Μετά τη διάσπαση τηs ΑΤΕ(ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ) σε “καλή” και “κακή” με τις ευλογίες του Διοικητή της κ. ΠΑΝΤΑΛΑΚΗ, που μεθοδευμένα οδήγησε εκ των έσω, ως Δούρειος Ίππος, την ΑΤΕ στην απαξίωση και εν συνεχεία στη δωρεά της στην Πειραιώς με απόφαση του κ. Προβόπουλου, έρχεται η σειρά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για να συμπληρωθεί το παζλ των αναδιαρθρώσεων των τραπεζών. Συγκεκριμένα: οι τρεις συστημικές τράπεζες ALPHA, EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗ απέσυραν τις προσφορές τους για εξαγορά του ΤΤ το οποίο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα διασπαστεί σε καλό και κακό κομμάτι όπως και η ΑΤΕ.
Στο καλό κομμάτι θα υπαχθούν όλες οι υγιείς δραστηριότητες, που αποτελούν τον κύριο κορμό του ΤΤ και φυσικά οι καταθέσεις-καθώς και οι συμμετοχές στην ATTIKA BANK ενώ στο κακό κομμάτι, θα υπαχθούν οι προβληματικές δραστηριότητες (επισφάλειες κλπ). Με αυτό τον τρόπο υιοθετείται για το καλό κομμάτι το μοντέλο της μεταβατικής τράπεζας, κατά το πρότυπο της Proton bank, που θα παραμείνει αυτόνομο για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μετά θα πωληθεί (μάλλον θα δωρηθεί όπως και η ΑΤΕ) σε κάποιον ιδιώτη. Έτσι, το καλό κομμάτι θα τεθεί υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ουσιαστικά της Tρόικα),που θα καταβάλει περίπου 4 δις ευρώ για να καλύψει το funding gap (διαφορά μεταξύ ενεργητικού και παθητικού), επειδή ένα μέρος του ενεργητικού θα μεταφερθεί στο κακό κομμάτι, που θα τεθεί υπό εκκαθάριση, όπως και στην ΑΤΕ.
Η προβλεπόμενη κεφαλαιακή επάρκεια για το καλό κομμάτι του ΤΤ ανέρχεται σε 500 εκ. ευρώ. Όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων θα λυθούν και θα οδηγηθούν έτσι, είτε στην ανεργία, είτε στην επαναπρόσληψή τους με αμοιβές νεοπροσλαμβανομένων, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της οριστικής απόλυσής τους, ειδικά για το προσωπικό που είναι πάνω από 600 δημόσιοι υπάλληλοι.
Φυσικά οι εργαζόμενοι στο ΤΤ αντιδρούν στα σχέδια αυτά της κυβέρνησης και στον αγώνα τους αυτό έχουν τη στήριξη όχι μόνο των συναδέλφων τους τραπεζοϋπαλλήλων αλλά ολόκληρης της κοινωνίας που αντιλαμβάνεται πολύ καλά ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται με το ξεπούλημα και του ΤΤ μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ οι 72.000 μικρομέτοχοι, που επένδυσαν τις οικονομίες τους αγοράζοντας μετοχές του ΤΤ, θα μείνουν με τα χαρτιά στα χέρια χωρίς καμιά αξία, όπως ακριβώς έπαθαν και οι μικρομέτοχοι της ΑΤΕ.
Ακολουθείται η ίδια τακτική σε μια τράπεζα με ιστορία 113 χρόνων, με αυτή της Proton bank του Λαυρεντιάδη και καταργούν μια τράπεζα λαϊκής αποταμίευσης, (που από τα παιδικά μας χρόνια με την αγορά του χαρακτηριστικού κουμπαρά, μάθαμε την έννοια της αποταμίευσης), προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του τραπεζικού κατεστημένου και της Τρόικας. Ο ισχυρός Δημόσιος πυλώνας, που θα μπορούσε να αποτελεί το ΤΤ με την ΑΤΕ και την Αttika bank, και διατυμπάνιζε η κυβέρνηση, έγινε
βορρά στη τρόικα.
Συμπερασματικά, καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση και η τρόικα σχεδιάζουν ερήμην της ελληνικής κοινωνίας και
ενάντια στα συμφέροντα της, τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και είναι συνένοχοι για όσα συμβαίνουν σε βάρος του δημοσίου, των τραπεζών και των εργαζομένων.
*μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
16/1/2013