Δομήνικος Βερίλλης : Γιατί θα πρέπει να παραμείνει το Τμήμα Δασοπονίας στην Καρδίτσα – Όχι άλλη αδράνεια, όχι άλλες οπισθοχωρήσεις


Η φημολογούμενη μεταφορά του Τμήματος Δασοπονίας Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Καρδίτσας στο Καρπενήσι, στα πλαίσια του προγράμματος «Αθηνά», αποτελεί μία κατάφωρη αδικία και έρχεται να δώσει στο Νομό μας τη χαριστική βολή.

Μετά τα απανωτά «χτυπήματα» με τις καταργήσεις υπηρεσιών (ΔΟΥ, ΙΚΑ κλπ.) και άλλων δομών, που με τη λειτουργία τους εξυπηρετούσαν τον πολίτη και δημιουργούσαν ένα αναπτυξιακό «αντίβαρο», τώρα είναι η σειρά του Τμήματος Δασοπονίας να υποστεί ένα τέτοιο καίριο πλήγμα και το πιο εξοργιστικό είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως λογική πίσω από όλο αυτό «εγχείρημα», αντιθέτως καταδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η Καρδίτσα είναι ο «φτωχός συγγενής» και θα πρέπει επιτέλους κάποιοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.

Η υπεροχή και η δυναμική του Τμήματος Δασοπονίας της Καρδίτσας, που θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι το αρχαιότερο, με ιστορία 27 ετών, είναι αδιαμφισβήτητη και όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει θα πρέπει να τα προβάλουμε ακόμα πιο οργανωμένα και συντονισμένα, σε μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσουμε αυτή – τουλάχιστον – τη μάχη που είναι μάχη για το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας.

Πρώτα από όλα, το Τμήμα της Καρδίτσας διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις σε οικόπεδο 30 στρεμμάτων (με κεντρικό διώροφο κτίριο επιφάνειας 4.306 τμ.. με 16 εργαστήρια, βοηθητικούς χώρους και δύο αμφιθέατρα), τη στιγμή που το ανάλογο Τμήμα στο Καρπενήσι φιλοξενείται στην πρώην Μαθητική Εστία – Οικοτροφείο.

Δεύτερον, υπάρχει άριστη ακαδημαϊκή οργάνωση, αλλά και πολλές ακόμη σημαντικές υποδομές, όπως γραφείο διασύνδεσης, βιβλιοθήκη, φοιτητική λέσχη κ.α. Το Τμήμα Δασοπονίας Καρπενησίου, από την άλλη, έχει σημαντικό έλλειμμα σε επίπεδο υποδομών αφού πολύ απλά ο σχεδιασμός του κτιρίου ήταν διαφορετικός.

Τρίτον, το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας έχει ακαδημαϊκό χαρακτήρα άμεσα στραμμένο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας στη Λάρισα  με τρία συναφή Τμήματα : Φυτική Παραγωγή, Ζωική Παραγωγή, Μηχανική Βιοσυστημάτων και Παράρτημα Καρδίτσας με δύο συναφή Τμήματα : Δασοπονία – δηλαδή δάση και φυσικό περιβάλλον – και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου – δηλαδή αξιοποίηση δασικών προϊόντων). Στο Καρπενήσι, το ανάλογο Τμήμα δεν σχετίζεται με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Αν δε προστεθεί και το γεγονός ότι στην Καρδίτσα εκπονούνται σημαντικά ερευνητικά προγράμματα και μάλιστα η έκθεση της Εξωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος εκθειάζει το έργο το οποίο επιτελείται, τότε πολύ εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι μιλάμε για ένα πραγματικά πολυδύναμο Τμήμα, άρτια οργανωμένο και πλήρως στελεχωμένο (το Τμήμα Καρπενησίου δεν διαθέτει ούτε καν προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης.

Τέταρτον, στην Καρδίτσα υπάρχει φοιτητική μέριμνα καθώς λειτουργούν δύο φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 100 κλινών παρέχοντας στον φοιτητή ένα ακόμα σημαντικό κίνητρο. Στο Καρπενήσι, όμως, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Πέμπτον, το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας έχει εύκολη και ασφαλή οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση και η γεωγραφική μας θέση αποτελεί ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα.

Όσο για το επιχείρημα κάποιων που έχει να κάνει με τον αριθμό των φοιτητών, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως τα ποσοστά εγγραφής είναι αυξημένα κατά τα τελευταία ακαδημαϊκά έτη 2010 – 2011 και 2011 – 2012.

Και μην ξεχνάμε την πρόταση του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας για τη δημιουργία μιας «Σχολής Τεχνολογικών Επιστημών Ποιότητας Ζωής» η οποία θα περιλαμβάνει και τα τέσσερα Τμήματα που λειτουργούν στην περιοχή μας. Μία πρόταση που κρίνεται βιώσιμη, οικονομική, αλλά και ανταγωνιστική, όπως υποστηρίζει η Διοίκηση του Παραρτήματος.

Λύσεις, επομένως, υπάρχουν και το πιο σημαντικό μας «όπλο», αυτή τη στιγμή, ως τοπική κοινωνία, είναι η ίδια μας η επιχειρηματολογία στην οποία και αναφέρθηκα πολύ συνοπτικά παραπάνω.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τα θετικά που συγκεντρώνει το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας, αλλά και ποιος δεν προβληματίζεται με τα αρνητικά που διαθέτει το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας ;

Γι ΄ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη, πέρα από μικροκομματικές ή άλλες σκοπιμότητες, να προτάξουμε το κοινό καλό και ενωμένα και συντονισμένα να απαιτήσουμε το αυτονόητο. Την παραμονή του Τμήματος Δασοπονίας στην Καρδίτσα. Εδώ που και οι υποδομές υπάρχουν και η ανάλογη οργάνωση.

Οι καθηγητές και οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν από την πρώτη κιόλας στιγμή και συνεχίζουν να υψώνουν φωνές διαμαρτυρίας με κάθε δυνατό τρόπο.

Οι τοπικοί φορείς επίσης έκαναν κάποιες σχετικές συσκέψεις, αλλά στη συνέχεια δεν είδαμε τίποτα άλλο, πιο συγκεκριμένο. Ακόμα και η περιβόητη συνάντηση που «έκλεισε» ο δήμαρχος Καρδίτσας με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο δεν έγινε ποτέ.

Εάν, λοιπόν, δεν γίνει κάτι άμεσα, τότε κάποιοι θα πρέπει να επωμιστούν και τις ευθύνες τους.

Τα προβλήματα δεν λύνονται μόνον με συσκέψεις και δηλώσεις «καθησυχαστικού χαρακτήρα». Πρέπει εμείς οι ίδιοι να «τρέξουμε» γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αδράνεια ή για οπισθοχωρήσεις.

Για να κερδίσουμε τη μάχη θα πρέπει να δώσουμε πρώτα τον «πόλεμο». Αλλά εμείς ούτε αυτό δεν έχουμε κάνει.

Τα «θύματα», όμως, θα είναι τα ίδια μας παιδιά που θα μεγαλώσουν σε έναν Νομό, χωρίς υποδομές, χωρίς αναπτυξιακές δυνατότητες και ευκαιρίες.

Γι ΄ αυτό και καλώ σε συστράτευση όλους τους τοπικούς φορείς. Να κλείσουμε άμεσα ένα ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας, αλλά και να πείσουμε ευρύτερα την κοινωνία για τους λόγους που θα πρέπει να παραμείνει το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας ως έχει.

Προηγούμενο άρθρο Ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου
Επόμενο άρθρο Κ.Τσιάρας: «Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την επίτευξη λύσης στο ονοματολογικό ζήτημα»