[Του Κώστα Μπαρμπούτη
Οικονομολόγου, Δημοτικού Συμβούλου Καρδίτσας].
Πριν από μερικές ημέρες δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο η είδηση ότι οι Βολιώτες διεκδικούν την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Βόλο, ενώ τη διεκδίκηση αυτή η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την αντιμετωπίζει θετικά. Σχεδόν αυτόματα, πολλοί συμπολίτες μας αναρωτήθηκαν: εμείς τι διεκδικούμε; Παράλληλα, διατυπώθηκαν εύλογα ερωτήματα και προβληματισμός για την έλλειψη αντίστοιχων διεκδικήσεων από πλευράς Καρδίτσας, την έλλειψη μιας ουσιαστικής σχέσης με το Πανεπιστήμιο και γενικότερα την «αμυντική» (έως αδιάφορη) και όχι «επιθετική» στάση που για πολλά χρόνια μας χαρακτηρίζει στην κατανομή των Σχολών του Πανεπιστημίου.
Σήμερα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει καταστεί περίπου Πανεπιστήμιο Βόλου και .. ολίγον Λάρισας. Η δυτική Θεσσαλία αποτελεί το φτωχό συγγενή, αφού ο νομός Μαγνησίας θεωρεί σχεδόν ως αυτονόητο ότι το Πανεπιστήμιο του ανήκει! Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει 17 Τμήματα, από τα οποία τα 12 βρίσκονται στο Βόλο, τα 2 στη Λάρισα, τα 2 στα Τρίκαλα και 1 στην Καρδίτσα. Στο Βόλο απασχολούνται 850-900 εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο, στη Λάρισα 220-250, ενώ εάν συνυπολογισθούν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο αριθμός προσεγγίζει τις 2000, ενώ στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 2-3 δεκάδες!! Ανάλογη είναι και η κατανομή των φοιτητών. Η Γεωπονική Σχολή ανήκει στο Βόλο, παρά το γεγονός ότι οι γεωργικές καλλιέργειες της Μαγνησίας αποτελούν το μικρότερο ποσοστό στη Θεσσαλία! Οι παιδαγωγικές Σχολές μεταφέρθηκαν από την Καρδίτσα στο Βόλο, παρά το γεγονός ότι λειτουργούσαν άψογα εδώ επί 25 χρόνια!
Είναι αντιληπτό από τα παραπάνω πόσο αδικούνται οι νομοί της δυτικής Θεσσαλίας από τη διασπορά των δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πόσο ευνοούνται οι νομοί της ανατολικής Θεσσαλίας. Συγχρόνως, η ανεργία στο νομό μας αυξάνει με γοργούς ρυθμούς, και πολλοί νέοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για αναζήτηση δουλειάς. Ο νομός μας υφίσταται πληθυσμιακή συρρίκνωση, ενώ οι υπόλοιποι όμοροι νομοί της ανατολικής Θεσσαλίας αναπτύσσονται.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι το μοναδικό περιφερειακό Πανεπιστήμιο που συγκεντρώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του σε μια πόλη. Νεώτερα Πανεπιστήμια, όπως τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία, Δυτ. Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη, Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη, αλλά και παλαιότερα, όπως της Κρήτης, της Θράκης, των Ιονίων και του Αιγαίου έχουν ισοκατανείμει τις Σχολές τους σε όλες της πόλεις της Περιφέρειας τους. Ποιος είναι ο λόγος και που οφείλεται η έκκεντρη συγκέντρωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας; Στην έλλειψη δυναμισμού και την αδιαφορία μας ή τη δυναμική, πλάγια πολλές φορές, παρέμβαση των Βολιωτών;
Εκτιμώ, ότι επιβάλλεται άμεση παρέμβαση των Τοπικών Αρχών προς το αρμόδιο Υπουργείο για την αναστροφή της ανισσόροπης κατανομής και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της αδικίας που συντελείται σε βάρος της δυτικής Θεσσαλίας και επομένως της Καρδίτσας. Η ύπαρξη του κ. Ταλιαδούρου στο Υπουργείο Παιδείας αποτελεί ευνοϊκή συγκυρία για το νομό μας. Προτείνω όπως άμεσα υπάρξει συνεργασία από τη Δημοτική και την Νομαρχιακή Αρχή και να συσταθεί Επιτροπή για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με μόνιμο και υπερκομματικό χαρακτήρα στην οποία θα συμμετέχουν επικεφαλής ο κος Δήμαρχος και ο κος Νομάρχης αλλά και πρόσωπα καταξιωμένα και αποδεκτά στην κοινωνία μας. Η Επιτροπή θα πρέπει να διατυπώνει προτάσεις με βάσιμα επιχειρήματα προς την Πρυτανεία για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και θα λαμβάνει γνώση όλων των εξελίξεων που αφορούν την ισόρροπη ανάπτυξή του. Επίσης, να ερευνηθεί αν είναι εφικτό να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο με τους Τρικαλινούς για την επίτευξη των στόχων αυτών.
Το Πανεπιστήμιο είναι Θεσσαλίας και συνεπώς ανήκει σε όλη τη Θεσσαλία. Διαφορετικά, τουλάχιστον ας αλλάξει όνομα και ας μετονομασθεί σε Πανεπιστήμιο Βόλου και ολίγον … Λάρισας!!