Θα συνεχιστεί και το 2009 το πρόγραμμα στοματικής υγείας


Με στόχο την κορύφωση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και κυρίως των μικρών μαθητών σε θέματα στοματικής υγείας, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης, επισκεπτόμενος τα δημοτικά σχολεία της Καρδίτσας, σε συνεργασία πάντα με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο μήνας Νοέμβριος θεσπίστηκε ως ο μήνας στοματικής υγείας και για πρώτη φορά ξεκίνησε στη χώρα μας το 2001, στο πλαίσιο εκτεταμένου προγράμματος δράσεων της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας που υποστηρίχτηκε από την Colgate. Στόχος του προγράμματος ήταν και είναι η ενημέρωση των Ελλήνων για τη σημασία της στοματικής υγείας και η εκπαίδευσή τους σε θέματα που σχετίζονται με την φροντίδα των δοντιών και του στόματος. Η ανάγκη αφύπνισης των Ελλήνων είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αφού η πιο πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας με την υποστήριξη της Colgate, κατέδειξε σοβαρά προβλήματα στοματικής υγείας στον ελληνικό πληθυσμό:
71% των παιδιών 15 ετών έχουν τερηδόνα

91% των ενηλίκων δεν έχουν υγιές περιοδόντιο
60% του πληθυσμού βουρτσίζει τα δόντια σποραδικά και μια μόνο φορά την ημέρα

Συνέχιση του προγράμματος

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Πέτρου Τσίνα το πρώτο πρόγραμμα που ξεκίνησε στην Καρδίτσα τον προηγούμενο Νοέμβριο είχε μεγάλη επιτυχία αφού επισκέφθηκαν εθελοντές οδοντίατροι – μέλη του συλλόγου όλα τα σχολεία της Καρδίτσας και έξι σχολεία της Περιφέρειας (Καρδιτσομαγούλας, Καλλιθήρου, Σταυρού, Προδρόμου, Μακρυχωρίου και Παλαμά) και μοίρασαν 4.000 πακέτα που περιείχαν μια μικρή οδοντόκρεμα, μία οδοντόβουρτσα και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, προσφορά της Colgate. Μικρή ωστόσο ήταν η ανταπόκριση των μαθητών ως προς τη δωρεάν εξέταση και ενημέρωση που προσφέρθηκαν να κάνουν οι οδοντίατροι της πόλης μας, στα πλαίσια του ιδίου προγράμματος. Ο κ. Τσίνας υπογράμμισε πάντως πως στόχος τους είναι το πρόγραμμα να συνεχιστεί και αυτό το χρόνο, αφού η Colgate δεσμεύτηκε για χορήγηση ακόμη 4.000 πακέτων, προκειμένου να καλυφθούν και τα υπόλοιπα σχολεία της περιφέρειας, ενώ αναφέρθηκε και σε μια άλλη δραστηριότητα που ετοιμάζει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας σε συνεργασία πάντα με την Π.Ε., αυτή της σύνταξης μια επιδημιολογικής μελέτης για τη στοματική υγεία του μαθητικού πληθυσμού, με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών, περίπου της τάξεως των 150. Για την τελευταία αυτή δραστηριότητα θα ζητηθεί χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας (ύψους περίπου 4.000 ευρώ), η οποία εφόσον εξασφαλιστεί, το πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει αμέσως.

Ο κ. Τσίνας

Ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Τσίνας σε δήλωσή του στη «Γνώμη», ανέφερε: «Για μία ακόμα χρονιά συνεχίζουμε με αίσθημα ευθύνης το έργο που έχουμε αναλάβει απέναντι στους μικρούς μαθητές. Ο Μήνας Στοματικής Υγείας – Νοέμβριος ήταν απλώς η αφορμή για να θυμίσουμε στο ευρύ κοινό ότι η στοματική υγεία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη διατήρηση της συνολικής υγείας και της ποιότητας ζωής του ατόμου»

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Ρόβλια για την βελτίωσης λειτουργίας του Νοσοκομείου
Επόμενο άρθρο Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης τίμησε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα