Σπ. Ταλιαδούρος: «Η μεταφορά του Τμήματος Δασοπονίας Καρδίτσας δεν συνάδει με τα ακαδημαϊκά κριτήρια – Να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην Καρδίτσα οι φοιτητές Δασοπονίας»


Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στις 6/3/2013, κατά την οποία συζητήθηκε το σχέδιο «Αθηνά», έκανε παρέμβαση επισημαίνοντας ότι η μεταφορά του Τμήματος Δασοπονίας Καρδίτσας δεν συνάδει με τα ακαδημαϊκά κριτήρια και ότι σε κάθε περίπτωση οι φοιτητές θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην Καρδίτσα.

Ειδικότερα, η παρέμβαση του κ. Σπύρου Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«Με το σχέδιο «Αθηνά» δημιουργείται ένα εντελώς νέο τοπίο στο χωροταξικό σχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με το σχέδιο αυτό καταβάλλεται προσπάθεια σύνδεσης του ακαδημαϊκού με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας μας. Στόχος είναι η δημιουργία προϋποθέσεων αριστείας στα Ιδρύματα.

Θα ήθελα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις και προτάσεις στην κατεύθυνση της βελτίωσης του σχεδίου.

Πρώτον, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, καταργείται το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας. Πρόκειται, δηλαδή, ουσιαστικά για μεταφορά του Τμήματος στο Καρπενήσι. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου δεν συνάδει με τα ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία πρέπει να γίνει ο σχεδιασμός του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα μας. Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία αποφασίστηκε η μεταφορά των φοιτητών του Τμήματος Δασοπονίας Καρδίτσας στο Τμήμα του Καρπενησίου;

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας έχει άριστες κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές. Στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, σε οικόπεδο 30 στρεμμάτων, ενώ  διαθέτει σύγχρονες υποδομές εκπαίδευσης όπως πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια αμφιθέατρα, θερμοκήπιο, μετεωρολογικό σταθμό, δύο φοιτητικές εστίες 100 κλινών, φοιτητική λέσχη, Γραφείο Διασύνδεσης κ.α.

Επίσης, έχει ήδη ενταχθεί στο Σχέδιο Διασφάλισης Ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας για την πιστοποίηση κατά ISO που εκπονείται από τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του ΤΕΙ Λάρισας.

Είναι σημαντικό επίσης ότι το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο της Ελλάδας, με εύκολη και ασφαλή οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση και σύνδεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ βρίσκεται πλησίον και σε πολύτιμα και παραγωγικά οικοσυστήματα της χώρας, προϋποθέσεις που δεν συντρέχουν για το Τμήμα Δασοπονίας Καρπενησίου. Εν όψει των ανωτέρω προτείνω την παραμονή του Τμήματος Δασοπονίας στην Καρδίτσα.

Δεύτερον, ο προτεινόμενος τίτλος ‘Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Δασικού Περιβάλλοντος’:

– Εξαφανίζει τα γνωστικά αντικείμενα της Τεχνολογίας Παραγωγής Επίπλου και του Σχεδιασμού Επίπλου από το υπάρχον Τμήμα (το οποίο σήμερα είναι το μοναδικό σε επίπεδο ΑΕΙ που καλύπτει τα ανωτέρω γνωστικά αντικείμενα)

– Αναφέρεται σε ένα αντικείμενο του Σχεδιασμού Ξύλου το οποίο δεν υφίσταται επιστημονικά.

– Καταργεί το σημερινό προφίλ και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων διότι διαγράφονται τα γνωστικά αντικείμενα του Σχεδιασμού Επίπλου και της Τεχνολογίας Παραγωγής Επίπλου. Οι απόφοιτοι δεν θα είναι πλέον ούτε Σχεδιαστές και Τεχνολόγοι Ξύλου και Επίπλου, ούτε Δασοπόνοι και Διαχειριστές Φυσικού Περιβάλλοντος.

– Η αλλαγή τίτλου και η τροποποίηση του Προγράμματος Σπουδών που αυτός επιφέρει, ουσιαστικά δημιουργεί ένα νέο τμήμα της επιστήμης της Δασοπονίας (το οποίο στο σχέδιο «Αθηνά» θεωρητικά καταργείται από την Καρδίτσα), ενώ μεταλλάσσει και αποδυναμώνει ένα απόλυτα επιτυχημένο και μοναδικό Τμήμα ΤΕΙ που τροφοδοτεί με Στελέχη την αγορά του Ξύλου και Επίπλου.

Τρίτον, ένα θέμα που δημιουργείται είναι τι θα γίνει με τα κτίρια και γενικότερα τις υποδομές των Τμημάτων που καταργούνται ή συγχωνεύονται; Όλα τα σχετικά ζητήματα θα ρυθμιστούν με προεδρικό διάταγμα για κάθε Τμήμα χωριστά; Θεωρώ ότι οι υπάρχουσες υποδομές δεν θα πρέπει να παραχωρηθούν στα διάδοχα Τμήματα αλλά πρέπει να παραμείνουν στο ίδιο Ίδρυμα και να αξιοποιηθούν από αυτό.

Τέταρτον, στο πλαίσιο της διάδοχης κατάστασης, προτείνω τα εξής:

α) Στο μόνιμο προσωπικό (Ε.Π., ΕΤΠ, Διοικητικό) των Τμημάτων που «απορροφώνται» από Τμήματα του ίδιου ή άλλου Ιδρύματος να δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει το ίδιο, μετά από αίτησή του, το Τμήμα του αντίστοιχου Ιδρύματος στο οποίο επιθυμεί να ανήκει, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν – αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα. Στα Τμήματα αυτά μπορούν να περιλαμβάνονται και Πανεπιστημιακά Τμήματα μετά από σύμφωνη γνώμη τους και κρίση στο Τμήμα υποδοχής.

β) Στους φοιτητές των Τμημάτων  που «απορροφώνται» από Τμήματα άλλου Ιδρύματος να δίνεται μια μεταβατική περίοδος, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Τμήμα και την πόλη που επέλεξαν, με την προϋπόθεση ότι τα Ιδρύματα μπορούν να υποστηρίξουν την ολοκλήρωση των σπουδών χωρίς επιπρόσθετες λειτουργικές δαπάνες. Για παράδειγμα οι φοιτητές του Τμήματος Δασοπονίας Καρδίτσας να μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην Καρδίτσα.

γ) Να δίνεται η δυνατότητα στα Ιδρύματα να δημιουργούν κατευθύνσεις σε Τμήματα τους, που διατηρούνται ή δημιουργούνται μετά από συγχωνεύσεις-“απορροφήσεις”, με την προϋπόθεση ότι μπορούν να τις υποστηρίξουν από το μόνιμο προσωπικό του Ιδρύματος και χωρίς καμία επιπλέον δαπάνη.»

 

Προηγούμενο άρθρο Πρεμιέρα για το Σοφαδίτικο Καρναβάλι
Επόμενο άρθρο Τσικονοπέμπτη στο Παυσίλυπο - Λαϊκή βραδιά στο Παυσίλυπο με το μουσικό σχήμα «Απόηχος»