Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας


Στην ιδρυτική Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Γενιάς Στέβιας που πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, ψηφίστηκε το καταστατικό που αποτελείται από 48 άρθρα και εκλέχθηκε η προσωρινή διοικούσα επιτροπή που θα οδηγήσει στις κανονικές εκλογές στην πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών.

Η προσωρινή διοικούσα Επιτροπή αποτελείται από τους:

Γεώργιο Κουλοσούσα, Κων/νο Σκορδά, Αθανάσιο Βίλλη, Ηλία Λιάκανο, Νικόλαο Θοεδωρόπουλο, Βασίλειο Κωτίνα και Λάμπρο Κυριάκη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη Στέβια κ. Κουλοσούσας στην ομιλία του επεσήμανε τα παρακάτω:

«Ποιοι είμαστε:

  • Είμαστε μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ίδρυση Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Γενιάς για τη στέβια.
  •   Είμαστε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό!
  •   Ανησυχούμε για το μέλλον
  •   Δεν πανικοβαλλόμαστε, παρ’ όλες τις δυσκολίες
  •   Αγαπάμε την αγροτική παραγωγή και θέλουμε να συνεχίσουμε με αξιοπρέπεια τη δουλειά μας
  •   Εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και πιστεύουμε στη δύναμη της συνεργασίας
  •   Ψάχνουμε καινούργιες καλλιέργειες

Από πού ξεκινάμε

  • Από την ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στο Φανάρι στις 25 Νοεμβρίου  με θέμα τη στέβια και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η καλλιέργεια και η μεταποίησή της

Τι πρέπει να κάνουμε

Στην απαξίωση του αγρότη και του επαγγέλματός του Να δώσουμε την αξία που αρμόζει στον αγρότη και στο μόχθο του
Στην αβεβαιότητα των σημερινών καλλιεργειών για το μέλλον Να αναζητήσουμε καλλιέργειες που θα καλύπτουν ανάγκες του μέλλοντος
Στην οικονομική πίεση στις  αγροτικές εκμεταλλεύσεις Να εισάγουμε νέες δυναμικές καλλιέργειες με υψηλή προστιθέμενη αξία
Στην εκμετάλλευση της αξίας των προϊόντων μας από άλλες ομάδες συμφερόντων Να εκμεταλλευτούμε μόνοι μας τα προϊόντα που παράγουμε
Στην επανάπαυση των αγροτών σε παλιές καλλιέργειες και δραστηριότητες Να ενθαρρύνουμε τους αγρότες να αναζητήσουν λύσεις προς άλλες κατευθύνσεις

Ποιο είναι το όραμά μας

Ο κάμπος μας έχει τη δυνατότητα να γίνει πρότυπο Ευρωπαϊκό Κέντρο:

ü       Να διαθέτει την αποδοτικότερη παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας,

ü       Να επιτύχει την πιο αξιόπιστη και φερέγγυα πιστοποίηση,

ü       Να  είναι το σημείο αναφοράς της έρευνας και της τεχνολογίας,

ü       Να ανταποκρίνεται γρήγορα στις αλλαγές της αγοράς,

ü       Να αποκτήσει ενθουσιασμένους καταναλωτές

ü       Να αποδώσει τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία

ü       Να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των καταναλωτών

Τι ξέρουμε

  • Η στέβια έχει δοκιμαστεί, ως καλλιέργεια, τα τελευταία χρόνια στο Νομό μας.
    •   Υπάρχει επαρκής τεχνογνωσία για την καλλιέργειά της
    •   Η ζήτηση της στεβιοζάχαρης και των προϊόντων της αυξάνει συνεχώς
    •   Η μεταποίηση είναι το κλειδί της επιτυχίας για την καλλιέργεια

Που θα βρούμε τις απαντήσεις

  •   Υπάρχει γνώση για την καλλιέργεια σε τοπικό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
  •   Πιλοτική καλλιέργεια από οργανωμένη ομάδα αγροτών με την υποστήριξη των παραπάνω ειδικών θα μειώσει το ρίσκο του εγχειρήματος.
  •   Ο Συνεταιρισμός Νέας Γενιάς είναι η απάντηση στη μεταποίηση του προϊόντος μας. Θα μεταποιήσουμε μόνοι μας!
  •   Η ποιότητα και η αξιοπιστία του προϊόντος θα πιστοποιηθεί από εξωτερικό, φερέγγυο εργαστήριο και από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
  •   Ο Συνεταιρισμός Νέας Γενιάς, με την υποστήριξη τοπικών εμπνευσμένων και εξειδικευμένων επιστημόνων θα δημιουργήσει δίκτυο προώθησης και πωλήσεων
  •   Ποιος θα τα «κονομήσει»; ΕΜΕΙΣ !

Ποιες είναι οι δυσκολίες;

Πάρα Πολλές

Ποια είναι η στρατηγική μας

  •   Δημιουργείται Αγροτικός Συνεταιρισμός Νέας Γενιάς για την καλλιέργεια, τη μεταποίηση και την εμπορία προϊόντων στέβιας από Ιδρυτική Συνέλευση που θα γίνει  στο Φανάρι,
  •   Εγκαθίστανται μικρές πιλοτικές καλλιέργειες από τα μέλη
  •   Σχεδιάζεται μονάδα – πιλότος για την μεταποίηση και την παραγωγή στεβιοζάχαρης
  •   Ελέγχεται και πιστοποιείται το προϊόν
  •   Οργανώνεται προώθησης του προϊόντος
  •   Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι υπολογίζουν το κόστος ολόκληρης της γραμμής παραγωγής – μεταποίησης

Θα πετύχουμε  !!!!!!

ΓΙΑΤΙ
ΕΊΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ !!!!!
ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
ΜΑΣ !!!!!!!!»

 

Η εκπρόσωπος της Ομάδας Φαναριωτών για την Ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου κ. Αρετή Ντουρλιού στο χαιρετισμό της στην Ιδρυτική Γενική Συνέλευση ανέφερε τα παρακάτω:

«Θα κάνω μια μικρή τοποθέτηση στην ΓΣ και επίσης θα κάνω μια σύντομη παρουσίαση της Ομάδας Φαναριωτών για την Ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου για όσους δεν παραβρέθηκαν στην πρώτη μας Ημερίδα για τη Στέβια με ομιλητές τον καθηγητή του Π/Θ κ. Πέτρο Λόλα και τον επίκουρο καθηγητή του ΤΕΙ Λάρισας κ. Κων/νο Πετρωτό.

 

Παρότι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν κατοικώ μόνιμα στο Φανάρι, εδώ και χρόνια με προβλημάτιζε το ότι ο Θεσσαλικός Κάμπος δυστυχώς δεν παρήγαγε  πάντοτε ανάλογα με τις δυνατότητές του. Πιστεύω ότι τώρα πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή να ανασυσταθεί η παραγωγή στο Θ/Κ με νέες καλλιέργειες και να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου και εφικτού στόχου, θεώρησα ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια συνεργατική και αποτελεσματική ομάδα και γι’ αυτό απευθύνθηκα σε ανθρώπους που θα μπορούν να βοηθήσουν και να προσφέρουν σε αυτή την προσπάθεια. Η Ομάδα Φαναριωτών για την Ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου κινείται σε τρεις άξονες. 1) Νέες εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, 2) Μονάδες μεταποίησης – διάθεση και 3) Επέκταση και βελτιστοποίηση του αρδευτικού συστήματος. Το ξέρετε και σεις αυτό πολύ καλύτερα από μένα το νερό ειναι καρδιά του Θεσσαλικού Κάμπου.

Το ότι σήμερα γίνεται αυτή η ΓΣ δείχνει ότι πράγματι υπήρχε αναγκαιότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας στην περιοχή μας. Μετά την Ημερίδα της Στέβιας, εσείς οι νέοι άνθρωποι πήρατε την υπόθεση στα χέρια σας και κάνατε πολλά και σπουδαία πράγματα μέχρι να φτάσετε στην σημερινή Ιδρυτική σας Συνέλευση.

Ωστόσο, είναι αναγκαίο κατά την άποψή μου αυτός ο Συνεταιρισμός να καλύπτει τις ανάγκες παραγωγής – μεταποίησης – διάθεσης Στέβιας σε Πανθεσσαλικό επίπεδο. Μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνητρο για νέους επιστήμονες να επιστρέψουν στην επαρχία και να ασχοληθούν με την καλλιέργεια ανεκμετάλλευτων εκτάσεων που υπάρχουν στο Θ/Κ. Συνυπολογίζοντας σε αυτό και το ότι η πολιτεία δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να ιδρύσουν Ομάδες Παραγωγών και να έχουν τα προβλεπόμενα εκάστοτε προνόμια, είναι φανερό ότι η καλύτερη δυνατή λύση είναι η ίδρυση Συνεταιριστικής Επιχείρησης της οποίας η σύσταση δε θα περιορίζεται σε ‘κατ’ επάγγελμα’ αγρότες, οι οποίοι ωστόσο από την πλευρά τους θα έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας Ομάδας Παραγωγών. Μπορούμε λοιπόν να έχουμε και τις Ομάδες Παραγωγών και την Συνεταιριστική Επιχείρηση.

Επειδή όλοι θέλουμε να πετύχει αυτό το εγχείρημα, πρέπει να χαρακτηρίζεται από νέα νοοτροπία και τρόπο διαχείρισης και όχι από ξεπερασμένα μοντέλα που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει. Επίσης θα πρέπει να αναρωτηθούμε με ποια σχέση θα συνδέονται οι απαραίτητοι επιστήμονες για την υποστήριξη και τη λειτουργία του Συνεταιρισμού σε όλα τα στάδια. Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν όλους και να αξιολογηθούν σωστά και να αξιοποηθούν  δημιουργικά.

Τέλος, θα θέλαμε ως Ομάδα Φαν Αναπτ Θ/Κ να σας ενημερώσουμε ότι στις 27 Ιανουαρίου ημέρα Κυριακή 11:00 π.μ. εδώ στο Δημοτικό Κατάστημα Φαναρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ημερίδα μας σε συνεργασία με το Δήμο Μουζακίου  με θέμα: Γεωργικά Μηχανήματα-Νέες Τεχνολογίες. Αυτό το θέμα προέκυψε μέσα από τα ερωτηματολόγια που συμπληρώσατε εσείς στην Ημερίδα της Στέβιας.

Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής του Π/Θ κ. Γέμτος, ο οποίος εντός των ημερών θα μας δώσει και τα ονόματα των υπολοίπων ομιλητών. Στις αρχές Ιανουαρίου θα σας ανακοινώσουμε το πλήρες πρόγραμμα.

Σας ευχαριστώ .»

 

Προηγούμενο άρθρο Χάνει και επίσημα μια βουλευτική έδρα η Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ