Η ΝΔ αύξησε τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ


[Ομιλία του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρου Ταλιαδούρου].

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2009 στη Βουλή, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Κεντρική επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας είναι η ανάπτυξη ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος που θα παρέχει τόσο γνώσεις και δεξιότητες αναγκαίες για την αγορά εργασίας, δεδομένου ότι στη σύγχρονη εποχή η γνώση οδηγεί στην ανάπτυξη και την απασχόληση, όσο και ολοκληρωμένη παιδεία, η οποία προάγει ένα σύστημα αρχών και αξιών

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση Καραμανλή από το 2004 έθεσε ως στρατηγική προτεραιότητα την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις σύγχρονες τάσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Οι μεταρρυθμίσεις ,που προωθήθηκαν με τη ψήφιση και εφαρμογή 10 νόμων, έχουν συγκεκριμένους στόχους και απτά αποτελέσματα συμβάλλοντας:

  • στην ουσιαστική αναβάθμιση των πτυχίων για τους αποφοίτους των δημόσιων ΑΕΙ,
  • σε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ με έμφαση στην αυτοδιοίκηση, την αποτελεσματικότητα και τη λογοδοσία,
  • σε ένα σύγχρονο περιβάλλον ακαδημαϊκής διδασκαλίας και έρευνας,
  • σε περισσότερες ευκαιρίες για φοιτητές, διδάσκοντες και ερευνητές για ακαδημαϊκή και επαγγελματική πρόοδο

Η πρόχειρη ίδρυση πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανά τη χώρα κατά το παρελθόν, χωρίς αντίστοιχη έρευνα στην αγορά εργασίας, χωρίς την παράλληλη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και χωρίς τη διασφάλιση της χρηματοδότησης μετά το 2008, υπήρξε η γενεσιουργός αιτία προβλημάτων για νεοϊδρυθέντα τμήματα μετά το 2000. Για το λόγο αυτό εξορθολογίζουμε το σύστημα, κατοχυρώνουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα και προχωρούμε σε μετονομασίες ή ιδρύσεις νέων τμημάτων, μόνο όταν ανταποκρίνονται σε ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.

Στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού, η Κυβέρνηση ΝΔ αύξησε σε ετήσια βάση και σε πραγματικούς αριθμούς τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων κατά 52,84%, από 137.500.000 σε 210.160.000 ευρώ και των ΤΕΙ κατά 86,4%, από 85.000.000 σε 158.000.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο του ΠΔΕ χρηματοδοτήθηκαν σημαντικά έργα υποδομής στα Πανεπιστήμια, όπως ανεγέρσεις και συντηρήσεις κτιρίων ακαδημαικών τμημάτων, βιβλιοθηκών, εργαστηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και αγορά ακινήτων.

Οι απορροφήσεις των πανεπιστημίων (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2008) για τα παραπάνω έργα υποδομής ανέρχονται στα 310 εκ. ευρώ.

Αντιστοίχως για τα ΤΕΙ η απορρόφηση πόρων από το ΠΔΕ την περίοδο 2005-2008 ανέρχεται στα 43,8 εκ. ευρώ.

Τα ελληνικά ΑΕΙ χρηματοδοτήθηκαν, επιπλέον των εθνικών πόρων, με ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΠΕΑΕΚ) ύψους 1 δις ευρώ την περίοδο 2002-2007.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2008-2013, το νεό επιχειρησιακό πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, έχουν δεσμευτεί πόροι ύψους 2,2 δις ευρώ για την Παιδεία ενώ περιλαμβάνεται άξονας για την αναβάθμιση της έρευνας και της καινοτομίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση με πόρους ύψους 432 εκ. ευρώ .

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα εντάσσεται μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών ΕΕ και ΟΟΣΑ ως προς το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ, το οποίο ανέρχεται στο 1,3% του ΑΕΠ. Ακόμη, οι πόροι των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων προέρχονται κατά 90% από το κράτος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια δεν υπερβαίνει το 65%. 

Η αυξημένη χρηματοδότηση παράλληλα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δημιουργούν τις συνθήκες για μια ποιοτική δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση προσανατολισμένη στις προκλήσεις της κοινωνίας της γνώσης και της παγκοσμιότητας.

          Βεβαίως προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που έχει ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ως είναι εύλογο, δεν έχει ολοκληρωθεί. Συνεχίζεται με διάλογο με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, γιατί απαιτείται συναίνεση και συνεννόηση. Κυρίως όμως χρειάζεται τα Ιδρύματα να είναι ανοιχτά. Έτσι προστατεύεται και το άσυλο για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Διαφορετικά, πλήττονται οι σπουδές των φοιτητών, πλήττεται η έρευνα, πλήττεται το μέλλον της νέας γενιάς της πατρίδας μας που επέλεξαν τα ελληνικά ΑΕΙ και εισήχθησαν σε αυτά ύστερα από σκληρή προετοιμασία, πλήττεται σε τελευταία ανάλυση το κύρος των ίδιων των δημόσιων ΑΕΙ που προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε.

Εργαζόμαστε επενδύοντας στην εκπαίδευση που μπορεί να καταστεί η σημαντικότερη πηγή για την ανάπτυξη της οικονομίας μας και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας μας. Για να καταστεί η Ελλάδα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έχουμε κάθε λόγο να επενδύσουμε στο χώρο αυτό γιατί πιστεύουμε ειλικρινά ότι «Όλα είναι θέμα Παιδείας»

Προηγούμενο άρθρο Μοιράστηκαν δέματα αγάπης
Επόμενο άρθρο Aπάντηση στον κ. Πούλιο Bάϊο από τον κ. Tσιούντσιουρα Xρήστο