Τη Δευτέρα 10 Δεκ. 2012 και ώρα 13.00 πραγματοποιήθηκε σ’ ένα πολύ ζεστό κλίμα η τελετή ορκωμοσίας σαράντα ενός (41) νέων αποφοίτων, σπουδαστών και σπουδαστριών, του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας. Στην τελετή που έγινε στο αμφιθέατρο του νέου κτιρίου του τμήματος παρευρέθηκαν περίπου 300 προσκεκλημένοι, απόφοιτοι, σπουδαστές, γονείς, καθηγητές των τμημάτων του Παραρτήματος Καρδίτσας, επιχειρηματίες του κλάδου ξύλου και επίπλου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Διευθυντής του Παραρτήματος Καρδίτσας κος Παπαδόπουλος Ιωάννης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κ.κ. Κυρίλλου π. Κωνσταντίνος, ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας κος N. Καραγιάννης, οι οποίοι απηύθυναν και ένα σύντομο χαιρετισμό.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Καθ. Γεώργιος Μαντάνης, Προϊστάμενος του Τμήματος Σ.Τ.Ξ.Ε. τόνισε:
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί γονείς, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί νέοι απόφοιτοι, αγαπητοί φοιτητές, ως εκπρόσωπος της Διοίκησης του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ σας καλωσορίζω στο Τμήμα μας και στις σύγχρονες εγκαταστάσεις μας. Η σημερινή μέρα, για 41 νέους αποφοίτους μας, Σχεδιαστές και τεχνολόγους ξύλου & επίπλου είναι πολύ σημαντική, θα την θυμούνται σε όλη τους τη ζωή. Η επίτευξη ενός σημαντικού στόχου: η απόκτηση ενός πτυχίου από ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα είναι ένας σημαντικός σταθμός – ορόσημο. Οι μνήμες των νέων αυτών παιδιών από το ΤΕΙ εδώ, από την πόλη της Καρδίτσας θα μείνουν έντονες και δυνατές στο μυαλό τους. Ανεξίτηλες. Αγαπητοί απόφοιτοι: σήμερα ολοκληρώνετε με κόπο, με πολλή εργασία και προσπάθεια τυπικά και ουσιαστικά τις σπουδές σας. Κρατήστε τα «καλά παραδείγματα» που πήρατε, που λάβατε από αυτό το σχολείο. Τηρήστε την δεοντολογία και την ηθική σας, στο στίβο της ζωής. Μην λησμονήσετε να πείτε ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στους γονείς σας σήμερα! Πρόσθετα: ΜΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΣΤΕ, ευκαιρίες υπάρχουν παντού, και σήμερα, και εδώ και στην Ευρώπη, είστε νέοι μιας παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Αξιοποιήστε τις δυνατότητες σας. Μην σταματάτε να αναζητάτε νέες πληροφορίες, νέες γνώσεις. Το ταξίδι είναι μεγάλο: «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να’ ναι μακρύς ο δρόμος», όπως λέει ο μέγιστος Αλεξανδρινός, και το ταξίδι, οι εμπειρίες είναι που αυτές που μετράνε, και όχι ο προορισμός… Κρατήστε, κόντρα στις Σειρήνες της σημερινής εποχής, ψηλά την ηθική και «το καλό». Μακριά από «το κακό»! Παιδιά: κρατήστε την αξιοπρέπεια σας, την ευγένεια και βάλτε ψηλά τη θετική ενέργεια σας. ΜΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΣΤΕ. Το μέλλον είναι μπροστά σας. Η υπομονή και η θέληση είναι τεράστια χαρίσματα. Κλείνοντας, δράττομαι της ευκαιρίας, να στείλω σ’ όλους μας ένα μήνυμα: Εύχομαι το «Ωσαννά» φέτος, να βοηθήσει όλους μας να κάνουμε βαθιά ενδοσκόπηση στον εαυτό μας, βαθιά περισυλλογή για το τι πήγε λάθος. Να αλλάξουμε πορεία με νέα πυξίδα: τις παλιές αρχές, να ξανά-ανακαλύψουμε τις αρχές των πατεράδων μας, και των παππούδων μας: το απλό, το ταπεινό, το απαραίτητο. Να πιστέψουμε στην ποιότητα, να πιστέψουμε ότι: «τα μικρά έχουν αξία» όπως λέει η μεγάλη ερμηνεύτρια, και να συνειδητοποιήσουμε ότι «τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή, δεν είναι πράγματα». Εύχομαι σε όλους καλή Υγεία, πολλή θετική ενέργεια, και Καλά Χριστούγεννα! Καλή σταδιοδρομία στους νέους πτυχιούχους μας.
Κύριος εισηγητής της πανηγυρικής ομιλίας της τελετής, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ήταν ο Σχεδιαστής κ. Δημήτρης Λαμπούδης, Καθηγητής Εφαρμογών του εν λόγω Τμήματος και εκ των παλαιοτέρων στελεχών του Τομέα Σχεδιασμού Επίπλου, ο οποίος στον λόγο του επεσήμανε τα κάτωθι:
Σ’ ένα δημόσιο λόγο δεν μπορεί κανείς, και ίσως δεν πρέπει, να αποκόψει αυτά που θα πει από την υπάρχουσα κατάσταση. Έτσι αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από τα παιδιά γιατί όλοι εμείς που καθόμαστε στις πρώτες σειρές και μιλάμε από τα έδρανα φέρουμε ένα κομμάτι της ευθύνης για τον κόσμο που θα αντιμετωπίσουν. Αυτό δε γίνεται για τη δημιουργία εντυπώσεων αλλά για δύο κυρίως λόγους:
- Να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία και να δηλώσουμε το ειλικρινές των προθέσεων μας και
- να αποτρέψουμε τα παιδιά να κάνουν τα ίδια λάθη με μας.
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του κόσμου που θα έρθετε αντιμέτωποι και ποια είναι η θέση του πτυχίου που παίρνετε μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο; Μελέτες στην Αμερική δείχνουν ότι οι άνθρωποι καλούνται να αλλάξουν καριέρα κατά μέσο όρο κάθε 5 χρόνια. Η Κίνα εξάγει σήμερα μέσα σε 6 ώρες ότι εξήγαγε σε ένα χρόνο το ’80. Άρα:
- το μοντέλο γεννιέμαι τσαγκάρης και πεθαίνω τσαγκάρης έχει τελειώσει
- η παραδοχή ότι έχω να ανταγωνιστώ το γείτονα μου ή το πολύ το συγχωριανό μου επίσης έχει τελειώσει.
Το νέο περιβάλλον είναι ανταγωνιστικό, απαιτητικό και ρευστό. Επιλογές σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον:
- Γίνομαι πολυδιάστατος, με ευρεία γνώση και προσαρμοστικότητα
- Γίνομαι μονοδιάστατος με την έννοια της αριστείας. (Για παράδειγμα γίνομαι Phelps– ο καλύτερος κολυμβητής στον κόσμο- ή Senna –o καλύτερος πιλότος F1)
Πώς τα κάνω αυτά; Μία απάντηση υπάρχει: η γνώση. Πώς αποκτώ αυτή τη γνώση; Ένα από τα βήματα είναι και αυτό που κάνατε εσείς τα 4-5 χρόνια σπουδών σας. Εστιάζω στη λέξη γνώση και όχι στη λέξη πτυχίο γιατί το ίδιο το χαρτί που κάποτε ήταν αρκετό τώρα πια δεν είναι. Η γνώση που αυτό πιστοποιεί είναι αυτό που θα σας δώσει πρόσβαση στην επιτυχία. Είμαι σίγουρος, τουλάχιστον σε ότι αφορά το δικό μας τμήμα και εσάς, ότι το πτυχίο σας αντιστοιχεί σε πραγματική γνώση. Ξέρω ότι κάποιοι από σας βρεθήκατε τυχαία εδώ. Δεν ήταν το όνειρό σας. Λένε ότι κάνεις καλύτερα αυτό που αγαπάς. Πιστεύω ότι ακόμη βαθύτερο και ωριμότερο είναι ότι αγαπάς αυτό που κάνεις καλά.
Προτρέπω λοιπόν και εσάς να μην απαξιώσετε την επένδυσή σας αλλά να ψάξετε ακόμη καλύτερα και να ανακαλύψετε τη μαγεία που κρύβεται σε όλα τα αντικείμενα. Ξέρω ότι υπάρχει επίσης μια απαξίωση και μεταξύ σας αλλά και γενικότερα που λέει:
- Τι να το κάνεις το πτυχίο δεν υπάρχει καμία προοπτική
- Υπάρχουν τόσοι πτυχιούχοι. Εμένα περιμένουν.
Κατά τη γνώμη μου αυτές οι δηλώσεις-απόψεις δεν έχουν καμιά αξία: Για το πρώτο ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Το μόνο που μπορεί να σου δώσει προοπτική και η μόνη επένδυση που αξίζει τον κόπο είναι η γνώση. Για το δεύτερο, δεν υπάρχει μέτρο της ποιότητας του κάθε ανθρώπου. Δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί η ποιότητα των ανθρώπων. Ο Messi δεν θα γινόταν ποτέ ποδοσφαιριστής (είναι πολύ κοντός) και ο Einstein στην αρχή της καριέρας του ήταν ένας συμβασιούχος υπάλληλος που μάλιστα είχε καταλάβει τη θέση του με μέσο. Με σημερινούς όρους θα έπρεπε να απολυθεί. Εν κατακλείδι:
- Σε ότι αφορά εσάς: Επενδύστε στον εαυτό σας. Γίνετε όσο καλύτεροι μπορείτε. Κατακτήστε το μέλλον που σας ανήκει.
- Σε ότι αφορά την κεντρική εξουσία: ας μη φτιάχνει αλγόριθμους και «μηχανές» που κόβουν τους Messi και τους Einstein αλλά δομές που θα τους ανακαλύπτουν και θα τους προάγουν.
Ακολούθησε η καθομολόγηση των νέων αποφοίτων, που στη συνέχεια έλαβαν το πτυχίο τους από τους κ.κ. Καθηγητές του εν λόγω Τμήματος Σ.Τ.Ξ.Ε. Οι 41 νέοι πτυχιούχοι είναι οι παρακάτω:
Σκορδής Μιχάλης, Δουγιουντζόγλου Ευανθία, Ζερβού Μαρία, Αγγελούσης Δημήτριος, Τσαλίκης Σταύρος, Χειράκη Κυριακή, Λοϊζου Αντώνιος, Πετράκη Σουμέλα, Χατζηχριστοφής Εμμανουήλ, Γρηγορίου Δήμητρα, Γκούμας Μιχάλης, Κωνσταντάκος Πέτρος, Καρύδη Ελευθερία, Ζαχαρία Ανδρέας, Πετεινάρα Ευαγγελία, Ελένης Ιωάννης, Καλαμπόκης Γεώργιος, Γιδάκου Ελλη, Μητσόπουλος Βασίλειος, Τσιομηνας Δημήτριος, Αγγέλη Θεοδώρα, Μαραβέλλιας Ιωάννης, Μουσιλόπουλος Κων/νος, Κουκούλη Παυλίνα, Κουρουκαφόπουλος Αγγ., Μουστακίδης Ευστάθιος, Μπανάς Ευάγγελος, Τσιτσιβά Ζωή, Γιαννικοπούλου Πολυξένη, Μιστιλίδης Ηλίας, Ελένης Πέτρος, Μπέτσιος Αριστείδης, Κούβελας Βασίλειος, Μαμάκου Αγγελική, Κατσιμάρδου Καλλιόπη, Καραγιάννης Αθανάσιος, Σκλαβενίτη Αναστασία, Καρανικολή Βασιλική, Πάλλη Βασιλική, Δημητροπούλου Κων/να, Μίνγκα Μαρία.
Μαζί με το πτυχίο, οι απόφοιτοι έλαβαν ως αναμνηστικό δώρο, μια κατασκευή από ξύλο οξιάς, την οποία σχεδίασε πρωτότυπα ο κ. Δ. Λαμπούδης, και υλοποίησαν οι συνεργάτες – μέλη ΕΡΔΙΠ κ. Γεράσιμος Μπόθος και Αλέξης Γαλαγάλας, και τα οποία προσφέρθηκαν στους αποφοίτους. Το πρωτότυπο αναμνηστικό έγινε στα εργαστήρια του τμήματος, δείτε το βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=HAY3dpF9gvk (επιμέλεια: Κ. Νινίκας & Θ. Μπάμπαλης).
Στα πλαίσια της τελετής απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον πρώην Διευθυντή του Παραρτήματος Καρδίτσας και, συνταξιούχο πλέον, Καθηγητή του Τ.Ε.Ι. Λάρισας κ. Βύρων Τάντο για την πολύτιμη προσφορά του στο Τμήμα αλλά και στο Παράρτημα Καρδίτσας.
Σημειώνεται: ότι ήδη 29 από τους 41 πτυχιούχους του Τμήματος (ποσοστό 73%) ήδη εργάζονται και έχουν επαγγελματική απασχόληση στην αγορά εργασίας ξύλου – επίπλου!
Τιμήθηκαν επίσης, από την οικεία Επιτροπή πτυχιακών εργασιών του τμήματος οι σπουδαστές οι οποίοι απέσπασαν αριστεία για τις άριστες πτυχιακές τους εργασίες :
ΕΛΛΗ ΓΙΔΑΚΟΥ, για την πτυχιακή εργασία με τίτλο: «Παγκάκι εξωτερικού χώρου Sphongle» (επιβλέπων: κ. Δημήτρης Λαμπούδης) – σχεδιαστική εργασία.
ZΑΧΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ και ΛΟΪΖΟY ΑΝΤΩΝΗΣ, για την πτυχιακή εργασία με τίτλο: «Σχεδιασμός και κατασκευή ξύλινου πλαισίου ποδηλάτου» (επιβλέπων: κ. Μιχάλης Σκαρβέλης) - σχεδιαστική και κατασκευαστική εργασία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΑΡΙΛΙΑ για την πτυχιακή εργασία με τίτλο: Μελέτη συμπεριφοράς των καταναλωτών φοιτητικού επίπλου στην περιοχή της Θεσσαλίας» (επιβλέπων: κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος) - έρευνα αγοράς.
Η Επιτροπή πρόσθετα απονέμει τιμητικό έπαινο στη σπουδάστρια κα. ΣΟΥΜΕΛΑ ΠΕΤΡΑΚΗ για την καινοτομική πτυχιακή της εργασία: «Σχεδιασμός παιδικού δωματίου» της Σουμέλας Πετράκη (επιβλέπων: κ. Γεώργιος Κολλάτος) - σχεδιαστική & μελετητική εργασία.
Τα βραβεία έδωσαν οι καθηγητές, κ. Σκαρβέλης, κ. Λαμπούδης, κ. Παπαδόπουλος και κ. Κολλάτος.
Στο σημείο αυτό τερματίστηκε η τελετή με θερμές ευχές για «Καλά Χριστούγεννα»!