Ερώτηση του Βουλευτή Ρόβλια για το χαμένο εισόδημα των αγροτών


Με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής του Νομού μας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας φέρνει και πάλι στη Βουλή το θέμα της δεινής οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες γενικότερα και οι αγρότες της Καρδίτσας ειδικότερα. Ο κ. Ρόβλιας καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη λόγω των πολιτικών της και των παραλείψεών της και ότι δεν επιδεικνύει καμία ευαισθησία για τη δραματική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες. Σχετικά με το θέμα, ο κ. Ρόβλιας δήλωσε τα εξής: Τις υποσχέσεις που έδινε ο κ. Καραμανλής και η Ν.Δ. στους αγρότες όταν ήταν στην αντιπολίτευση τις θυμόμαστε όλοι. Ενδιαφέρονταν όμως μόνο για τις ψήφους των αγροτών και όχι για τους αγρότες. Αυτό απεδείχθη μετά από τα πέντε θλιβερά χρόνια που έμειναν στην εξουσία. Τώρα «θερίζουν θύελλες».  Για μια ακόμη φορά καλούνται οι Υπουργοί να πάρουν θέση: με ποιο τρόπο θα αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα των αγροτών. Έχουν πολιτική; Εάν ναι, ας την παρουσιάσουν επιτέλους. Εάν όχι, ας το ομολογήσουν έστω και μετά από πέντε χρόνια. Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι οι αγρότες δεν ξεχνούν τον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

2. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα:  Το χαμένο εισόδημα των αγροτών και η κυβερνητική αδιαφορία.

Κύριοι Υπουργοί,

Επανέρχομαι για μια ακόμη φορά στο θέμα του χαμένου εισοδήματος των αγροτών, θέμα στο οποίο θα έπρεπε να έχετε ήδη δώσει λύση.

Όπως, υποθέτω, σας είναι γνωστό, οι αγρότες βιώνουν φέτος τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων τουλάχιστον 30 χρόνων. Το εισόδημα των αγροτών γενικότερα, αλλά και αυτών της Καρδίτσας ειδικότερα, έχει υποστεί βαρύτατα πλήγματα από τις πολιτικές της κυβέρνησής σας και από τις παραλείψεις σας, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες και με την απουσία των αναγκαίων έργων υποδομής. Σας έχουμε κατά καιρούς υποβάλλει Ερωτήσεις, οι οποίες κατά κανόνα μένουν αναπάντητες για τα θέματα που σχετίζονται με την μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η οποία ήδη λαμβάνει δραματικές διαστάσεις.

Συγκεκριμένα και ενδεικτικά: Δεν υπήρξε κανένα κυβερνητικό ενδιαφέρον και καμία ουσιαστική θετική ενέργεια για την αποζημίωση των αγροτών εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Δεν υπήρξε καμία ευαισθητοποίηση και καμία παρέμβαση εκ μέρους της κυβέρνησης, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις μας, για την παράνομη και απαράδεκτη πρακτική των «ανοιχτών τιμών», η οποία μετέφερε τον εμπορικό κίνδυνο στους αγρότες, παρότι οι αγρότες δεν είναι έμποροι. Δεν ασκήθηκε κανένας κυβερνητικός έλεγχος και καμία παρέμβαση στο κόστος παραγωγής, το οποίο εκτινάχθηκε στα ύψη. Οι τελικές τιμές που διαμορφώθηκαν στα προϊόντα όλης της χώρας και ειδικότερα του Θεσσαλικού Κάμπου είναι καταστροφικές για τους αγρότες.

Λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας και της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες, ήδη ξεκίνησαν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ελλάδα. Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη και απολύτως ανεπαρκής. Ο αγρότης, εκτεθειμένος στις ορέξεις μιας ανεξέλεγκτης αγοράς και επίσης εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες, απαιτεί το αυτονόητο, δηλαδή την διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.

Κατόπιν αυτών, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Είναι διατεθειμένοι και με ποιο τρόπο να μεριμνήσουν για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών;»

Προηγούμενο άρθρο Κοπή πίτας στο Καροπλέσι
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη μαθητών στην Βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου