Τοποθέτηση του περιφερειάρχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία


Το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου κ. Ευάγγελου Μπούτα και μετά την σύσκεψη φορέων της Θεσσαλίας πριν από μερικές μέρες για την σύνταξη ενός κοινού υπομνήματος επί των Σχεδίων Διαχείρισης. Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Η διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία είναι μια μεγάλη και δύσκολα διαχειρίσιμη υπόθεση. Το κράτος κινείται σε μία σφαίρα συναρμοδιοτήτων, χωρίς να μπαίνει επί της ουσίας στη λογική της αντιμετώπισης του προβλήματος. Για να μπορέσει να λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα θα πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και να αποκεντρωθούν αρμοδιότητες. Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τα σχέδια διαχείρισης των υδατικών διαμερισμάτων της Θεσσαλίας και της Στερεάς, στην οποία είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν όλοι όσοι το επιθυμούσαν, ειδικοί κι μη. Εμείς έχουμε κάνει ένα συγκερασμό όλων αυτών των απόψεων και έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο συναπόφασης της μεγαλύτερης πλειοψηφίας των φορέων της Θεσσαλίας αλλά και των πολιτών. Πιστεύουμε επίσης ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπαίνει σε πλαίσια οικονομικής εξάρτησης. Θα πρέπει όμως να υπάρξει μια αέναη και ορθολογική διαδικασία στη διαχείριση και χρήση του νερού».

Αναφερόμενος στα Σχέδια Διαχείρισης, ο περιφερειάρχης σημείωσε: «Τα Σχέδια αυτά αναδείξαν και κατάδειξαν κάποια σοβαρά προβλήματα, τα οποία είναι σε όλους μας λίγο πολύ γνωστά. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα ποιότητας και ποσότητας νερού, όχι μόνο στη άρδευση αλλά πολύ περισσότερο στην ύδρευση. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα, ενώ εν έτη 2012 υπάρχουν μικρά χωριά στα οποία ακόμα πηγαίνουν οι υδροφόρες. Αυτό είναι απαράδεκτο. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε με έργα νερού να δώσουμε λύση σε χρόνια προβλήματα. Για αυτό άλλωστε δώσαμε από το ΕΣΠΑ έργα ύψους 15 εκατ. ευρώ στο ΕΠΠΕΡΑΑ και πήραμε από εκεί 27 εκατ. ευρώ για να κάνουμε έργα νερού. Έργα ποιότητας νερού, αντιμετώπισης πλημμυρών, διευθέτησης χείμαρρων και προστασίας οικισμών, που και αυτά δημιουργούν ένα δίκτυο εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και προστασίας του περιβάλλοντος».

 

Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε το αρνητικό υδατικό ισοζύγιο που εμφανίζεται στον θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τη μεταφορά μικρής ποσότητας νερού από τον Αχελώο: «Πρόκειται για ένα έργο ζωής που ωφελεί και δεν βλάπτει κανένα. Αν δεν ολοκληρωθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα έχουν πάει χαμένα, το κόστος της περιβαλλοντικής αποκατάστασης θα είναι τεράστιο και θα έχει χαθεί μια μοναδική ευκαιρία δημιουργίας ενός νέου υδάτινου οικοσυστήματος. Εμείς επιζητούμε την προστασία του περιβάλλοντος και έχουμε συγκρουστεί κατά το παρελθόν με πολιτικές που τραυμάτιζαν καίρια το περιβάλλον».

Ο περιφερειάρχης συνόψισε τα αιτήματα που τίθενται προς ικανοποίηση στο πλαίσιο του προσχεδίου που κατάρτισε η Περιφέρεια και είναι τα ακόλουθα:

– Να υπάρξει επιτέλους ολοκληρωμένη στρατηγική πρόταση για τη Γεωργία στη Θεσσαλία, η οποία να τεθεί υπόψη των παραγωγών, των οργανώσεών τους αλλά και των φορέων της Θεσσαλίας

– Το σενάριο που προβλέπει τη μεταφορά νερών από τον Αχελώο και το αντίστοιχο ισοζύγιο των Σ.Δ. να αποτελέσει την (μόνη ορθολογική και μόνη εφαρμόσιμη άλλωστε) τελική επιλογή των υπό έγκριση Σ.Δ.

– Την απεμπλοκή, άμεση ολοκλήρωση και λειτουργία των υδροηλεκτρικών έργων, του ΥΗΕ Μεσοχώρας, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με την μεταφορά υδάτων, αλλά και του ΥΗΕ Συκιάς το οποίο θα μπορούσε να παράγει έως 480 Gwh ετησίως κατά μήκος της ροής του Αχελώου και να ενταχθεί στο συνολικό έργο της μεταφοράς, όποτε αυτό απαιτηθεί.

– Να εξεταστεί άμεσα η υλοποίηση όλων των οικονομικά αποδοτικών περιφερειακών έργων Θεσσαλίας, ανεξάρτητα από την μεταφερόμενη ποσότητα από τον Αχελώο και να δοθεί προτεραιότητα στα οικονομικότερα έργα στις προβληματικές περιοχές.

– Την άμεση προγραμματισμένη αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος των υπογείων υδάτων, που λόγω της υπερεκμετάλλευσης οδηγούν συγκεκριμένες περιοχές σε έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση με πολλές άλλες παρενέργειες (Ρηγματώσεις, καθιζήσεις, μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, κ.λπ.).

– Την ολοκλήρωση του ταμιευτήρα Κάρλας και του φράγματος Γυρτώνης, την ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων Σμοκόβου, καθώς και των φραγμάτων Πύλης, Μουζακίου, Μαυροματίου, Ληθαίου κ.α

– Τη δημιουργία στην αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας ενός ενιαίου αυτόνομου φορέα διαχείρισης νερών στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλικής Λεκάνης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Φ. Αλεξάκος: «Ε65 - Ο ορισμός του εμπαιγμού»
Επόμενο άρθρο Εκλογές πραγματοποιεί το Συνδικάτο οικοδόμων