Ενισχύεται η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση


[ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. Σ. ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ].

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με αφορμή την έναρξη του δημόσιου διάλογου για την αποδέσμευση του Λυκείου ενόψει του νέου συστήματος εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δήλωσε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Ειδικότερα ο κ. Ταλιαδούρος σε δηλώσεις του επεσήμανε τα εξής:

«Επιδίωξη μας είναι να εκσυγχρονίσουμε την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση μέσω της στήριξης των δομών των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ αλλά και των ΙΕΚ ώστε να απαντούν στις προσδοκίες της σύγχρονης κοινωνίας και οι απόφοιτοί του να μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.

Ενισχύουμε τις δομές της αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αναβαθμίζοντας τα ΙΕΚ με τον εκσυγχρονισμό των ειδικοτήτων, τη στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και των εκπαιδευτικών.

Πρόσφατα μάλιστα προχωρήσαμε στην επίλυση του ζητήματος των πληρωμών των εκπαιδευτικών των δημοσίων ΙΕΚ του ΟΕΕΚ.  Η τελική απόφαση υπεγράφη από τον Υπουργό κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και αμέσως μετά προχώρησαν οι σχετικές διαδικασίες ώστε να πληρωθούν οι περίπου 20.000 εκπαιδευτές. Η εξασφάλιση του ποσού των 34.000.000 ευρώ που απαιτήθηκαν για την εξόφληση των εκπαιδευτών αποδεικνύει την μέριμνα της πολιτείας ώστε να μην σημειώνεται πλέον καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων   των εκπαιδευτών.

Τα δημόσια ΙΕΚ μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικό μοχλό τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο ανάπτυξης, καθώς και εφαλτήριο δημιουργίας καινοτόμων ιδεών οι οποίες ωφελούν αποφασιστικά την κοινωνία.  Η εκπαιδευτική τους διαδικασία αποσκοπεί αφενός στο να αποκτήσουν τα επαγγελματικά εφόδια οι εισερχόμενοι στην παραγωγική διαδικασία πολίτες, ώστε να αντιμετωπίσουν με αυτοπεποίθηση και διάθεση για δημιουργικότητα την είσοδό τους στην εργασία, αφετέρου οι ήδη εργαζόμενοι να ξεφύγουν με την απόκτηση σύγχρονων γνώσεων από τον άγχος της μη εξειδίκευσης και κατά συνέπεια της ανεργίας.

Τα ΙΕΚ προσφέρουν άριστες προοπτικές στους νέους που θα επιλέξουν τις ειδικότητες τους καθώς εξασφαλίζουν όλα τα απαραίτητα εφόδια που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία και οικονομία.

Στο Νομό μας ιδιαίτερα οι ειδικότητες που υλοποιούνται το τρέχον έτος κατάρτισης από το ΙΕΚ Καρδίτσας είναι σύγχρονες, ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες της οικονομικής ζωής του νομού μας και δίνουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στους νέους μας».

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Ρόβλια για τα προβλήματα κυλικείων δημοσίων σχολείων
Επόμενο άρθρο Ας είναι το 2009 χρονιά ευκαιριών για την χώρα