Καθαρή Δευτέρα στην Καράμπαλη– περίπατος στο Ανάχωμα – Μια πρωτοβουλία της ΟικόΣφαιρας και του Δήμου Καρδίτσας


επιχειρεί η περιβαλλοντική οργάνωση ΟικόΣφαιρα σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας. Η πρωτοβουλία έχει ως αντικείμενο τον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας στην γέφυρα Καράμπαλη. Ένα έθιμο που όπως οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται, πραγματοποιούνταν ως τη δεκαετία του 1970 και ανάγεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο κόσμος περπατώντας πάνω στην παλιά σιδηροδρομική γραμμή με αφετηρία το σιδηροδρομικό σταθμό έφτανε στη γέφυρα, όπου γιόρταζε τα κούλουμα, χόρευε και τραγουδούσε μεταμφιεσμένος με συνοδεία μουσικών οργάνων, έπλεκε το γαϊτανάκι, πετούσε χαρταετό κ.α. Το σκηνικό της ημέρας συμπλήρωναν αναβάτες με άλογα, οι οποίοι διέσχιζαν το ποτάμι.

Η παραποτάμια περιοχή από την Παπαράτζα ως τη γέφυρα Καράμπαλη («ανάχωμα»), ως χώρος κατάφυτος αλλά υποβαθμισμένος, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στα όρια της πόλης και συνδυάζει το σπάνιο γι’ αυτήν υδάτινο στοιχείο, έχει απασχολήσει την ΟικόΣφαιρα από τον περασμένο Απρίλιο. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρήθηκε δύο φορές με τη συνεργασία του Δήμου ο καθαρισμός της όχθης, τοποθετήθηκαν πινακίδες σήμανσης και διαχωριστικά ώστε να εμποδίζεται η παράνομη, αντιαισθητική και ανθυγιεινή ρίψη μπάζων και σκουπιδιών κόκ. Στα χρόνια προβλήματα της περιοχής προστέθηκε φέτος και ένα ακόμη: η παράνομη και επικίνδυνη ξύλευση, η οποία της στέρησε πλήθος αιωνόβια δένδρα, υποβαθμίζοντας σοβαρά την αισθητική του τοπίου. Η αναβίωση λοιπόν του εθίμου της Καθαρής Δευτέρας αποκτά εκτός από την νοσταλγική, της αναπόλησης και μια άλλη, επικαιρική διάσταση: να επανενταχθεί στον λειτουργικό χάρτη της πόλης ένα κομμάτι φύσης που βρίσκεται τόσο κοντά σ’ αυτήν, φιλοξενώντας φυσιολατρικές ή ήπιες αθλητικές, ακόμη και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως αυτή της Καθαρής Δευτέρας.

Μηχανήματα του δήμου έχουν ήδη διαμορφώσει τον χώρο γύρω από την γέφυρα, η οποία τυχαίνει να είναι και ένα από τα ελάχιστα τεχνικά μνημεία τα οποία σώζονται από τον 19ο αιώνα στην περιοχή, τμήμα του σιδηρόδρομου Θεσσαλίας (1885). Προσδοκία και στόχος των διοργανωτών είναι ο κόσμος να συμμετέχει μαζικά, είτε προκειμένου να ανακαλέσει μνήμες του χθες είτε για να εντοπίσει διαδρομές και τόπους σύντομων αποδράσεων περιπάτου και ποδηλάτου μέσα στη φύση.

Αφετηρία της προτεινόμενης διαδρομής θα είναι ο κόμβος Χαριλάου Φλωράκη (Κουμουνδούρου) και σιδηροδρομικής γραμμής. Η πεζοπορία θα συνεχιστεί στο δρόμο που οδηγεί προς την γέφυρα Καράμπαλη ενώ η επιστροφή θα γίνεται από το ανάχωμα του ποταμού Γαβρά, μέσω της συνοικίας Αγ. Παντελεήμονα. Σημειώνουμε ότι τα μηχανήματα του Δήμου Καρδίτσας έχουν καθαρίσει και το ανάχωμα, ώστε να είναι ευκολότερα προσπελάσιμο, σε μια υπέροχη διαδρομή με θέα το ποτάμι από την μια πλευρά και την Καρδίτσα από την άλλη.

Οι διοργανωτές με πρωτοβουλία του μουσείου πόλης του δήμου Καρδίτσας, το οποίο συμμετέχει επίσης στην προετοιμασία της εκδήλωσης, συγκεντρώνουν παράλληλα φωτογραφικό υλικό, το οποίο έχουν σκοπό να αξιοποιήσουν στο πλαίσιο του εορτασμού. Όποιος διαθέτει σχετικό υλικό, μπορεί να επικοινωνεί με το μουσείο (8.00-14.00, Λ. Σακελλαρίου 35, τηλ. 2441025301, ή 6977925506).

Προηγούμενο άρθρο Εξιχνιάστηκε κλοπή από κατάστημα πώλησης ενδυμάτων στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Η οικονομική κρίση επηρέασε και τους οδοντιάτρους - Από την ετήσια Γ.Σ. και απολογισμό του Δ.Σ. του Ο.Σ. Καρδίτσας