Αρδευτικά Σμοκόβου: Νέο γεφύρι της Άρτας;


[Του Νικ.Καλιακούδα, Νομαρχιακού Συμβούλου].

Το αρδευτικό δίκτυο Σμοκόβου αποτελεί ζωτικό έργο για το Νομό μας, όπου μαζί με την Φθιώτιδα, φιλοδοξεί να καλύψει 224.000 στρέμματα περίπου καλλιεργήσιμης έκτασης, με οργανωμένους αγωγούς. Το πολύπαθο αυτό έργο, πρέπει να τύχει της διεκδίκησης όλων μας, δεδομένου ότι στην κρίσιμη αυτή συγκυρία που βιώνει ο αγροτικός κόσμος, θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο:

  • για την μείωση του κόστους παραγωγής,
  • την ολοκληρωμένη διαχείριση και
  • την καλλιέργεια προϊόντων ποιότητας

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της «άλλης γεωργίας» που ευαγγελίζονται οι σημερινοί κυβερνώντες, και της «πράσινης ανάπτυξης» που εξαγγέλλουν οι εν αναμονή (κυβερνώντες). Όμως αυτά για να γίνουν χρειάζονται οι απαραίτητες υποδομές στην αγροτική περιφέρεια, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθούν και έναν ορθολογικό τρόπο κατασκευής και όχι  να δρομολογούνται μέσω των γνωστών lobby’s, που έχουν «άκρες» στο «σύστημα των Αθηνών».

Αναφέρομαι με τον τρόπο αυτό γιατί αυτές τις μέρες, έχει επικολληθεί στα καφενεία των χωριών της Φθιώτιδας (Εκκάρα, Θαυμακός κλπ) Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ανακοινώνει ότι, ύστερα από σύσκεψη του υπουργού κ.Αλ.Κοντού, στους φορείς του Ν.Φθιώτιδας (Βουλευτές, Νομάρχη, Δημάρχους κλπ) την ένταξη 20.000.000 € των αρδευτικών Σμοκόβου μέσα στα όρια του Νομού Φθιώτιδας, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλ.Μπαλταντζής».

Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν και σε άλλους Νομούς, όπως αποδείχθηκε από την προχθεσινή συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας, που σημαίνει ότι το «Αλ.Μπαλτατζής» κατά το μεγαλύτερο μέρος του, έχει προγραμματισθεί, με την μέθοδο….. «του μπάρμπα στην Κορώνη».

Τα δεδομένα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το αρδευτικό έργο Σμοκόβου, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με:

  • μεγαλύτερη σοβαρότητα και ένταση,
  • οργανωμένο σχέδιο διεκδίκησης
  • ενεργή συμμετοχή όλων  και
  • συνεχείς και ασφυκτικές πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση.

Πρέπει να επιδείξουμε ανάλογα «πολιτικά ρεφλέξ», να βγούμε μπροστά προτάσσοντας το έργο αυτό, ως το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο στο Νομό μας για την επόμενη διετία, προκειμένου η πολιτεία να ανταποκριθεί άμεσα και ουσιαστικά.

Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας, ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η συγκυρία επιβάλλει ευελιξία κινήσεων και ισχυρά ανακλαστικά. Για το σκοπό αυτό πρέπει να οργανώσουμε άμεσα ένα σχέδιο διεκδίκησης, στο οποίο θα συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις του τόπου, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε με την ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων (ΠΕΧΩΔΕ & Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που έχει, για να επιβιώσει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής.

Η Ν.Α Καρδίτσας, μπορεί να παίξει το συντονιστικό της ρόλο, παίρνοντας την πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να στοιχηθούμε όλοι μας στη κοινή προσπάθεια χωρίς μικροκομματισμούς και μίζερες αντιπαραθέσεις. Ο κόσμος στα χωριά μας-χωρίς υπερβολή-βρίσκεται σε κατάσταση εξαθλίωσης. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Πρέπει αυτός ο κόσμος να ανασάνει οικονομικά. Οι αντοχές της αγροτικής οικονομίας έχουν ατονήσει σε μεγάλο βαθμό, και τα έργα υποδομής που στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα, δεν πρέπει να ακολουθούν μεθόδους κατασκευής…. «Γεφύρι της Άρτας»

Προηγούμενο άρθρο Πρόβα αντοχής για τη Συνεταιριστική Καρδίτσας το 2008
Επόμενο άρθρο ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ: ΑΦΕΛΕΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ‘Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤA;