«Να πολιτικοποιήσουν οι αγρότες τους αγώνες τους»
* Να μην περιοριστούν σε μικροαιτήματα αλλά να στοχεύσουν σε γενικότερη ουσιαστική αλλαγή
* Η γ.γ. του Κ.Κ.Ε. ζήτησε να σταματήσει ο πόλεμος στην Παλαιστίνη δίχως διαπραγματεύσεις και όρους
Να μην αρκεστούν απλώς σε κάποια μικροαιτήματα αλλά να πολιτικοποιήσουν τους αγώνες τους, να τους συνδέσουν με την προοπτική αλλαγής της γενικότερης γραμμής πλεύσης της χώρας, ζήτησε από τους αγρότες η κ. Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας το βράδυ σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαμά, στα πλαίσια περιοδείας της στη Θεσσαλία. «Άλλα μπαλώματα δεν φτάνουν πια. Να κερδίσει η γενικότερη πολιτική πρόταση αλλαγής», τόνισε η γ.γ. του Κ.Κ.Ε. «Να χάσουν δύναμη τα δύο κόμματα εξουσίας, να κερδίσει έδαφος ενισχυμένο το Κ.Κ.Ε. Ο λαός τους έχει δοκιμάσει για τα καλά και τους δύο, ας τους αποχαιρετήσει».
Αυτάρκεια
Η κ. Παπαρήγα φρόντισε να αναλύσει γλαφυρά «γιατί το κόμμα της εργατικής τάξης μπορεί να εκφράζει και τα συμφέροντα της φτωχής και μικρομεσαίας αγροτιάς». Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την επίκαιρη εμπλοκή Ρωσίας – Ουκρανίας με το φυσικό αέριο που προκαλεί ανησυχία σε 400.000 ελληνικά νοικοκυριά και αναφερόμενη στην ενεργειακή εξάρτηση της χώρας αναρωτήθηκε αν φτάσουμε στο σημείο να υπάρξει και πρόβλημα διατροφής του Ελληνικού λαού, καθώς οι μονοπωλιακές εταιρίες επιχειρούν να ελέγχουν όλο και περισσότερο παγκοσμίως το κύκλωμα παραγωγής και διάθεσης των τροφίμων. «Εμείς πιστεύουμε», υπογράμμισε, «ότι με την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να επιλύσει το διατροφικό της πρόβλημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε στο έλεος των εξαρτήσεων όταν η χώρα μπορεί να είναι αυτάρκης. Όταν με τις εγχώριες δυνατότητες μπορούμε να έχουμε όχι μόνο αρκετά αλλά και φθηνά μα και καλά προϊόντα. Εδώ, συνυπάρχει το κοινό συμφέρον της εργατικής τάξης, των αγροτών αλλά και των μικρομάγαζων». Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στη «γνωστή εικόνα με την αναθεώρηση της ΚΑΠ, τις αρνητικές αποφάσεις, τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, την αύξηση του κόστους παραγωγής», για να επισημάνει: «Τώρα πρέπει να παρέμβουμε. Όχι σε 5, 10 ή 15 χρόνια, οπότε θα έχουν πετύχει το στόχο τους να μειωθεί και άλλο η ενεργή αγροτιά. Τότε η πορεία θα είναι ανεπίστρεπτη». Και συνέχισε: «Με μικροαιτήματα για λίγο παραπάνω επιδότηση ή φθηνότερα καύσιμα δεν ανατρέπεται η συνολική πορεία. Να μη φοβόμαστε τη ρήξη. Η πειθαρχία στην κυρίαρχη τάξη είναι που φέρνει κι άλλα δεινά. Η ρήξη, η απειθαρχία, ανοίγει δρόμους. Το βλέπουμε ότι έρχονται χειρότερες μέρες. Υπάρχει όμως κι η εμπειρία που έχει αποκτηθεί, το όπλο των αγώνων δεν πρέπει να μένει σε αφλογιστία. Οι αγώνες, όμως, πρέπει να έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα και προσανατολισμό. Σήμερα που το αγροτικό ζήτημα έχει οξυνθεί τόσο, που η ΚΑΠ η οποία συμφέρει συνολικά το Κεφάλαιο και από την οποία δεν κάνουν παρά μόνο ασήμαντες υποχωρήσεις, το αγροτικό κίνημα είναι υποχρεωμένο να συμπεριλάβει στους αγώνες του και την ανάγκη γενικότερων πολιτικών αλλαγών».
Μικρομεσαίοι
Μαζί με την εργατιά και την αγροτιά η γ.γ. του Κ.Κ.Ε. κάλεσε σε αγώνες για την εναλλακτική λύση με ουσιαστική πολιτική αλλαγή και τους μικρομεσαίους. «Και μέσω της κρίσης επιχειρούν να βγάλουν κέρδη», εξήγησε. «Στόχος τους είναι να πέσει και άλλο το κόστος της εργατικής δύναμης, να φτωχύνουν περισσότερο οι αγρότες και να γίνουν πιο εκμεταλλεύσιμοι. Και να πάρουν από τα μικρομάγαζα όση πελατεία τους έχει απομείνει. Η κρίση, κρίση αλλά τα πολυκαταστήματα, τα μεγάλα συγκροτήματα πληθαίνουν στη χώρα. Εκεί θέλουν να στρέψουν όλη την πελατεία. Δεν πα να έχουν οι μικρέμποροι ανοιχτά τα μαγαζιά από το πρωί έως την άλλη μέρα το πρωί…».
Παλαιστίνη
Η κ. Παπαρήγα έφθασε στη Θεσσαλία αμέσως μετά την επίσκεψή της στη Ραμάλα. Οπότε έκανε σχετική αναφορά στην ομιλία της: «Ο ελληνικός λαός είναι υποχρεωμένος να σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων. Δεν αρκεί η συμπάθεια, η αλληλεγγύη, η αγανάκτηση ή το αυτονόητο, να συγκεντρώσουμε υλικά και φάρμακα. Πάνω από όλα, η καλύτερη αλληλεγγύη είναι να μη δεχτούμε κανένα πρόσχημα του Ισραήλ, των Η.Π.Α., της Ε.Ε. για την πραγματοποίηση του πολέμου. Ζητάμε να σταματήσει ο πόλεμος δίχως διαπραγματεύσεις και όρους. Ο πόλεμος δεν είναι εναντίον της Χαμάς αλλά εναντίον όλου του παλαιστινιακού λαού, στον οποίο 60 χρόνια τώρα δεν επιτρέπουν να αποκτήσει κράτος. Τώρα, ίσως, επιχειρήσουν να δημιουργήσουν δύο κράτη, ένα στη Γάζα, ένα στη Ραμάλα, ίσως και τρία. Κι αν τους ελέγξουν, αν τους εξαγοράσουν, θα τους αναγνωρίσουν κιόλας».