Σπ. Ταλιαδούρος: «Με συγκεκριμένες και άμεσες δράσεις, θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα»


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Τσαυτάρης απαντώντας σε Ερώτηση που υπέβαλε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος τόνισε ότι η πολιτεία με συγκεκριμένες και άμεσες δράσεις, που στοχεύουν στη βελτίωση της ρευστότητας αλλά και της ποιοτικής και πιστοποιημένης αγροτικής παραγωγής, με έμφαση στον τομέα της κτηνοτροφίας θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα.

Ειδικότερα η Απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Τσαυτάρη, έχει ως εξής:

 

«Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 3579/30.10.12, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σπυρίδωνας Ταλιαδούρος  για τα θέματα αρμοδιότητας μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα αλλά και την υποστήριξη των αγροτών της χώρας, ώστε να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και την αστάθεια των αγορών, ανταποκρίνεται με συγκεκριμένες, άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις, που έχουν στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας αλλά και τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, που θα στηρίζεται στην ποιοτική και πιστοποιημένη αγροτική παραγωγή, με έμφαση στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Μεταξύ των δράσεων που υλοποίηση το ΥΠΑΑΤ, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενδεικτικά, αναφέρονται τα εξής:

–          Πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, από τις 20 Αυγούστου 2012, εξασφαλίζοντας 160 εκατ. Ευρώ για περίπου 70.000 δικαιούχους.

–          Επιστροφή της πρώτης δόσης (50%) του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου σε 438.363 δικαιούχους, στους οποίους καταβλήθηκε, στις 25.9.12, το ποσό των 81.581.038 Ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί πριν το τέλος του έτους.

–          Πληρωμή ποσού 1,1, δις Ευρώ, στις 24 Οκτωβρίου 2012, για την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, μετά την έγκριση του Ελληνικού αιτήματος από την Ε.Ε.. Το υπόλοιπο 50%, δηλαδή 1,1 δις Ευρώ, θα καταβληθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου 2012.

–          Χορήγηση της ειδικής στήριξης στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με 40 εκατ. Ευρώ, για την τριετία 2010-2012, σε εφαρμογή του Καν. (ΕΚ) 73/2009.

–          Παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., η οποία έγινε αποδεκτή από την Ε. Επιτροπή και μεταξύ άλλων αφορά:

–          Στην εφαρμογή του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων «de minimis” για τους κτηνοτρόφους ώστε να ανταπεξέλθουν άμεσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

–          Στην ενίσχυση της καλλιέργειας των ψυχανθών από το 2013 με ένα κατ’ αποκοπή ποσό, ώστε να ενθαρρυνθεί η αύξηση των εκτάσεων, που καλλιεργούνται με ψυχανθή για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και να μετριασθεί η εξάρτηση από την εισαγόμενη σόγια η τιμή της οποίας διπλασιάσθηκε. Η ενίσχυση αυτή θα είναι ανάλογη της ενίσχυσης που προβλέπονταν για την παραγωγή ενεργειακών καλλιεργειών έως το 2008 ( άρθρο 88, του Κανονισμού (εκ) 1782/2003).

Ήδη το ΥΠΑΑΤ εξετάζει τον τρόπο ενεργοποίησης του κανονισμού «de minimis” για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, καθώς και της ενεργοποίησης των μέτρων ειδικής στήριξης του άρθρου 68 του Κανονισμού 73/2009. Το ύψος των ενισχύσεων για την ενεργοποίηση του κανονισμού «de minimis” που αφορά σε κρατικές ενισχύσεις για την κτηνοτροφία δύναται να φθάσει περίπου στο ύψος των 25 εκατ. Ευρώ για την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με τα περιθώρια του κανονισμού. Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν τα ποσά που θα προκύψουν από την ανακατανομή του άρθρου 68 του Κανονισμού 73/2009.

Γενικότερα, το ΥΠΑΑΤ προωθεί την καλλιέργεια ελληνικών ψυχανθών φυτών, τόσο για την επιστροφή των οσπρίων στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή, όπως ρεβύθια, φακές και φασόλια, όσο και την παραγωγή ελληνικών ζωοτροφών, ώστε να ενισχυθεί η αυτάρκεια της χώρας μας σε αυτόν το τομέα και να μειωθούν στο ελάχιστο οι εισαγωγές.

–          Επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και έγκρισης των σχεδίων βελτίωσης. Ήδη το ΥΠΑΑΤ προώθησε συγκεκριμένες ενέργειες στην κατεύθυνση επίσπευσης της ολοκλήρωσης του έργου της διαδικασίας αξιολόγησης και γνωμοδότησης των 7.735 αιτήσεων ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα:

  • -Συγκροτήθηκαν 15 γνωμοδοτικές επιτροπές σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων και
  • -Συστάθηκε ομάδα έργου αξιολογητών από γεωτεχνικούς των Περιφερειών, η οποία αριθμεί 509 άτομα, ενώ παράλληλα αξιοποιείται και εξωτερικός σύμβουλος

Σημειώνεται ότι, το έργο της αξιολόγησης και της γνωμοδότησης των αιτήσεων ενίσχυσης βρίσκεται σε εξέλιξη και στην παρούσα φάση:

  • -Έχουν αξιολογηθεί 5.020 αιτήσεις
  • -Έχουν γνωμοδοτηθεί 2.024 αιτήσεις και
  • -Έχουν εκδοθεί 813 προεγκρίσεις εξ αυτών, συνολικού προϋπολογισμού 152,8 εκ Ευρώ αι Δημόσιας Δαπάνης 83,6 εκ Ευρώ, ενώ αναμένονται τα πρακτικά των γνωμοδοτικών, ώστε να προχωρήσουν σταδιακά και οι λοιπές προεγκρίσεις για όσους υποψηφίους πληρούν τις προϋποθέσεις.

–          Υλοποίηση του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων πάνω από 10.500 τόνων, για το 2012, συνολικού ποσού 23,3, εκ. Ευρώ, που θα δοθούν σε περισσότερους από 745.000 δικαιούχους. Η δωρεάν διανομή τροφίμων, όπως τυρί, φέτα, γραβιέρα, ρύζι, μακαρόνια και για πρώτη φορά ελαιόλαδο, έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ευπαθείς ομάδες που είναι δικαιούχοι αλλά και για τους παραγωγούς της χώρας.

–          Συνέχιση της χρηματοδότησης από την νέα Τράπεζα Πειραιώς  – ΑΤΕ των αγροτών (ανανέωση παλαιάς και με προσθήκη νέας) μέσω ανοικτού δανείου αγροτών (ΑΔΑ) για την απρόσκοπτη προμήθεια των ζωοτροφών τους, ενώ θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν γεωργικά προϊόντα, προκειμένου να διευκολυνθούν στην πληρωμή παραγωγών με την αξία των συγκομιζόμενων προϊόντων που παραδίδονται. Επίσης, θα υπάρξει επίλυση της υπερ – υποθήκευσης, ενώ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που μεταφέρθηκαν στην ΑΤΕ υπό εκκαθάριση και τις υποθήκες που τα συνοδεύουν, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τους αγρότες από το ΥΠΑΑΤ και το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι μετά από συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με την Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ, ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο τίθεται στη διάθεση των δικαιούχων – αγροτών και επενδυτών που έχουν εγκεκριμένες επενδύσεις στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2007-2013.

Συγκεκριμένα, για την επιτάχυνση υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού ύψους 700 εκ. Ευρώ, δηλαδή των επενδύσεων του Μέτρου 121 (Σχέδια Βελτίωσης) και του Μέτρου 123Α (Σχέδια Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων), οι δικαιούχοι εγκεκριμένων Σχεδίων Βελτίωσης των εν λόγω Μέτρων θα μπορούν να προσφεύγουν στην Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ:

Για την έκδοση εγγυητικής, προκειμένου να λάβουν προκαταβολή της δικαιούμενης ενίσχυσης ώστε να διευκολυνθούν στην υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων

Για τη λήψη δανείου ώστε να εξασφαλίσουν την υλοποίηση και την έγκαιρη ολοκλήρωση των επενδύσεων.

Σημαντική είναι, τέλος, η πρόσφατη απόφαση του ΥΠΑΑΤ και του Υπουργείου Τουρισμού για τη συνεργασία των δύο Υπουργείων, ώστε μέσα από την προώθηση κοινών δράσεων, που θα συμπεριληφθούν στην καμπάνια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό, με στόχο την ανάδειξη και υποστήριξη των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών αγροτικών προϊόντων.»

 

Προηγούμενο άρθρο Τελετή ορκωμοσίας 41 νέων αποφοίτων του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας
Επόμενο άρθρο Νίκος Μιχαλάκης :Για τους υπαλλήλους του ΙΚΑ που οδηγούνται σε απόλυση