Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου “Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις”, επεσήμανε ότι η πατρίδα μας χρειάζεται ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, με σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και διεύρυνση της φορολογικής ύλης.
Ειδικότερα, η ομιλία του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:
«Η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί απαραίτητο βήμα, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και να βγούμε από το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο.
Προς τον σκοπό αυτό, κρίσιμης σημασίας είναι να μην υπάρχει καμία αβεβαιότητα για τη θέση της Ελλάδας στην ζώνη του Ευρώ. Ήδη έχουμε ανακτήσει την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να την διατηρήσουμε. Παράλληλα, πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την μετάβαση της χώρας μας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα εξασφαλίσουν τις θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις για μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία.
Απαραίτητες πρωτοβουλίες είναι η άμεση εφαρμογή μέτρων που ευνοούν την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως η επιτάχυνση της απορρόφησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας στην αγορά, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η άμεση βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και η απλοποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου. Θα πρέπει στο μέλλον η Κυβέρνηση να επανεξετάσει το σημερινό φορολογικό σύστημα ώστε όταν οι συνθήκες αρχίσουν να βελτιώνονται, να υπάρξει μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Η χώρα χρειάζεται ένα απλό και σταθερό φορολογικό καθεστώς, με μείωση όμως της φορολογίας ώστε να ενισχυθούν τα ελληνικά νοικοκυριά και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία.
Ειδικά για τον φορολογικό σύστημα, ιδιαιτέρως σημαντικό είναι να στηρίζεται στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής, ούτως ώστε να μπορέσει να περιορίσει την φορολογική επιβάρυνση των ήδη φορολογουμένων αλλά και να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την επίσπευση της ανάκαμψης.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα. Πράγματι, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι δύσκολα και πολλές φορές σκληρά για τους πολίτες. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν απαραίτητο βήμα ώστε να επιτύχουμε ταχύτερη έξοδο από την ύφεση αλλά και προοπτικές ανάπτυξης. Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει δημοσιονομικό στόχο 2,5 δισ. ευρώ που πρέπει να επιτευχθεί. Είναι κρίσιμο να επιτευχθούν οι στόχοι μέσα στο χρονικό διάστημα του επόμενου έτους. Εφ’ όσον μείνουμε σταθεροί στους δημοσιονομικούς μας στόχους θα αρχίσει να υπάρχει βελτίωση στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 ενώ το 2014, εάν πάμε καλύτερα από τους στόχους του 2013, θα υπάρχει η δυνατότητα διαθέσεως κεφαλαίων για στοχευμένες κοινωνικές παροχές. Τότε, όπως προείπα, θα πρέπει να προωθηθούν φορολογικές ελαφρύνσεις και μειώσεις των επιβαρύνσεων, πράγμα που θα οδηγήσει και σε περαιτέρω αύξηση των κρατικών εσόδων. Είναι αλήθεια ότι λαμβάνονται μέτρα δύσκολα. Είναι όμως αναγκαία προκειμένου να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο.
Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και στα κάτωθι ειδικότερα θέματα:
1.Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους πολύτεκνους ώστε να μην επιβαρύνονται άδικα αλλά και να ενισχυθεί ο θεσμός της πολύτεκνης οικογένειας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να ορισθεί το αφορολόγητο όριο στο ποσό των 23.000 Ευρώ για όσους έχουν τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και επιπλέον 3.000 Ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο τέκνο. Επίσης, τα επιδόματα του ΟΓΑ της πολύτεκνης μητέρας, η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης ημέρας, τα επιδόματα μητέρων τρίτου τέκνου και η εφ’ άπαξ παροχή των 2.000 Ευρώ του ν. 3454/2006, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να καταβάλλονται, μειωμένα μεν κατά 15%, χωρίς όμως να ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, όπως προτείνεται και από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος
2. Επίσης, σχετικά με τους απόστρατους στρατιωτικούς αναπήρους και θύματα πολέμου, θα πρέπει να προβλεφθεί ότι το εισόδημα των περιπτέρων που τους έχουν παραχωρηθεί απαλλάσσεται από το υπόλοιπο εισόδημά τους.»