Σπ. Ταλιαδούρος: «Η ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης πρέπει ν’ αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης»


Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», επεσήμανε ότι η ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης πρέπει ν’ αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ειδικότερα, η ομιλία του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«Η παιδεία, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, αποτελεί βασικό παράγοντα προώθησης της ανάπτυξης για την πατρίδα μας. Η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και η ορθολογική αναδιάρθρωση φορέων αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο για την βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης όσο και για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του εκπαιδευτικών δομών. Η θωράκιση και η ενίσχυση επομένως της δημόσιας εκπαίδευσης πρέπει ν’ αποτελεί προτεραιότητα όλων μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο αφορά, κατά κύριο λόγο, την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΔΙΒΙΜ) και του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), οι οποίοι απορροφούν με συγχώνευση άλλους φορείς του δημοσίου και υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με την απορρόφηση των προηγούμενων φορέων στους δύο αυτούς νέους φορείς (ΙΝΔΙΒΙΜ και ΕΟΠΠΕΠ) επιτυγχάνεται η συγκέντρωση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων σε ένα κάθε φορά όργανο, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή οργάνωση και την πιο αποτελεσματική διαχείριση των ευθυνών και των καθηκόντων. Επίσης, με την συγκέντρωση της διαχείρισης της περιουσίας, κινητής και ακίνητης, σε έναν φορέα επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση αυτής και γενικότερα στη λειτουργία του οργανισμού καθώς και στην εποπτεία του.

Πρέπει να τονιστεί ότι η διαχείριση της περιουσίας αποτελεί στην ουσία την μόνη νέα αρμοδιότητα που ανατίθεται στους νέους αυτούς φορείς και στοχεύει στην εξασφάλιση εσόδων για λογαριασμό τους, κάτι που θα διασφαλίσει την βιωσιμότητά τους και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας τους, χωρίς να εξαρτώνται αποκλειστικά από την επιχορήγηση του Υπουργείου Παιδείας. Οι λοιπές αρμοδιότητες των νέων αυτών φορέων ήδη υφίστανται και ασκούνταν μέχρι σήμερα από τους συγχωνευόμενους φορείς.

Ειδικότερα, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

1. Λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που βιώνει η χώρα μας και της μείωσης των εισοδημάτων, υφίσταται ανάγκη να προβλεφθεί η επαναφορά των μετεγγραφών. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η σχετική ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας στο άρθρο 34 παρ. 9. Θα ήθελα επιπροσθέτως να επισημάνω ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα μετεγγραφής σε ξεχωριστή κατηγορία για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τους ΑΜΕΑ καθώς και τους φοιτητές που έχουν αδερφό που σπουδάζει σε άλλη πόλη. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα πρέπει να αυξηθούν και να ανταποκρίνονται στα πραγματικά εισοδήματα των ελληνικών οικογενειών, σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες, ώστε να μην αποκλείονται αδίκως φοιτητές που έχουν πραγματικά ανάγκη. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι θα πρέπει να προστεθεί και η δυνατότητα αμοιβαίων μετεγγραφών μεταξύ των φοιτητών, οι οποίες δεν επιβαρύνουν επιπλέον τα Α.Ε.Ι..

2. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα σχετικά με το προσωπικό του καταργηθέντος Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.), το οποίο ακόμη δεν έχει μεταφερθεί οριστικά στο Υπουργείο Παιδείας»

Προηγούμενο άρθρο Μουσική βραδιά στο παυσίλυπο με το μουσικό σχήμα «ΑΠΟΗΧΟΣ»
Επόμενο άρθρο "Τα χειρότερα έρχονται" - Γιώργος Καπράνας Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας