Με θέμα τη συνέχιση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΤΕΔΚ Ν. Καρδίτσας, με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων Δημάρχων. Σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 3731/2008 οι ανώνυμες αναπτυξιακές εταιρείες των ΟΤΑ μπορούν να διαχειρίζονται και να υλοποιούν κοινωνικά προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς 2007-2013, έως και 31/8/09. Μετά την ανωτέρω ημερομηνία η εκτέλεση των προγραμμάτων αυτών θα πρέπει να έχει αναληφθεί από κοινωφελείς επιχειρήσεις των ΟΤΑ. Οι ΟΤΑ που έχουν αναθέσει μέσω προγραμματικής σύμβασης την διαχείριση των κοινωνικών προγραμμάτων σε Ανώνυμες αναπτυξιακές εταιρίες θα πρέπει είτε να συστήσουν Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, είτε να μετατρέψουν τις υφιστάμενες Αμιγείς Δημοτικές Επιχειρήσεις τους, είτε μέσω προγραμματικής σύμβασης να αναθέσουν την υλοποίηση των προγραμμάτων σε Κοινωφελείς Επιχειρήσεις όμορων Δήμων. Τα στάδια ίδρυσης ή μετατροπής μιας επιχείρησης αναλύονται παρακάτω:
* Η σύσταση Δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης, γίνεται ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Η πράξη αυτή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας αποτελεί ταυτόχρονα το καταστατικό της επιχείρησης και, σε περίπτωση σύστασης εμπράγματων δικαιωμάτων, μεταγραπτέο τίτλο στο υποθηκοφυλακείο
* Πριν από τη λήψη της παραπάνω αποφάσεως απαιτείται η εκπόνηση σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας
* Η ίδια διαδικασία τηρείται και στην περίπτωση προσαρμογής του καταστατικού των υφιστάμενων Επιχειρήσεων και τη μετατροπή τους σε Κοινωφελείς Επιχειρήσεις
Η διαδικασία της προγραμματικής σύμβασης αναφέρεται αναλυτικά στο άρθρο 255 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα που σας έχει διανεμηθεί.
Για τις παραπάνω διαδικασίες η Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ, μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες της, τόσο στην εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης, όσο και στην διαδικασία των προγραμματικών συμβάσεων.
Ο κ. Κωτσός
Κατά την εισήγηση του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Μουζακίου κος Γεώργιος Κωτσός επισήμανε το ρόλο της ΤΕΔΚ στην οργάνωση και λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στο Νομό. Ο κ. Κωτσός αναφέρθηκε στον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει η ΤΕΔΚ σήμερα στην υλοποίηση και ενίσχυση των δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα με απόφαση του Δ.Σ της ΤΕΔΚ έχουν υπογραφεί προγραμματικές συμβάσεις με 10 ΟΤΑ του Νομού και την Αναπτυξιακή Καρδίτσας για την οργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Επίσης σε 9 ΟΤΑ ενισχύθηκαν επικουρικά οι προσπάθειες για την υλοποίηση του προγράµµατος «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειµένου οι ΟΤΑ µέσω των ∆ηµοτικών Επιχειρήσεων ή της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. να παρέχουν τις υπηρεσίες του προγράµµατος. Η ΤΕ∆Κ έχοντας πολυετή εµπειρία και εξειδικευµένα στελέχη αναπτύσσει πρωτοβουλίες και συνεργασίες για την οργάνωση και οµαλή υλοποίηση του προγράµµατος «Βοήθεια στο Σπίτι» στο Ν. Καρδίτσας. Από την φάση του σχεδιασμού δώσαμε τα απαραίτητα στοιχεία, που απαιτούνταν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την στήριξη της πρότασης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και σε αρκετές περιπτώσεις συµµετείχαµε στον σχεδιασμό, την υποβολή των προτάσεων καθώς και στην υλοποίηση αυτών µε συναντήσεις, επαφές, οδηγίες και παρεμβάσεις προκειμένου να οργανωθεί ανάλογα και κατάλληλα το πρόγραµµα «Βοήθεια στο Σπίτι» στο Ν. Καρδίτσας για 19 ΟΤΑ. Μέσω επιτροπής της ΤΕ∆Κ για τα θέµατα κοινωνικής πολιτικής οργανώσαμε µια σειρά από ενέργειες, που στόχο έχουν την βελτίωση της οργάνωσης και την αύξηση της αποτελεσµατικότητας του προγράµµατος. Συγκεκριµένα συµµετέχουµε στην κοινή επιτροπή που έχει δηµιουργηθεί µεταξύ ΤΕ∆Κ – ΟΤΑ & ΑΝ.ΚΑ.Α.Ε. για την υλοποίηση των 10 προγραµµάτων και συµβουλευτικά για την υλοποίηση των υπολοίπων από τους ΟΤΑ. Επιπλέον µε παρεµβάσεις µας προς τα συναρµόδια Υπουργεία (Εσωτερικών, ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονοµίας και Οικονοµικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και την ΚΕ∆ΚΕ έχουµε υποβάλλει προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση και αποδοτικότερη υλοποίηση του προγράµµατος καθώς και προς την επίλυση ζητηµάτων ή προβληµάτων που έχουν προκύψει τα τελευταία πέντε χρόνια.
Παράλληλα πήραμε πρωτοβουλίες για την προβολή του προγράµµατος και την ενηµέρωση των πολιτών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Σε αυτό το σηµείο θα ήθελα να σας υπενθυµίσω τη συνδιοργάνωση του «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου µε θέµα: Βοήθεια στο Σπίτι στην 1η Γραµµή των Κοινωνικών Υπηρεσιών, που πραγµατοποιήθηκε το Μαϊο του 2005 στη Λίµνη Πλαστήρα µε τη συµµετοχή 600 εργαζοµένων και 150 ατόµων διαφόρων επιστηµονικών ειδικοτήτων και εκπροσώπων φορέων. Συγχρόνως βοηθάµε τεχνοκρατικά τους ΟΤΑ να διαµορφώσουν των Εσωτερικό Κανονισµό Λειτουργίας ή να αλλάξουν τις ∆ηµοτικές Επιχειρήσεις σύµφωνα µε το Νέο Κώδικα ∆ήµων & Κοινοτήτων, ώστε σύντοµα να ενταχθούν τα κοινωνικά προγράµµατα στους ∆ήµους και µελλοντικά να διεκδικηθούν νέοι πόροι για την υλοποίηση ανάλογων δράσεων.
Πιστεύουμε ότι η έως τώρα πορεία του προγράµματος είναι σε γενικές γραµµές καλή χωρίς να παραβλέπουµε τα όποια λειτουργικά προβλήµατα υπάρχουν.
Κλείνοντας την εισήγηση μου θα ήθελα να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι η ΤΕΔΚ θα είναι στο πλευρό των Δήμων ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα η μετάβαση στο νέο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας που θα διέπει το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι αναλαμβάνοντας τις όποιες πρωτοβουλίες απαιτηθούν.