Ενωμένοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή γι’αυτούς και τα παιδιά τους, οι αγρότες του Νομού που πρόσκεινται στους νέους αγρότες και την ΟΑΔΗΣΚ, αποφάσισαν να μεταφερθούν την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου στο Δέλτα Καρδίτσας με στόχο την μετάβασή τους στις 20 του μήνα σε κομβικό σημείο της εθνικής οδού, το οποίο και θα ανακοινώσουν σύντομα. Αντιπροσωπεία νέων αγροτών βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στον Πλατύκαμπο Λάρισας όπου στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μαζί με τις άλλες Συντονιστικές Επιτροπές εξετάστηκε η κοινή κάθοδος των τρακτέρ στην εθνική οδό ώστε να κοπεί η Ελλάδα στα δύο, περιμένοντας λύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και όχι απλά μια συνάντηση με τον Υπουργό. Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε από τους εκπροσώπους της ΟΑΔΗΣΚ και των Νέων Αγροτών τονίστηκε η οικονομική κατάσταση των αγροτών η οποία καθημερινά χειροτερεύει, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παραμένουν απούλητα, «οι αντοχές των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων της υπαίθρου εξαντλήθηκαν από τη μη πραγματοποίηση των εξαγγελιών – υποσχέσεων στήριξης και δημιουργίας προϋποθέσεων για παραμονή στα χωράφια τους. Η προηγούμενη καλλιεργητική περίοδος για τη χώρα μας ξεκίνησε και τελείωσε με πρωτόγνωρες τιμές για τα καύσιμα, υπερβολικά υψηλές τιμές για τα λιπάσματα με αποτέλεσμα το κόστος καλλιέργειας να γίνει δυσβάστακτο. Ένας άλλος βασικός παράγοντας για την περιοχή μας είναι η έλλειψη νερού για άρδευση και το υψηλό κόστος για την ανεύρεση και χρήση του. Πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα και πολιτικές αποφάσεις που θα μπορέσουν να μετριάσουν το πρόβλημα και να δώσουν στον αγρότη τη δύναμη και την αισιοδοξία ότι μπορεί να συνεχίσει να καλλιεργεί τη γη του. Επιβάλλεται επιτέλους να κατοχυρώσουμε το επάγγελμά μας. Η ραγδαία μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου στο επίπεδο κάτω των 45 δολαρίων το βαρέλι δημιουργεί τις προϋποθέσεις να παρθούν πλέον γενναία μέτρα στήριξης των αγροτών. Η διαπραγματευτική μας τακτική απέναντι στις άλλες παράγωγες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να βασίζεται στο πνεύμα της «συναντίληψης» καθιστώντας σαφείς τους στόχους και τις προτεραιότητες της χώρας μας λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τον αγροτικό χαρακτήρα της χώρας. Πρέπει η κυβέρνηση, τα κόμματα, να ανοίξουν έναν ευρύ διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών αλλά και τους ίδιους τους αγρότες, για τη λειτουργία και τα αποτελέσματα της νέας Κ.Α.Π. αλλά και για το τι θα συμβεί το 2013.
Ζητάμε:
* Άμεση οικονομική στήριξη των βασικών μας προϊόντων που κατέρρευσαν (δημητριακά -λάδι – βιομηχ. ροδάκινο -αχλάδι- γάλα- βαμβάκι).
* Μείωση κόστους παραγωγής
-γεωργικά φάρμακα- λιπάσματα, σπόρια
-φτηνότερο ρεύμα
-αφορολόγητο πετρέλαιο για γεωργική χρήση μόνο σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
* Άμεση χρηματοδότηση για κατασκευή και συνέχιση των αρδευτικών έργων για την αποταμίευση και την παροχή αρδευτικού νερού.
* Ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ στο 15%.
* Άμεσο πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ τουλάχιστον για 3 χρόνια.
* Οικονομική στήριξη για τον πρωτογενή τομέα, όπως αποφασίστηκε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
* Άμεση καταβολή των χρημάτων από τον ΕΛΓΑ για την ακαρπία των προϊόντων (αχλάδια – μήλα -αμύγδαλα-βερίκοκα) σε όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον άμεση καταβολή των ΠΣΕΑ της χρονιάς 2005-2008.
* Άμεση προσαρμογή του επιτοκίου της ΑΤΕ για τους αγρότες στο ύψος του επιτοκίου της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.
* Υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού, το Σεπτέμβρη του 2006 για τη μετατροπή του εργοστασίου ΕΒΖ Λάρισας σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης υπό κρατικό έλεγχο.
* Ζητάμε την προστασία του ελληνικού φρέσκου γάλακτος ψηφίζοντας τον καινούργιο κώδικα τροφίμων και ποτών και αναγραφή της προέλευσης – σύστασης όλων των διατροφικών προϊόντων».