Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Δένδιας απαντώντας σε Ερώτηση που υπέβαλε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής Καρδίτσας και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, για την λήψη μέτρων αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου των «κυνηγών μετάλλων» που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΗ αλλά και στην άρδευση των χωραφιών αναφέρει ότι με δράσεις όπως η αυξημένη επιτήρηση εγκαταστάσεων και χώρων, και διενέργεια ελέγχων κατά τη μεταφορά-διακίνηση των υλικών, της προέλευσης, της νομιμότητας κατοχής και του προορισμού των μεταλλικών αντικειμένων αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα εγκληματικότητας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Ειδικότερα, η απάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έχει ως εξής:
Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 5521/7.1.13 Ερώτησης του κ. Σ. Ταλιαδούρου, σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι η πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες αποτελεί βασικό στόχο και καθημερινή επιδίωξη του Υπουργείου μας και κύρια αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση, την πληρέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αναβάθμιση του προσφερόμενου έργου, ώστε να εξασφαλισθούν καλύτερες συνθήκες τάξης και ασφάλειας, να ενισχυθεί περαιτέρω το αίσθημα ασφαλείας και να αναβαθμισθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών.
Στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής για τα έτη 2010-2014, προβλέπονται στοχευμένες δράσεις, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Οι προτεραιότητες του νέου προγράμματος προσδιορίστηκαν μέσα από μία διαδικασία χαρτογράφησης του εγκληματικού περιβάλλοντος για τον εντοπισμό εγκληματογόνων περιοχών και προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο δε αυτό, οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες κλήθηκαν να εκπονήσουν νέα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια καταγράφοντας τις αστυνομικές δράσεις που αναπτύσσουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εγκληματικότητας, αλλά και τις επιδιωκόμενες συνεργασίες με συναρμοδίους φορείς για την αποτελεσματική διαχείρισή του και την εξάλειψη των παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση των προβλημάτων αυτών. Τα σχέδια εκπονήθηκαν με βάση το χάρτη εγκληματικότητας σύμφωνα με τα υφιστάμενα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας, όχι μόνο κατά περιφερειακή ενότητα, αλλά και κατά περιοχή σε κάθε περιφερειακή ενότητα, τα οποία εγκρίθηκαν και ήδη εφαρμόζονται.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κλοπής και παράνομης συλλογής, μεταφοράς, πώλησης, επεξεργασίας μεταλλικών και λοιπών ανακυκλώσιμων αντικειμένων, σας ενημερώνουμε ότι το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει τόσο τις κεντρικές-επιτελικές Υπηρεσίες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και τις περιφερειακές, οι οποίες ενεργούν βάσει ειδικού σχεδίου, που έχει καταρτιστεί για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μορφής εγκληματικότητας. Στο πλαίσιο εφαρμογής του εν λόγω σχεδιασμού, μεταξύ άλλων, αναπτύσσονται και δράσεις που αφορούν στην αυξημένη επιτήρηση εγκαταστάσεων και χώρων, από όπου μπορεί να αφαιρεθούν τα προαναφερόμενα υλικά (σιδηροδρομικό δίκτυο, εγκαταστάσεις Δ.Ε.Η., αγροτικές περιοχές, κ.λπ.). Επίσης, διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι αφενός για την εξακρίβωση της ταυτότητας των προσώπων που εκδηλώνουν τις ανωτέρω συμπεριφορές και σε περίπτωση αλλοδαπών της διαπίστωσης της νομιμότητας διαμονής στη χώρα μας, αφετέρου της προέλευσης, της νομιμότητας κατοχής και του προορισμού των προαναφερόμενων αντικειμένων. Ιδιαίτερα δε, εξετάζεται εάν τα εν λόγω αντικείμενα και υλικά αποτελούν προϊόντα εγκλήματος. Παράλληλα, διενεργούνται έλεγχοι κατά τη μεταφορά-διακίνηση των ανωτέρω υλικών, ιδίως σε έμφορτα οχήματα κατά την προσέγγισή τους σε αποθήκες και χώρους ανακύκλωσης μετάλλων (ΣΚΡΑΠ) και εργοστασίων χαλκού, καθώς και στους χώρους των εν λόγω επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνεται διεξοδικότερος έλεγχος των παραστατικών κατοχής των μεταχειρισμένων υλικών.
Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της κλοπής μεταλλικών αντικειμένων στην περιοχή της Καρδίτσας σας γνωρίζουμε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας, στο πλαίσιο του προαναφερομένου σχεδιασμού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, έχει εκπονήσει ειδικότερα σχέδια δράσης, προσαρμοσμένα στην περιοχή αρμοδιότητάς της, κατά την κατάρτιση των οποίων (σχεδίων) συνεκτιμώνται και οι τρόποι ενεργείας των δραστών, οι ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής, ως και κάθε σχετική πληροφορία και στοιχεία. Παράλληλα αναπτύσσεται συνεργασία με τις τοπικές Υπηρεσίες Δημοσίων Οργανισμών (Ο.Σ.Ε., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε.) και λοιπές συναρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές (Σ.Δ.Ο.Ε, Τελωνεία κ.α.)
Ενδεικτικά, σύμφωνα με ενημέρωσή μας, σας γνωρίζουμε ότι από τη δραστηριοποίηση των αρμοδίων Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας για την αντιμετώπιση των ως άνω εγκληματικών δραστηριοτήτων, κατά το έτος 2012, σχηματίστηκαν 12 δικογραφίες σε βάρος αγνώστων ατόμων, φερόμενων ως δραστών κλοπών μετασχηματιστών και καλωδίων, οι οποίες και υποβλήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας. Όσον αφορά στις ενέργειες των αρμοδίων Υπηρεσιών μας στην Ελληνική επικράτεια, σας ενημερώνουμε ότι για το διάστημα από 01-01-2012 έως και 30-11-2012 εξιχνιάστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία 525 υποθέσεις και συνελήφθησαν 1.396 δράστες.
Τέλος, προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας δόθηκαν πρόσθετες οδηγίες για την αναπροσαρμογή και επικαιροποίηση των σχεδίων δράσης που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλοπής και της εν γένει παράνομης συλλογής μετάλλων και λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια. Παράλληλα, επισημάνθηκε η σημασία της συνεργασίας με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάθε άλλου συναρμόδιου φορέα για την λυσιτελή αντιμετώπιση και του συγκεκριμένου φαινομένου. Στόχος μας και σταθερή επιδίωξή μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και του υγιούς ανταγωνισμού για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.»