Στο επίκεντρο της ημερίδας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας.
«Αυτό που διακρίνει την Αισθητική Οδοντιατρική από τη Γενική Οδοντιατρική, η οποία εστιάζει στην υγεία του στόματος, καθώς και την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων της στοματικής κοιλότητας, είναι ότι, εκτός από τα παραπάνω, δίνει έμφαση και στη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών, του στόματος και του χαμόγελου του ασθενή», τόνισαν μεταξύ άλλων οι καθηγητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεράσιμος Δρυβίτσας και κ. Χαρίκλεια Παξιμαδά, στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας.
Αισθητική οδοντιατρική
Η αισθητική οδοντιατρική είναι η ειδικότητα που ασχολείται με το επιμέρους θέμα της ανάπτυξης υλικών και τεχνικών που έχουν σαν σκοπό την επίτευξη αισθητικών πρόσθιων και οπισθίων ανασυστάσεων στον οδοντικό φραγμό. Σαν αισθητική παρέμβαση θεωρούμε στην σύγχρονη οδοντιατρική την τεχνική λεύκανση, άμεσες και έμμεσες. Επίσης οι ίδιες τεχνικές χωρίζονται σε μόνιμες (με την αφαίρεση σκληρών οδοντικών ουσιών) και σε προσωρινές (χωρίς αφαίρεση οδοντικών ουσιών ή με την τεχνική της μικροαποτριβής). Η λεύκανση γίνεται στο οδοντιατρείο με όλες της τεχνικές της άμεσης και έμμεσης μεθόδου. Επίσης επιτυγχάνεται μόνιμο αισθητικό αποτέλεσμα με εφαρμογή όψεων από πορσελάνη ή φωτοπολυμεριζόμενα υλικά με έμφαση πάντα στην αισθητική τέλεια απόδοση. Τελευταία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο η τεχνολογία lazer για την βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος της λευκάνσεως.
Άμεση λεύκανση
Η άμεση λεύκανση θεωρείται η τεχνική όπου ο λευκαντικός παράγοντας (συνήθως υπεροξείδιο του υδρογόνου, η καρβαμίδιο) επιδρά απευθείας πάνω στην οδοντική ουσία με τρόπο ελεγχόμενο από τον ιατρό. Αποτελεί ένδειξη για ισχυρές δυσχρωμίες μιας που χρησιμοποιούνται ισχυρές δόσεις οξέων (20% – 60% σε περιεκτικότητα) και εξασφαλίζει αποτελέσματα μετά από 2-3 συνεδρίες συνήθως. Χρησιμοποιείται μια ισχυρή πηγή φωτός στην διαδικασία αυτή (που μπορεί να είναι και δέσμη ακτινών laser).
Έμμεση λεύκανση
Η έμμεση λεύκανση είναι η τεχνική κατά την οποία ο λευκαντικός παράγοντας αφήνεται να αντιδράσει με την χρήση ενός νάρθηκα νυκτός ή ημέρας ανάλογα με την τεχνική. Η τεχνική χρησιμοποιεί χαμηλές περιεκτικότητας οξέα (έως 20%) και γίνεται με την συνεργασία του ασθενούς με σκοπό την επίτευξη του θεραπευτικού αποτελέσματος σε 7-8 συνεδρίες που γίνονται αποκλειστικά από τον ασθενή συνήθως κατά την διάρκεια της νύχτας. Έχει πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα συγκριτικά με την άμεση τεχνική και αφήνει λιγότερη ευαισθησία στον οδοντικό φραγμό. Συνήθως η θεραπευτική δόση πρέπει και με τις δύο τεχνικές να επαναληφθεί μετά την πάροδο ενός έτους και εξαρτάται πάντα από το ποσοστό των χρησιμοποιούμενων χρωστικών από τον ασθενή.