Ανασχηματισμός ουσίας. Απάντηση στις προκλήσεις για το μέλλον της Ελλάδας


Η αυγή του 2009 βρήκε την Ελλάδα σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Οι προκλήσεις είναι πολλές και σύνθετες. Αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Αφορούν την έξαρση αντικοινωνικών φαινομένων και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Αφορούν τα προβλήματα και τους προβληματισμούς της Κοινωνίας, τις αγωνίες και τα ζητούμενα της νέας γενιάς. Αφορούν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σήμερα λοιπόν η αποτελεσματικότητα και αμεσότητα αντίδρασης απέναντι στις προκλήσεις του καιρού μας είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική ανάγκη. Χρειάζεται μια σοβαρή ηγεσία, που με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, με τόλμη και αποφασιστικότητα, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τα οποία έχει ο κόσμος, τα οποία έχει η χώρα.

Όλες οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμη καταδεικνύουν ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτή την στιγμή το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο αυτού του τόπου. Ένας υπεύθυνος και σοβαρός πολιτικός ηγέτης, που κοιτάει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, να θωρακίσει την οικονομία, να βοηθήσει ιδίως αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Πολιτική του φιλοδοξία είναι να είναι χρήσιμος για την χώρα και τους πολίτες και όχι αρεστός. Και στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης αυτού του τόπου, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχαν πολλά.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να γίνουν και κάποιες αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις. Οτι δεν έπρεπε να υπάρξει μια αλλαγή σελίδας. Να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο κάποια πράγματα.

 Ο τελευταίος ανασχηματισμός εντάσσεται μέσα σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο. Είναι ένας ανασχηματισμός, ο οποίος απαντά σε προβλήματα τα οποία αντιμετωπίσαμε ως χώρα στο παρελθόν και θα αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον. Είναι ανασχηματισμός ουσίας, ένα εργαλείο για διόρθωση και σε πρόσωπα και σε πολιτικές. Και ενισχύει τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση για να προωθηθούν ταχύτερα οι πρωτοβουλίες για την ριζική αναμόρφωση του κρατικού μηχανισμού και οι μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική κοινωνία. Διαμορφώνοντας έτσι ένα καλύτερο μέλλον για την χώρα.

Ο αντίκτυπος του ανασχηματισμού υπήρξε θετικός σε όλα τα επίπεδα. Όχι μονάχα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., αλλά γενικότερα στην κοινή γνώμη. Αυτό προκύπτει και από τις μετρήσεις, στις οποίες καταγράφεται μια δραστική μείωση της διαφοράς κατά δύο περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Η ψαλίδα κλείνει πάρα πολύ γρήγορα. Και ο Πρωθυπουργός, είναι ενισχυμένος. Η θέση του είναι ενισχυμένη και η διαφορά του από τον Γ. Παπανδρέου έχει αυξηθεί ξανά.

Δεν αρκεί αυτό. Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας. Απομένει να φανεί στην πράξη ότι η καινούργια κυβέρνηση, το νέο σχήμα, θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Ότι θα δουλέψει σκληρά προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, ιδίως αυτό της οικονομικής κρίσης.

Όμως η πολιτική είναι συλλογική δουλειά, είναι ομαδική δουλειά. Που σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να  βοηθήσουμε προκειμένου να πετύχει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Προκειμένου να πετύχουμε στην κοινή προσπάθεια την οποία κάνουμε, που δεν αφορά μονάχα την παράταξή μας, που δεν αφορά μονάχα την κοινοβουλευτική μας ομάδα, αλλά αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Προηγούμενο άρθρο «Πρόβα τζενεράλε» για τις 20 Ιανουαρίου
Επόμενο άρθρο Ο Γιώργος Παπανδρέου στα Τρίκαλα ως αυριανός Πρωθυπουργός