Μόλις το 2,2% των νοσοκομειακών κλινών στη χώρα μας είναι κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, μικρός πραγματικά αριθμός για περιπτώσεις βαριά ασθενών και πολυτραυματιών που συχνά αναζητούν απεγνωσμένα μια κλίνη και δεν βρίσκουν με συνέπεια να κινδυνεύει η ζωή τους . Για παράδειγμα στη Θεσσαλία η ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, που δέχεται περιστατικά απ’ όλη την Κεντρική Ελλάδα, λειτουργεί με 12 κλίνες αντί των 20 που διαθέτει. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ποσοστό κλινών ΜΕΘ θα έπρεπε να είναι 8%-12% στο σύνολο των νοσοκομειακών κλινών.
Βάσει στοιχείων δημοσιευμένων από την Ελληνική Εταιρία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 540 κλίνες ΜΕΘ ενώ άλλες 154 είναι ανενεργείς λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι κλίνες αυτές δεν επαρκούν και αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες παροχής υπηρεσιών εντατικής θεραπείας. Ακόμη στην πλειονότητα των δημόσιων νοσοκομείων δεν έχουν αναπτυχθεί Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), που αποτελούν ενδιάμεση βαθμίδα εντατικής νοσηλείας, ανακουφίζουν τις ΜΕΘ και εξοικονομούν κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Είναι κοινό μυστικό ότι, λόγω ελλείψεως κλινών ΜΕΘ, οι γιατροί αναγκάζονται να νοσηλεύουν διασωληνωμένους ασθενείς σε κοινούς θαλάμους, χωρίς την ειδική επιτήρηση και φροντίδα που απαιτείται.
Η προβληματική αυτή κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί με την διακοπή λειτουργίας επιπλέον 40 – 50 κλινών, αν δεν ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις των συμβασιούχων νοσηλευτών και γιατρών οι οποίες λήγουν, μετά από παράταση που πήραν, το Μάρτιο του 2013.
Για όλους αυτούς τους λόγους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Μιχαλάκης κατέθεσαν στις 7/02/2013 ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών με την οποία ζητούν:
1. Να ληφθούν μέτρα προκειμένου να ανανεωθούν έγκαιρα οι συμβάσεις των νοσηλευτών και των γιατρών που εργάζονται στις ΜΕΘ
2. Να υπάρξει πρόβλεψη για την κατά προτεραιότητα στελέχωση των ΜΕΘ και προκήρυξη των κενών ή δημιουργία νέων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έτσι ώστε να λειτουργήσουν και οι 154 κλίνες που είναι σήμερα ανενεργείς. Ακόμη να αναπτυχθούν Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας(ΜΑΦ) στους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ και
3. Την ανάγκη ύπαρξης σχεδίου διαχείρισης των καθημερινών αιτημάτων – αναγκών για νοσηλεία σε ΜΕΘ, τόσο στο Λεκανοπέδιο, όσο και στην Περιφέρεια, με τη συνέργεια του ΕΚΕΠΥ και του ΕΚΑΒ.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
13/02/2013
(Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης)