Συζήτηση και πρακτικές εφαρμογές (χαρτογράφηση της παραγωγής και ανάλυση των χαρτών, δημιουργία ζωνών διαχείρισης, μεταβλητές καλλιεργητικές φροντίδες.